Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Равногорски крст

Равногорски крст
Свако носи свој крст. У Србији, и данас, међу најтежима је крст Равне Горе. На више примера, документовано ћемо показати како то конкретно изгледа
ПИШЕ: Дејан ЂЕРИЋ
Флоскула о „историји коју пишу победници“ показала се тачном само тамо где су они који су задужени за њено писање били немарни у послу за који су плаћени. Најбољи пример за то представљају установе културе града Ужица, у којима још увек „цвета“ златно доба Ужичке совјетске републике. Ужички историчари показали су мали напредак у односу на историју Ослободилачких ратова 1912-1920.
Међутим, када се помене Други светски рат, град Ужице се може посматрати као имање које 75 година зараста у коров. Појединци који су запослени у архиву и музеју, могу се покренути једино на годишњицу обележавања Битке на Кадињачи. Све протекле године нико од њих се није удостојио да макар попише имена настрадалих за време Ужичке совјетске републике, као ни током послератних ликвидација које су учинили комунисти. Ни њима, ни припадницима градских власти, још увек не пада на памет да покрену обележавање и истраживање више масовних гробница које се налазе у самом граду. Војни архив слабо посећују, као и села, у којима је и поред великих тортура, сачувано доста грађе. Уколико се неко мимо струке дохвати пера, аутоматски добија епитет „ревизионисте, некомпететног, нестручног и пристрасног аутора“, док се његови радови оцењују мање битним од „најобичнијих сеоских монографија“.
Темељ историје на коме овај град почива представљају књиге: „Цветови у огњу“ и „Истина је у именима“. У њима су наводно пописане жртве Другог светског рата у тадашњем Ужичком војном ок­ру­гу, који су чинили срезови: Ариљс­к­и, Рачански, Моравички, Ц­р­­ного­рски, Пожешки, Ужички и Златиборски.
Прва од поменутих књига објављена је 1970. године. Било је то време када се историја највише фалсификовала и када је најмање описивана онаквом каква је заиста била. Историчарима тада није ни било дозвољено да одступе мимо „оквира“ које је зацртала Комунистичка партија Југославије. У супротном би, у најбољу руку, завршили на информативном разговору.
ЦЕЛИ ЧЛАНАК:
http://www.pogledi.rs/%d1%80%d0%b0%d0%b2...%81%d1%82/
Одговори

Svaka cast Dejane, kapa dole.
Одговори

Свака част за текст. Последњи пасус говори све што треба
Одговори

Свака част!
Одговори

Изврсна истраживања. На жалост, ово је у данашње време само резулатат рада појединаца-занесењака.

Објавити и приказ мастер рада Милана Симендића о саботажама и диверзијама (1942-1943). По мени, и то је врло позитивна новина у нашем научно-образовном систему. Мислим да има да се скине на интернету.
Одговори

Браво.
У књизи истина у именима,нпр изостављен је Ђорђе Новаковић.иако је био комадант ужичкозлатиборског Четничког одреда.Налазио сам још имена.

Људи су по тим установама "на линији"неће да се замерају,плата не касни,није ни мала за наше услове,свуда по Србији мање више иста прича.

Наравно,махом страначки поуваљивани у фотеље.У се` насе` и подасе идеја која је непролазна.

Ипак,тај приступ људима,да ако ниси историчар по професији немаш у установама тог типа шта да тражиш,је нешто најодвратније могуће.Тај псеудоелитизам,и фолирање,шминка којом се све покрива,неки став са висине.Ја свој леб једем 20 година,а они мој,и јоше те зајебају.Не мене лично,ја не пишем већ младе људе,истраживаче.Туга...

Скоро питају "намудрију српску главу" Симовића,треба ли свако да пише песме?Не ни да проба...Значи,ко није фудбалер,не треба ни да игра лопте,ко није швалер не треба жени ни да приђе,ко није шофер не сме ни у кола..."Логика".
Одговори

Браво, Ђерићу!!!
Одговори

“Српске новине“: ‘’Историја’’ и историја

У време социјалистичке Југославије, историја, као и све остало, била је под покровитељством Комунистичке партије Југославије. Одступање мимо оквира зацртаног њеним статутима граничило се са издајом, за коју се, у најбољу руку, завршавало на информативном разговору. Па ипак, када неко данас напише како је заиста било, комунисти, на челу са тзв. СУБНОР-ом, устају и вичу да је истина само оно што они кажу, а да је све друго – ревизија историје
ПИШЕ: Дејан ЂЕРИЋ

http://www.pogledi.rs/српске-новине-историја-и-исто/

[Слика: CB89864-C-34-C6-4-C3-E-B706-E8-A63-A14-F62-C.jpg]

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Одличан текст,дивно село,људи,село у коме је дат организован отпор у септембру 44.након догађаја на Ј.Гори.Огромне жртве су дали.Од првих дана у јесен 41,до после слома 44.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним