Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Како су Титови комунисти прихватили Љотићеву идеологију

Како су Титови комунисти прихватили Љотићеву идеологију и сву кривицу пребацили на Енглезе?
Група комунистичких интелектуалаца добила је, пре више од пола века, задатак од Удбе (јединог правог владара, уз Броза, у Брозовој Југославији) да измисли идеологију, поткрепљену “историјом” која ће омогућити да удбаши вечито остану на власти. Тада су они решили да пређу на план “б”, односно са “тековина револуције” прешли су на “љотићевштину”. Недић је постао главни узор српске националне политике, а све што је тврдила и пропагирала његова управа, највише обојена умотворинама Димитрија Љотића, постао је мејнстрим новог српског комунизма. Настала су бројна књижевна дела која су, блаже или отворено, хвалила Недићеву политику за време рата. За узоре су тајно узимана дела љотићеваца из емиграције, која је удба по задатку доносила у Београд директно на сто ових аутора, који су на основу њих стварали романе, драме, песме и друга књижевна дела “инспирисана нашом недавном историјом”. Један од главних елемената те идеологије била је “енглеска кривица”. Они су у својим делима унели, просто утерали Србима у главу да су главни кривци за њихову пропаст у 20-ом веку била британска спољна политика, а нарочито њена круна
ПИШЕ: Милутин ВЕЛИСАВЉЕВИЋ
ЦЕЛИ ЧЛАНАК:
https://www.pogledi.rs/kako-su-titovi-ko...27413.html

П.С.
Ово заслужује да буде посебна тема, и то издвојена, јер је ем важно, ем оригинално.
Одговори

То јесте једна од кључних тема.

Г. Велисављевић је тачан у оцени да су србо-титоисти по потреби обртали ћурак. Њихов првобитни идеолошки концепт је доживео потпуни колапс, сем када је у питању "решавање националног питања". Заправо, њихов национални концепт је пождерао њихов друштвено-економски концепт (ако занемаримо њихову личну похлепу која никада није ни имала везе са бољшевичким самопрегором). Нека рационализација је ту морала да се нађе. "Енглески фактор" се просто сам наметао, зато што је енглеска политика већ традиционално непријатељска према Србима.

У Првом св. рату вероватно смо пострадали слично од Немаца и од "сурових енглеских пријатеља".

У Другом св. рату још горе.

Коначно, ФНРЈ/СФРЈ је, да кажемо, "снажно подржана" од Енглеза.

Као пример навешћу чланак пок. Др. Мирослава Свирчевића из 2009.:

Британска политика према Југославији 1941-1944 – основни извор Устава СФРЈ из 1974.

Тај чланак је илустративан због тога што је прецизно антиципирао исход "рада" Хашког трибунала, управо држећи се "енглеске везе".

Хоћу рећи: што су комунисти прали руке користећи енглеску причу, не значи да Енглезима нису прљаве руке.
Одговори

Тако је. "Само" што они нису први у томе, а црвени их гурају на прво место.
Одговори

Добро је написано. Баш сам сада читао.
Уствари, поента свега јесте да се на све начине покушавала очувати Куба на Балкану.
Одговори

(30-10-2022, 01:43 PM)Ђорђе Ивковић Пише:  То јесте једна од кључних тема.

Г. Велисављевић је тачан у оцени да су србо-титоисти по потреби обртали ћурак. 
То је лекција из историје СКП (б). Бољшевици су учени (тренирани) да се прилагођавају тренутној ситуацији док не ојачају. А после...
Одговори

Тема јесте оригинална, а текст је одличан. И даље живи та идеологија која је почела из доба СФРЈ.

Недавно је и Милан Брдар причао нешто како је Краљ Александар Карађорђевић реализовао аустроугарски план уз помоћ Енглеза и енглеске круне.
Одговори

Текст је одличан, али га треба допунити. Треба навести конкретне кривице енглеске политике према нашем народу и упоредити их са "кривицама" коју су комунисти наметнули преко љотићеваца данашњим нараштајима.

