Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Александар од Југославије

(21-03-2021, 11:54 PM)смедерево Пише:  https://www.novosti.rs/kultura/vesti/977...poluistine

Нема се шта ни додати ни одузети.

Ваистину!
Одговори

Не гледам ову серију (вероватно ћу је погледати касније), јер немам желудац за такву врсту идеолошке злоупотребе историје.
Али, желим да вас све подсетим на нешто што је Пеђа наговестио на претходној страници. Вук Драшковић је аутор романа "Нож" чиме је наговестио драстичну промену односа према прокламованој политици "братства и јединства", што се десило свега пола деценије доцније.
Нешто више од деценије после романа "Нож" појавио се роман "Ноћ ђенерала", роман који је наговестио какав однос ће убудуће српска држава имати према историјском лику и делу Драже Михаиловића. Готово до у детаљ је будућа Србија заузела ту позицију према Другом светском рату на тлу Југославије.
Сада када је краља Александра Карађорђевића представио као убеђеног Југословена кога нико не разуме, Драшковић не описује поменуту историјску личност. Он најављује нову идеолошку матрицу која треба да завлада најмање "Западним Балканом", ако не и целим "Регионом", јер тешко да ће ово проћи код хрватских политичара који ће увек имати јака леђа Римокатоличке цркве да се из овог плана ишчупају.
Наравно, не убијајте гласника који носи вест. Нисам, нормално, сагласан са овим концептом, а колико видим ни већина људи. Али, пара врти где бургија стане...
Немојте се чудити да и овај идеолошки концепт прође.
Зато сам на почетку написао да је Драшковићу успело оно што је, изгледа, читавог живота желео, а то је да постане Ћосић. Или, Крлежа, сасвим свеједно.
Када је, већ, схватио да никада неће постати Андрић.
У том смислу, треба човеку одати поштовање, јер зна своје могућности. Што је код Срба тако ретка особина.
Много ми њега потцењујемо.
Одговори

Милан Ст. Протић даје бољу историјску слику о краљу Александру него Драшковић

https://nova.rs/zabava/aleksandar-od-jug...leksandra/
Одговори

Вук Драшковић измислио човека чије белешке наводи као главни извор својих сазнања

https://www.rserbica.org/vuk-draskovic-i...-saznanja/
Одговори

Који је то ниво лицемерја, када комунистички историчар, замера краљу Александру, увођење "диктатуре", назива га противником демократије и парламентаризма, а четнике-комите сматра паравојним формацијама које пљачкају народ?
Одговори

(27-03-2021, 09:16 PM)Павле Васиљевић Пише:  Који је то ниво лицемерја, када комунистички историчар, замера краљу Александру, увођење "диктатуре", назива га противником демократије и парламентаризма, а четнике-комите сматра паравојним формацијама које пљачкају народ?

Сирома'
Одговори

Какво је ваше мишљење о Зечевићу?
[Слика: Screenshot-20210401-233153-com-android-chrome.jpg]
Одговори

Имам вишка времена ових дана па сам хтео да погледам ову серију,иако онда гледајући прву епизоду сам видео "Рањеног Орла" и Грех њене мајке" . . . Једва сам успео да одгледам 10-так минута друге епизоде и дигох руке . . . Ако се за Бајићеву "Равну Гору" писао фељтон шта не ваља,овде буквално треба направити фељтон "Шта уопште ваља у овој серији" . . .

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

Начин на који је урађена ова серија је изузетно лоше.Али шта очекивати од Шотре који је предодређен да добија велике суме новца да направи нешто, а на крају то упропасти.

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним