Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нуклеарна електрана у Србији

Неки од нас мало старијих сећамо се самог краја 80-их година прошлог века, када је тадашња једнопартијска скупштина Србије донела одлуку да се забрани градња нуклеарне електране у Србији, било ког типа. Та забрана никада није укинута. Додуше, Србија је од тада више пута променила свој државни, а и уставни оквир, али је увек узимала државни континуитет са претходним уређењем. Зато се може сматрати да је одлука о забрани, или како се то тад звали, пуном ембаргу на изградњу нуклеарне електране у Србији и даље на снази.
Међутим, необазирући се на те детаље, председник Србије управо је јуче обавестио јавност о изградњи прве нуклеарне електране у Србији. Ушао је, чак, и у детаље на који начин он то може, али не жели да учини. Али, да не улазимо у његове много пута виђене драматургије задовољавања сопственог ега.
Очигледно је да ће ту нуклеарну електрану у Србији градити Американци.
Ово је изузетно битан моменат не само у развоју српско-америчких односа, него и важан показатељ многих питања које Србију муче у задњих неколико година. А то су: Космет, пандемија ковида 19, отварање рудника литијума, продаја ЕПС-а,  кинеско заузимање рудничког басена у Бору, загађење Србије...
Сва ова питања садржана су у овом, за неупућене, изненадном догађају... Зато би било занимљиво да о томе прозборимо коју реч.
Одговори

Добра тема.

Mи смо за то да све, све, све узму странци јер они једино могу ред да уведу

Ево и зашто.

Као граџанин Републике Србије сам скоро после годину ипо дана добио струју на оној кући у шуми близу Романиа бордер.

Замисли у Немачкој, Канади, Швајцарској да чекаш скоро годину дана прикључак на електродистрибутивну мрежу.

ЕПС треба продати, јер ничему не служи и партијска фирма.

Мој неки колега седи на шалтеру рекламација у Електровојводини у центру Новог Сада ку*ем не мрда има 90  хиљада динара плату, партија га запослила.

Приича креће овако

(Извињавамо се на латиници)

Цитат:Kako platiti drzavi 1000+ evra za prikljucak na struju a ne dobiti struju u
Srbiji?

Kada je krenula korona i kada su nas zatarabili setio sam se da u selu imam plac i rodila se ideja da,se zazida kuca od kamena  i tu da se bude zimi i leti. Vazduh banjski. Svi prikljuci, voda, struja...

Posto sam legalista za svaku sitnicu volim da imam papir od Republike Srbije.

Projekat je isao odlicno dok nismo stigli do EPS-a ili elektrodistribucije.Tu pocinje pa malo reci pakao.

Posto ja volim sve digitalno da bude. Odemo na sajt EPS-a tamo prazno, neke nebitne informacije. EPS-a nema nista elektronski da se prijavite, popunite formulare, dokumenta sajt ko iz srednjeg veka, nego sve mora da se ide na salter i da donesete priznanicu i da vam zaheftaju.

Odemo na salter u EPS distribuciju sa spremljenim parama da nam uvedu struju verujuci da ce se to zavrsiti u najbrzem roku...Kazu prvo platite 5 hiljada za obradu predmeta. Mi to platimo.

Kazu oni sad morate sefa da jurite. Prvo smo morali juriti tog "sefa" te distribucije te nije tu te je na sastanku,posle par dana ga "nahvatamo" mi mu pokazemo sve papire gleda on gleda kaze Fali Vam Jedan Papir. sifra (F1PN).
Nemate resenje o kucnom broju? Kakvo bre resenje o kucnom broju u sred šume đe car Putin i neki migrant mogu da iskoče sa "Zdravstvujte"?Kaze ne moze, to je jako bitan papir.

Morate da idete u katastar da izvadite kucni broj. Odemo u katatar,oni nas bledo gledaju izvadimo nekako resenje o kucnom broju koji je tipa ime sela bb to platimo hiljadu dinara. Opet kod "sefa", opet ga nema.

Navatamo ga letos nekako kaze on treba da uplatite 75 hiljada RSD. Mi sve srecni odmah uplacujemo iznos damo mu onu priznance kaze "sef" bicete obavesteni kada dobijete resenje.

Cekamo,zovemo,idemo na salter, resenja nema. Posle mesec dva stize resenje kazemo to je to stize struja.

Al ne lezi vraze. Treba da se uplati "sefu" na ruke 5 hiljada kako bi on pustio resenje podizvodjacu radova lokalnoj firmi koja uvodi struju da nam uvede. Platimo i to,neka ide zivot samo struja da stigne.

Cekamo, cekamo, nema od "sefa" ni traga ni glasa. Zovemo podizvodjaca kazu ljudi mi od elektrodistribucije treba da dobijemo resenje za uvodjenje struje kako bi Vas prikopcali.
Zovemo "sefa" kaze bice za dve nedelje..

Kisa zima od elektrodistribucije, elektrovojvdine, EPS-a ni traga ni glasa.
EPS nema mail, elektrodistribucija nema mail niti kontakt telefon.

Zvali ogranak elektrodistribucije oni kazu nisu zaduzeni za nas potrosace...

Kad posle tačno 10 meseci i 20 dana juče izenađenje

okačili na banderi....
[Слика: 020.jpg]

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Да, добра и занимљива тема. У прилог томе ево сјајног чланка од нашег познатог научника...

10 аргумената и 1 не-аргумент у прилог коришћењу нуклеарне енергије
https://talas.rs/2019/10/25/nuklearna-energija/

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Тешко је разумети оног Генија и његово лупетање али сам нешто разумео и да помиње Мађаре, чију би нуклеарку и Србија финансирала у неком проценту.

Углавном, имам осећај да је све то изван наше моћи.
Одговори

Много тога пролази поред нас. Овако владати, као неки гувернер постављен од великих сила, попут Калаја у Босни, заиста је више него опасно...
Ако српска јавност уопште не реагује, ни негативно ни позитивно, на најаву изградње нуклеарке у Србији, онда је свака побуна у вези рудника литијума крајње бесмислена... Ради се о два питања која су вишеслојно повезана, али то људи у Србији очигледно не разумеју.
Наглашавам, не могу да тврдим да идеја прављења нуклеарне електране у основи лоша за Србију. Оно што је сигурно лоше је да се то ради на овакав начин, без поштовања икакве процедуре, кршењем устава и низа закона, што имплицира да се овом земљом управља из иностранства, а са друге стране, да ће бити опет велике корупције.
Понављам, питања Бора, литијума и нуклеарне електране не могу се гледати одвојено. То су уско повезана питања.
Одговори

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Мало тематике која се актуелизовала и код нас а кроз коју се прелама и (ничим изазвана?) жеља Србије за нуклеарном електраном. Да ли је то једноставно измештање индустрије на "дивљи Балкан"?

Меркелова: Укинути постепено коришћење нуклеарне енергије

БЕРЛИН – Немачка канцеларка Ангела Меркел бранила је своју одлуку да постепено укине коришћење нуклеарне енергије, иако би то отежало Немачкој одвикавање од употребе фосилних горива.

У интервјуу за Ројтерс, одлазећа немачка канцеларка је, такође, рекла да се противи било каквим плановима Европске уније да нуклеарну енергију означи као одрживу.

„Тачно је, наравно, да се сада суочавамо са веома амбициозним и изазовним задатком завршетка енергетске транзиције уз постепено укидање коришћења угља и нуклеарне енергије”, рекла је Меркелова.

Она је тражила је да Немачка напусти нуклеарну енергију након катастрофе у Фукушими у Јапану, што је одлука са којом се већина Немаца слаже.

То је, међутим, учинило Немачку више зависном од угља, спречило је да испуни свој циљ смањења емисије гасова стаклене баште за 40 одсто у односу на ниво из 1990. године до прошле године и допринело расту трошкова електричне енергије за индустрију и домаћинства, јавља Танјуг.

Меркелова је оптужена да не улаже довољно у промовисање експанзије обновљивих извора енергије као што су ветроелектране и соларне фарме, иако је њена влада инсистирала на постепеном укидању коришћења угља до 2038. године.

(политика)
Одговори

Najcrnje u svemu je sto je nuklearna enegrija proglasena zelenom. Stvarno.
Одговори

(20-11-2021, 05:46 PM)Ђорђе Пише:  Мало тематике која се актуелизовала и код нас а кроз коју се прелама и (ничим изазвана?) жеља Србије за нуклеарном електраном. Да ли је то једноставно измештање индустрије на "дивљи Балкан"?

Меркелова: Укинути постепено коришћење нуклеарне енергије

БЕРЛИН – Немачка канцеларка Ангела Меркел бранила је своју одлуку да постепено укине коришћење нуклеарне енергије, иако би то отежало Немачкој одвикавање од употребе фосилних горива.

У интервјуу за Ројтерс, одлазећа немачка канцеларка је, такође, рекла да се противи било каквим плановима Европске уније да нуклеарну енергију означи као одрживу.

„Тачно је, наравно, да се сада суочавамо са веома амбициозним и изазовним задатком завршетка енергетске транзиције уз постепено укидање коришћења угља и нуклеарне енергије”, рекла је Меркелова.

Она је тражила је да Немачка напусти нуклеарну енергију након катастрофе у Фукушими у Јапану, што је одлука са којом се већина Немаца слаже.

То је, међутим, учинило Немачку више зависном од угља, спречило је да испуни свој циљ смањења емисије гасова стаклене баште за 40 одсто у односу на ниво из 1990. године до прошле године и допринело расту трошкова електричне енергије за индустрију и домаћинства, јавља Танјуг.

Меркелова је оптужена да не улаже довољно у промовисање експанзије обновљивих извора енергије као што су ветроелектране и соларне фарме, иако је њена влада инсистирала на постепеном укидању коришћења угља до 2038. године.

(политика)

Verovatno neki mislili da ce Amerika da se odrgkne svojih nuklearki i vata zjala(vetar) po nebesima. Smile
Одговори

Одлична тема!
Ја предлажем да ми сами направимо нуклеарну електрану и да за директора поставимо неког из владајуће коалиције.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним