Поруке: 2,481
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
Добра је анализа. Ту је важно напоменути да "Хомогена Србија" није званични програм југословенских представника који су чували круну јер се није смело замерати Хрватима и Словенцима, који су давали своје министре у влади. Као и муслиманима због турског штита и незавидног положаја (држава је била неутрална, али је сваког часа могла прићи Хитлеру или пак англо-америчко-совјетском блоку). Тачније, ради се само о једном у низу ратних предлога (има их прс и плева) који је вешто хронолошки уклопљен да изгледа као да је повезан са делатношћу Дражине команде. А што нема благе везе. Тачније, реч је о још једној, у низу, комунистичких манипулација у научним оквирима.
Поруке: 2,247
Теме: 21
Придружен: Jan 2014
Углед:
515
"...Мољевић је био угледни члан Самосталне демократске странке..."
Самарџићу, да ли постоји нека обимнија, а истинита, биографија Стевана Мољевића? Мене интересује тај предратни период и његово политичко ангажовање. Будући да сам некада давно имао патолошку опседнитост Демократском странком, ова твоја реченица ме је заинтригирала. Да ли је био члан Демократске странке пре раскола који је повукао Прибићевић? Шта значи "угледни члан", то јест да ли је био у неком органу странке? Какву је политику заступао са својим колегама између два рата? И тако нека питања којима ћу се посветити у пензији.

Иначе, добар ти је текст. Мени недостају неке мапе, да бисмо видели како би све то изгледало у пракси, на терену. Нашао сам на википедији нешто, али не знам колико је то поуздано.
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Поруке: 428
Теме: 11
Придружен: Jun 2019
Углед:
306
Што се тиче Мољевићеве комплетне биографије (и предратне и ратне), препорука за књигу др Драгоја Тодоровића - ''Речју, пером, делом и животом за уједињено српство''. Наравно, и уколико је негде могуће пронаћи, предратни часописи ''Змијање'', ''Развитак'', ''Отаџбина'', ''Српски глас'' (гласило СКК)...
Иначе, кад се већ води тема, који је прави разлог разлаза Мољевића и Драгише Васића?
Углед:
306
Драгоје Тодоровић пише да су се разишли по питању спољне политике, наводно је Мољевић био за Енглезе, а Васић за Русе, мада, бар мени, разлог не звучи превише убедљиво...
Поруке: 1,145
Теме: 25
Придружен: Nov 2017
Углед:
725
Moljevic je bio član DS ( Ljuba Davidovic ) od osnivanja, od 1919, pa do 1924 kada pristupa Samostalnoj demokr.stranci ( Sv.Pribićević ) i iz koje izlazi 1929.god.
Oko razlaza Vasić -Moljevic : tinjalo je to poodavno, Vasić heroj iz Velikog rata, a Moljević u austro-ugarskoj vojsci (mobilisan) oko 2 godine...
Углед:
306
''Историја Равногорског покрета'', Коста Николић.
Поруке: 686
Теме: 5
Придружен: Dec 2018
Углед:
91
Васићева сујета.и личне погледи на тренутак у ком су се налазили,довели су до размимоилажења.Може се те сујете наћи и у пролеће 1945.Сам крај Васиећев није и формално правно као Мољевићев.Речју,ако је Ђуришић на неки начин променио страну зар није и Васић?
Отаџбина је дигитализована,било је давно неких бројева на нету,али саме текстове Мољевића пре рата,можда треба тражити у овој књизи>Др. Стеван Мољевић изабрани списи,нисам је читао али делује занимљиво.