Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Хајдучија у Срба

Колико сам схватио, ради се о серијалу, испод које се потписује једна новинарка. Имамо прилике да слушамо тираде елите "Друге Србије", од Латинке Перовић, преко Дуде Стојановић и њеног супруга социолога Јанковића, до стручног консултанта, нама већ добро познате Оливере Милосављевић.
Нисам гледао од почетка, па можда нисам ставио тачан наслов овог документарног серијала. Није ни потребно да препричавам закључке ових ликова апропо хајдучије у другој половини 19 и почетком 20 века.
Али, нешто друго ми је скренуло пажњу: у Кјубриковом чувеном "Одисеја у свемиру" појављује се једна карикатура, коју је чини ми се и Енди Ворхол користио, извињавам се ако је неко други аутор, где се види прелаз човека од мајмуна, преко неандерталца, до савременог човека, у пет различитих ликова.
У овом серијалу видимо карикатуру српског ратника из периода Првог српског устанка, па средине 19 века, па крајем 19 века, па четник из Другог светског рата, и онда Арканов добровољац из ратова 91-95...
Ова скандалозна карикатура пуштена је на сред РТС у ударном термину!!!! Заиста невероватан безобразлук!
Да не говорим о новинарки и њеним историјским закључцима, типа:" Ранко Тајсић није ослобођен кривице зато што није био крив, него услед недостатка доказа." 5+5
Ми и даље трпимо такво дивљање неокомуњара да је то невероватно.
Одговори

"Хајдучија у Србији и Југославији", тако се зове серијал.

Нисам гледао, а може се наћи на Јутјубу.

Оливера Милосављевић је историчарка из Чачка?
Одговори

Питај Милослава, она је са њим имала дуеле. Баја
Одговори

Бенито, она више није у животу. Како ће се појавити у серијалу? Ја не знам да има још једна историчарка са истим именом.
Одговори

Проф др Оливера Милосављевић (1951-2015) је покојна.
Мр Оливера Милосављевић архивски саветник у Међуопштинском архиву Чачак је врло жива.
Обе су у блиској вези са појавом брачног пара социолог Јанковић-историчарка Дуда Стојановић.
Одговори

Иначе, серијал се тачно зове "Хајдучија у Србији и Југославији-Горски цареви".
А зна се ко је добио једини надимак Горски цар и шта су они хтели са овим серијалом да постигну.
Одговори

Стварно нисам знао за њу.
Одговори

Па, ето...
И после Оливере-Оливера. КидањеКидањеКидање
Одговори

Добро, не треба наврат-нанос доносити закључке. Можда је добар историчар.
Одговори

Ма јесте...
Само се прави. Баја
Одговори

То какви су ови горе поменути историчари знају сви који су пратили ту продукцију, шта су и о чему су писали. Ни овај пут нису пропустили прилику да бриљирају. Ваистину!
Барем ову епизоду коју сам гледао, користили су један једини извор, а то је штампа. И то само једне новине, "Мале новине" из периода када је њихов власник и главни уредник био Пера Тодоровић. О тим новинама и Тодоровићу више смо писали у Квизу-српска историја.
Као убеђени противник радикала и својих негдашњих пријатеља и сабораца, Тодоровић је у "Малим новинама" чинио све како би оптужио радикале да су политичка подршка и заштита сваком могућем хајдуку у Србији. Дакле, то је пар-екселанс пример пристрасног извора, чији се наводи морају узимати са задршком. Да не причамо о томе како се у основи историчарског заната увек објашњава да су штампа и новине најлошији извори у принципу, из познатих разлога.
Наравно, ниједан од присутних историчара у овој епизоди на то није обратио ни најмању пажњу. Они не само да безрезервно верују у оно што пише у новинама Пере Тодоровића, него из тога извлаче вековне, па чак и вишевековне синтезе.
Некада давно, пре једног века, екстремно образовани историчари су критиковали радове својих колега на основу тога што не познају добро латински језик средњег века или зато што нису довољно укрстили дубровачки са млетачким, или оба са бечким архивом, и слично...
После комунизма ми смо добили ове полуфабрикате, односно полуинтелектуалце баш по дефиницији Слободана Јовановића, који праве овакве глупаве ТВ серијале, који имају везе само са њиховом идеолошком агендом, а са историјом Срба ама баш никакве. То људи гледају на националној фреквенцији и по природи ствари верују да је то истина, поготово што је заогрнуто тим "академским" ореолом. Зато је јако опасно ако историчари ћуте и не реагују коментарима и критикама на ове квазиисторијске садржаје.
Одговори

Као и увек, Бенито је написао одличан текст о томе како историчари треба да третирају извор из новина. Новине су лош извор за навођење историјских података, а поготово се то односи на таблоиде.

Замислите кад би за 50 или 60 година неки историчар цитирао Курир или Ало. То би био смехотрес из данашње перспективе. Не каже се џабе да папир трпи све, а новине се ту највише издвајају.

Такође, знамо већ да су овде на форуму квалитетни историчари, а још један показатељ тога је што је Бенито или Динчић (или обојица) предвидели да ће Дарија Кисић бити министарка. И на крају, жена постаде министарка
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним