Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

17. април 1941.

Поздрав! Недавно сам се у расправи са једним познатим историчарем на друштвеној мрежи дотакао теме Априлског рата. Пошто сам видео да фаворизује комунисте, покушао сам да му објасним да су партизани били терористичка формација, али он је тврдио да имају легитимитет јер је Војска Краљевине Југославије капитулирала априла 1941. Затим је рекао да су и Калафатовић и Цинцар - Марковић имали наредбе Врховне команде да потпишу капитулацију као и да то што су неки били заробљеници не значи ништа. Када сам га питао где се чувају те наредбе које су добили, рекао је да треба сам да их пронађем уколико желим да се бавим историјом. Волео бих да ми се разјасни:
1. Које наредбе Врховне команде су имали потписници документа од 17. априла 1941?
2. Који је био званичан назив тог документа тј. шта је тачно потписано?
3. Како су на тај документ гледале Силе Осовине, а како комунисти?
4. Какав је био однос Западних савезника и Југословенске избегличке владе према том документу?
Пошто сам нов на форуму, унапред се извињавам ако сте о овоме већ расправљали. Smile
Одговори

Поздрав,

https://www.pogledi.rs/kraljevina-nije-k...41-godine/

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Хвала. Исто то сам рекао том историчару, али он је и даље инсистирао да је потписана капитулација. Затим сам му рекао да је то онда више питање за правнике, али он је потом написао да је то историјска чињеница. Ето, такви нам уче децу...
Одговори

Новајлија, добродошао! Ваистину!
Интересантан сам знати да ли је тај неименовани историчар инсистирао на томе да је држава капитулирала или да је војска капитулирала? Ако можеш да се сетиш...
ПС смисли неко краће име, па се обрати приватном поруком овом Перуну Ваистину!, то Ти је један четнички инџилир, да Ти промени овај ник, чисто ради међусобне кореспонденције на форуму.
Одговори

У реду. Рекао је да је само војска капитулирала.
Одговори

(10-12-2020, 02:29 AM)Бенито Пише:  Новајлија, добродошао! Ваистину!
Интересантан сам знати да ли је тај неименовани историчар инсистирао на томе да је држава капитулирала или да је војска капитулирала? Ако можеш да се сетиш...
ПС смисли неко краће име, па се обрати приватном поруком овом Перуну Ваистину!, то Ти је један четнички инџилир, да Ти промени овај ник, чисто ради међусобне кореспонденције на форуму.

Ако влада, тј. држава не капитулира а војска капитулира - то није капитулација државе као целине. Такву сличну ситуацију смо имали и у Првом светском рату, с тим што тада није ни војска капитулирала. Уџбеник Међународног ратног права.
Одговори

(09-12-2020, 11:08 PM)Српска четничка команда Пише:  Поздрав! Недавно сам се у расправи са једним познатим историчарем на друштвеној мрежи дотакао теме Априлског рата. Пошто сам видео да фаворизује комунисте, покушао сам да му објасним да су партизани били терористичка формација, али он је тврдио да имају легитимитет јер је Војска Краљевине Југославије капитулирала априла 1941.

Добровољачке јединице, које су по принципима Међународног ратног права морале бити део регуларних војних снага постојеће државе, која је чином некапитулације (влада није капитулирала) задржала та иста права. Међутим, оцепиле су се, формирале своју посебну команду, узеле посебна знамења и сл.

Међутим, код њих има једна друга и знатно битна ствар а која им притом даје какав-такав легитимитет. По свом војном устројству ове формације сличне су совјетским војним снагама, нарочито њиховим партизанским одредима, па се с тога могу посматрати и као добровољачке формације СССР-а на југословенској територији (СССР их се није одрицао). Али не и деловима регуларних совјетских војних снага (Црвене армије), јер нису директно потчињени Совјетској Врховној команди.

Тако стоји ствар са партизанским одредима и јединицама у Југославији.
Одговори

(10-12-2020, 10:16 AM)Српска четничка команда Пише:  У реду. Рекао је да је само војска капитулирала.
То је знак да си се расправљао са историчарем. Слободан Јовановић је у својим списима писао о томе како се "евентуално може, у извесном смислу, говорити о капитулацији војске, али никако државе".
То не значи да си у бољој, него у горој ситуацији за расправу. Јер, од неписменог саговорника једино је гори погрешно писмени саговорник.
Једном речју - капитулације није било!
Одговори

Хвала. Рекао је да је Краљевина Југославија постојала до 29. новембра 1945, али да током окупације није постојала државна војска, већ покрети отпора, и то због документа потписаног 17. априла 1941. Ако ће нешто помоћи, тај историчар је Дејан Ристић.
Одговори

Аха, занимљиво...
Питај дотичног шта мисли о "ревизионистима"?
Одговори

Има једна америчка студија која говори да је 17. априла потписано примирје. Баш користе ту реч "Armistice", а то значи примирје. А може да се преведе и као "прекид ватре". На следећем линку погледати Поглавље 9 (VI. Armistice Negotiations, стр. 64-65)

https://history.army.mil/books/wwii/balkan/20_260_2.htm

Ова студија се може наћи и на знаци.нет
Одговори

Ма бре, Митићу, сачекај мало да видимо како ће то да објасни друг Ристић. Smile
Одговори

Наравно, сачекаћемо да одговори Ристић Smile

И још да додам, у оној америчкој студији се само помиње термин "предаја" (енг. surrender), а предају не треба мешати са капитулацијом.

Ево једног кратког објашњења појма "предаја"

ПРЕДАЈА

Једнострани акт којим изоловани припадници оружаних снага или припадници формације, стављајући руке увис, бацајући оружје, подижући белу заставу или на било који други прикладан начин, јасно изражавају непријатељу током борбе своју намеру да прекину борбу.

Предају не треба мешати са капитулацијом.

Предаја је увек безусловна, јер не подлеже конвенцији између супротстављених страна.

У међународном праву, изоловани припадник оружаних снага или припадници формације који се предају сматрају се хорс де цомбат и не смеју бити предмет напада.

Симулирање предаје је чин перфидности и због тога је забрањено.

Извор са кога је преузета дефиниција "предаје"

https://casebook.icrc.org/glossary/surrender
Одговори

(10-12-2020, 05:06 PM)Бенито Пише:  Аха, занимљиво...
Питај дотичног шта мисли о "ревизионистима"?

Не верујем да опет жели у расправу са мном. Скојевац
Напоменуо ми је да сам, ако пратим Погледе, "светлосним годинама удаљен од историјских чињеница".
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним