09-12-2020, 11:08 PM
Поздрав! Недавно сам се у расправи са једним познатим историчарем на друштвеној мрежи дотакао теме Априлског рата. Пошто сам видео да фаворизује комунисте, покушао сам да му објасним да су партизани били терористичка формација, али он је тврдио да имају легитимитет јер је Војска Краљевине Југославије капитулирала априла 1941. Затим је рекао да су и Калафатовић и Цинцар - Марковић имали наредбе Врховне команде да потпишу капитулацију као и да то што су неки били заробљеници не значи ништа. Када сам га питао где се чувају те наредбе које су добили, рекао је да треба сам да их пронађем уколико желим да се бавим историјом. Волео бих да ми се разјасни:
1. Које наредбе Врховне команде су имали потписници документа од 17. априла 1941?
2. Који је био званичан назив тог документа тј. шта је тачно потписано?
3. Како су на тај документ гледале Силе Осовине, а како комунисти?
4. Какав је био однос Западних савезника и Југословенске избегличке владе према том документу?
Пошто сам нов на форуму, унапред се извињавам ако сте о овоме већ расправљали.
1. Које наредбе Врховне команде су имали потписници документа од 17. априла 1941?
2. Који је био званичан назив тог документа тј. шта је тачно потписано?
3. Како су на тај документ гледале Силе Осовине, а како комунисти?
4. Какав је био однос Западних савезника и Југословенске избегличке владе према том документу?
Пошто сам нов на форуму, унапред се извињавам ако сте о овоме већ расправљали.