Поруке: 17,046
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,890
У документу пише Никола Скакић. Додуше све ово пипем напамет, има у Дражи 5 тачно.
Поруке: 1,148
Теме: 25
Придружен: Nov 2017
Углед:
719
Знам то, али овако се о њему ништа не зна. Нема га у списковима ни активних ни резервних официра.
Углед:
1,890
Можда је онда псеудоним. Прекопирао сам целу Пилетићеву књигу депеша и ту тако пише.
Углед:
1,890
Ватра, имате ли ово:
Петог маја 1944, пао је један авион у општину Брус, село Осредци. Четири пилота, пре тога, искочила су у село Латковац, општина Александровац. Један је при томе погинуо, ударио је главом о камен. После су даље редом пилоти искакали до Осредака. Два су била код Јована Џамића, с. Велика Врбница (поред Латковца). Један је био повређен. Пребачени су у правцу Трстеника. Тед Бејфилд - син једног пилота из ове посаде, Флоја, из Небраске, био је недавно у Александровцу.
Ако имате ове у евиденцији, да немате списак фамилија код којих су боравили у овим селима? Тед Бејфорд тражи те фамилије, али више нема ко то да каже.
Поруке: 2,084
Теме: 6
Углед:
109
Они су исто вече пребачени у околину Ћићевца, тамо где су пали се нису задржавали.
Спомињу доста имена, углавном четничких команданата.
Највише хвале капетана Михаила Чачића из Ћићевца.
Углед:
1,890
То је скроз сумњиво. Ћићевац је далеко, а Трстеник близу. Ћаћић - не Чачић - није био из Ћићевца и није му била територија на левој обали Велике Мораве. Он је био око Сења. А сигурно су били у кућу коју сам поменуо. То се ту памти. Бар неколико дана. Да није нека друга посада у питању?
Поруке: 2,084
Теме: 6
Углед:
109
Наводе да је штаб био 4-5 миља северозападно од Ћићевца. То може бити преко Мораве. У овим извештајима су локације дате приближно нису имали детаљну мапу, него се покаже најближи град и каже ту смо негде.
Што се тиче тога да су исто вече отишли коњима за наведени штаб код Ћаћића, то највероватније јесте тачно.
Не знам што мислите да је то предалеко, сва та места су на дан хода једно од другог.
Посада јесте та несумњиво, датум пада и име пилота одговара, локације су у 20ак км, не мож бит прецизније.
Поруке: 1,180
Теме: 7
Придружен: Feb 2019
Углед:
250
Ћићевац је са десне стране Велике Мораве.
Поруке: 1,148
Теме: 25
Придружен: Nov 2017
Углед:
719
Општ. Ћићевац је била у срезу Темнићком којем је ср.м. Варварин. Дакле Варварински корпус.
Капет. Михаило Ћаћић - команд. Раваничке бригаде Иванковачког корпуса.
Удаљеност Ћићеваца и Варварина - 7,9 км.
Поруке: 14,560
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,089
Сат и по хода. У ратним условима, поготово што је око Велике Мораве, не мање од једног дана.