Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3.33 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нова књига Верољуба Малетића: ‘’Комунистичко-усташка сарадња’’

Da , i meni je to zapalo za oko.. Dilema da li je omaška u pisanju ili stvarno faktografski fejl.

Nije mnogo davno pisano, 2013-14. To je manje - više na liniji glavnih teza istoriografije poslednjih 25-30 godina.

Medjutim meni se sve u svemu dopalo što ona gleda da iznese što više informacija, ni po babu ni po stričevima. Bez obzira ni prema jednoj strani. ( mislim uopšteno ne samo na ovaj njen članak)

Tako i treba da bude. Bez obzira na eventualna neslaganja sa piscem oko nekih tumačenja.

I taj pristup mi je ok. Meni se cini da joj se intelektualno poštenje i istinoljublje ne može osporiti.
Одговори

Који је то митровачки споразум из 1937?
Одговори

Изашла је још једна књига од овог аутора;Вељо Врачевић-Тута,последњи командир штабне чете,Мотајичке четничке бригаде.
Одговори

Изашла је књига,тј допуњена стара о кап.Стојковићу.
Одговори

Možete li poslati taj nemački dokument ili članak u Borbi? Na ovaj podatak do sada nisam naišao
Одговори

(14-10-2020, 10:04 PM)Александар Динчић Пише:  Поштовани колега Малетићу,
да ли ти је познат податак, да је само у септембру 1942. године – 6.000 (словима: шест хиљада) домобрана прешло у партизанске редове.
Писала је чак и „Борба“.
А имам и немачки извештај.
Е сада, од тих 6000 домобрана, да су сви ти оружници НДХ „чисти“, да пре познолетњег и јесењег трансфера, ни један од њих није убио ни једног Србина или Српкињу, или четничког борца, или их упутио у Јасеновац, Билећу, Тузлу, Сарајево као и у неки други логор – па да кажемо да је то био поштен прелаз из хрватских оружаних снага. Проценат вероватноће раван нули.

С друге стране, један Недићев командант или нижи старешина, који пређе четницима, а имао је пре тога нешто против партизана (хапшење, малтретирање или предаја немачком логору) – аутоматски постаје четнички командант-сарадник Немаца, Бугара и других формација. Тј. ратни злочинац.
Па где ћеш, по тој истој матрици, већу колаборацију између Павелићевих и партизанских оружаних снага?

(16-09-2025, 02:08 AM)Potporucnik1 Пише:  
(14-09-2025, 06:54 PM)Ravnija Пише:  [Слика: Datoteka:Pavle_%C4%90uri%C5%A1i%C4%87_Iron_Cross.jpg]
Jeli ovaj dokument autentičan? Blush
Ја сам негде прочитао да је то фалсификат Ђорђа Москојевича.

Gde mogu pročitati još o ovom slučaju?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним