Поруке: 14,504
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,044
Вечерас на РТС 2 почиње премијерно приказивање серијала "Пуцњи у Марсеју".
Занимљиво је да после великог, рекао би несагледивог промашаја, са романом и серијом о краљу Александру Карађорђевићу чији је аутор био Вук Драшковић, погледамо овај серијал који има амбицију да на бази историјских података прикаже један од најважнијих, ако не и најбитнији политички атентат у Европи у 20-ом веку у Европи.
Већ сам податак да овај серијал нећемо гледати у ударном термину на првом каналу националне телевизије, не улива поверење.
Али да сачекамо емитовање, па ћемо прокоментарисати.
Углед:
3,044
Колико сам схватио редитеља јутрос, требало би да.
Поруке: 1,273
Теме: 1
Придружен: Nov 2019
Углед:
299
Почело и пре девет. Ови са РТСа су заиста ненормални.
Углед:
3,044
Уопште, није баш најјасније зашто се редитељ одлучио за овакав концепт да исприча историју атентата. Суђења су често фарсе, а ово суђење то није било само због пресуде, иако је бранилац успео у својој намери да његови брањеници не добију смртну пресуду.
Кључна потка, кључна тема овог убиства је образложена у само једној реченици у овом ТВ филму:
"Атентат је извршен да би се срушила Југославија, а атентатори су хтели да причу одведу на план анимозитета између Срба, као тлачитеља, и Хрвата, као потлачених."
Све у свему, коректно је урађен овај филм. Мада је питање да ли је редитељ и сценариста до краја разумео о чему се ту радило. Уосталом, његова изјава да је краљ Александар Карађорђевић био убеђени франкофил, показује да он није баш у теми. Мада није му за то ни замерити, када већина историчара мантра ту исту глупост.
Поруке: 1,273
Теме: 1
Придружен: Nov 2019
Углед:
299
Необичан приступ за нашу продукцију - приказ једног од судбинских догађаја 20. века у форми судске драме.
И ја сам стекао утисак да је некако разводњен сам значај догађаја оваквим прилазом округло па на ћоше али је онај који иоле добро познаје догађања између Версаја и Марсеја сасвим добро разумео поруку филма.
Питање је само колико просечан човек може разумети на основу судске драме.
Углед:
3,044
Наравно да ће тешко нешто разумети.
Поруке: 5,827
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,522
Сложио бих се са Бенитовом оценом филма.
Коректно урађен, мада су могли да унесу мало мелодраме као код америчких филмова са радњом која се одвија у судници. Ако су уопште хтели да раде нешто таквог типа.