Ево, професорка Бранка је изнела најновију критику ове серије. И пренећу текст у целости.
Цитат:
"ДРАГИ МОЈИ И ПОШТОВАНИ ВРАЊАНЦИ, и ето, ја опет улазим и у ову Нову 2022. годину љута и изнервирана, а знам да ми то не треба и да није мој посао да у срцу сакупљам горчину и тугу због апсолутно искривљене слике нашег Врања и његове прошлости достојне дивљења.
Јер....Врање 19. века није било касаба умоболних, накарадних, безосећајних очева, газди, сељака, мужева који су бичевали своје жене (тога има само у црначком робовласничком друштву и Чича Томиној колиби), нису овде живели сводници-очеви и мајке које ваде очи мушкарцима тек тако, као да су Амазонке у јужној Србији, ратнице, нису очеви тек тако ударали у стомак своје трудне кћери и нису их слали у манастире , да и не причам о вечерашњој епизоди нове, комерцијално-фантастичне серије "Нечиста крв", где сељак газда Марко брутално силује снају Софку ( Бора у ни једном тренутку не спомиње нити описује да се тај чин десио, већ Марко полази према соби где је Софка, али се ломи, у њему све ври, кипти од пожуде према Софки и он псује, луди и проклиње претке наглас! Узјаше коња и одлази што даље одатле, баш из разлога да не понавља грешке предака...а далеко одатле је и убијен!
А док свадбено весеље траје, Врањанке голих груди тресу се...хммм...по авлији! Да не спомињем страховиту грешку и пропуст режије - која није описала и приказала најважнији тренутак који је роман у малом и који даје суштину, срж ефенди-Митине филозофије- кад Софки показује поцепану поставу минтана-капута и тиме доказује економску, породичну пропаст, пропадање једне угледне и некад моћне врањске породице. У тој поцепаној постави је Софкино ДА, које је потиснуло Софкино НЕ, ТАТО, НЕ МОГУ И НЕЋУ! Да не помињем мешани говор (београдски, турско-шиптарски, нишки и лесковачки, малкице врањски), тарабе, плотове око кућа уместо дувара који су и тада били , музику турско-арапску-грчку-албанску-македонску само не врањску, девојке које из дрвених корита за купање "рипав" на своје слуге голе, слуге који краду дукате из кеса својих газди (нису смели ни да помисле а камо ли дукат да украду), Врањанке које се јавно заљубљују у Арнауте и Шиптаре (немам ништа против, говорим да је у то време то било највећи резил(брука) и да су Врањанке могле само да маштају о љубави која се дешавала ако су рођене под срећном звездом. А њих је мало било тада за њих.
Чак су и Коштану обезвредили атрибутом лаке девојке, што је недопустиво за Ромкиње, знамо како су васпитаване! Дакле, вашар у Врању! Циркус! Рећи ће данас...хајде да одемо до Врања, тамо су све успаљенице! Зар нису могли да опишу реалност, па да је фикцијом изобличе, у размерама које не би дотакле веродостојност домаћинског Врања које није било хунско племе, већ народ где се увек знао ред! И где су даноноћно горела кандила на гробовима најдражих, где су обичаји били светиње, где је жена била икона, мучена и одана породици! Чему претеривања? Да би се гледала серија? Нова књига са истим именом?? Шта да кажем ђацима?? И није овде реч о моралној паници, и како неки пропали новинарчићи врањски који се улизују Београду рекоше да је серија новоп рухо старе ћуди. Страшно! Које, бре, ново рухо? Ћуд Врањанаца није била наопака, Врање је увек дисало душом и дух његов није био накарадан и умоболан. Не смеју се користити Борини мотиви којих није било у његовом књижевном делу!!! Нека их користе правилно и истинито. А ако желе голотињу, није проблем.
Требало је променити имена Бориних јунака и ликова, име Врање не помињаати, јер у овој површној серији Врање није описано, већ неко место из прасловенског живота! Не показаше ни један врањски сокак са калдрмом и истинским обичајима, вредним женама, славама, православљем где владике нису били момци од 30 година! Серија је урађена брзоплето, без карактеристика ликова, без осећаја, суштине и идеје, нема дубинског описа ликова који чине сабирни центар у каљузи неког простачког амбијента где се само мисли на секс! Јер...све радње ликова у новој серији апсолутно су нереалне! Слобода уметничка да, али до црте која прелази истину и одлази у измишљотине о једном простору и људима који су живели другачије!
Извините,поштовани Врањанци...али морала сам опет да све ово напишем јер ми жао да се једно дивно књижевно дело, препуно домаћинлука, емоције и традиције - обезвређује. Као да је неко намерно снимио пародију на Борино врање! Зашто? Да би се гледало нешто што није тачно!? Срећна свима Нова 2022. година, надам се и знам да разумете мој револт и да мислите попут мене....а Србија је, најзад, увидела - колико се све мање чита Борино књижевно дело, јер, да се познаје и чита - овакве лакрдије се не би дешавале!"
https://www.facebook.com/photo/?fbid=376...0412609975