Ваља истаћи да у склопу плана "b" постоји и кривица Јевреја, тј. прича о јудеомасонској завери коју су комунисти преузели од љотићеваца, која се због њих јако укоренила у нашем народу, нарочито међу млађој популацији.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Па допуни... Лако ти је другима товарити терет.
Одговори

У праву је Шуми.
Да сам знао да ћеш ово постављати, другачије би конципирао ову причу.
Свакако због два важна елемента:
1. приказао би британске злочине на тлу Југославије и Србије, да не би неко ко ме не познаје помислио да сам англофил.
2. написао би пар цитата из љотићевских дела, па би написао пар цитата из дела ових наших славних писаца, који као нису били комунисти, где би се јасно видело не само да су били инспирисани љотанском  литературом, него да су директно преписивали од љотићеваца, чија је литература у земљи била званично забрањена. Само зато да се тада не би видело да преписују.
Читао сам све то и причу сам писао у више порука на форуму Погледи без амбиције да то буде неки јавни текст. Управо зато што се ми већина знамо као форумаши бар. Када је то део "фејсбук заједнице" онда  могу доконе бабе које су читале Базар и гледале Миломира Марића, с пуним правом, "да ја мислим"....
А то је далеко од озбиљног разметрања теме, а много ближе оном што се у савременом речнику означава речју од три слова, и само мења префиксе.
А то ми сигурно није била намера.
Одговори

Ма како да си написао, они би се разбеснели, овако као сада на мом ФБ, има већ 50 коментара, не јер су доконе бабе, већ што се то много запатило.
Смо те не мрзи, напиши ту допуну са паралелама.
Одговори

(30-10-2022, 04:33 PM)Милослав Самарџић Пише:  Па допуни... Лако ти је другима товарити терет.

"За све су криви лондонски масони и чивути. Регент Лесандар као члан масонске ложе је уз помоћ енглеске и чивутске масонерије створио Југославију у којој су ратни војни инвалиди са Солуна просили по улицама а сељаци цео дан надничили код богатих кметова за кило пројиног брашна. Стварањем Југославије, као енглеско-јеврејске творевине, уништена је србска државотворност."

Ово Ти метни на свом ФБ профилу и имаће више лајкова и од најбољег Бенитовог текста.  Баја

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(30-10-2022, 07:26 PM)Шумадинац Пише:  
(30-10-2022, 04:33 PM)Милослав Самарџић Пише:  Па допуни... Лако ти је другима товарити терет.

"За све су криви лондонски масони и чивути. Регент Лесандар као члан масонске ложе је уз помоћ енглеске и чивутске масонерије створио Југославију у којој су ратни војни инвалиди са Солуна просили по улицама а сељаци цео дан надничили код богатих кметова за кило пројиног брашна. Стварањем Југославије, као енглеско-јеврејске творевине, уништена је србска државотворност."

Ово Ти метни на свом ФБ профилу и имаће више лајкова и од најбољег Бенитовог текста.  Баја

Овако нешто слично, само у блажој у варијанти и без помињања Јевреја, изнео је Милан Брдар у емисији на Новом Стандарду.
Одговори

(30-10-2022, 06:04 PM)Бенито Пише:  У праву је Шуми.
Да сам знао да ћеш ово постављати, другачије би конципирао ову причу.
Свакако због два важна елемента:
1. приказао би британске злочине на тлу Југославије и Србије, да не би неко ко ме не познаје помислио да сам англофил.
2. написао би пар цитата из љотићевских дела, па би написао пар цитата из дела ових наших славних писаца, који као нису били комунисти, где би се јасно видело не само да су били инспирисани љотанском  литературом, него да су директно преписивали од љотићеваца, чија је литература у земљи била званично забрањена. Само зато да се тада не би видело да преписују.
Читао сам све то и причу сам писао у више порука на форуму Погледи без амбиције да то буде неки јавни текст. Управо зато што се ми већина знамо као форумаши бар. Када је то део "фејсбук заједнице" онда  могу доконе бабе које су читале Базар и гледале Миломира Марића, с пуним правом, "да ја мислим"....
А то је далеко од озбиљног разметрања теме, а много ближе оном што се у савременом речнику означава речју од три слова, и само мења префиксе.
А то ми сигурно није била намера.
Истурање српске војске у првом борбеном ешалону приликом пробоја Солунског фронта. А ни Французи нису ништа бољи били. Они су истурили своје колонијалне трупе.
Противљење српским устанцима из 19 века ради одржавања Османлијске империје на Балкану
Спречавање да Србија изађе на Јадранско море.
Има и те како да се пише и за Британце и за Русе и за многе. Сви су се они добро огрешили око Србије. Не зна се ко више.
Одговори

(30-10-2022, 08:11 PM)Mitic Пише:  
(30-10-2022, 07:26 PM)Шумадинац Пише:  

Овако нешто слично, само у блажој у варијанти и без помињања Јевреја, изнео је Милан Брдар у емисији на Новом Стандарду.

Тај човек је живи доказ за две чињенице: шта су комунисти учинили од БУ (мени је невероватно да је тај човек предавао на Филолошком факултету) и колико су данашњи српски десничари заправо прикривени играчи службе.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним