Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Србија и даље не обележава Дражине победе

Ни 2022. године у Србији се на државном нивоу не обележавају датуми битака регуларне Југословенске војске током Другог светског рата – Дражиних четника. А било их је много, против свих непријатеља
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
ЦЕЛИ ЧЛАНАК:
https://www.pogledi.rs/srbija-i-dalje-ne...27527.html
Одговори

Имамо ли немачки извештај о борби?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Имамо да су после исте борбе стрељали заробљене четнике (слао си ми извештаје, браћа Дејић из Дуба). Само што то никада нећемо чути приликом комеморација на Кадињачи.
Одговори

Требало би на јесен бар пробати обележити 80.година од напада и разбијања немачко-бугарске колоне на путу Ужице-Б.Башта.Мислим да је зрело.
Одговори

Када се тај догађај тачно догодио?
Одговори

(27-12-2022, 04:51 PM)Александар Динчић Пише:  Када се тај догађај тачно догодио?

У питању је низ напада Златиборског корпуса на Немце.
01.09.1943
13.09.1943
26.09.1943.
Овак задњи,најсиловитији,и по Немце и Бугаре,најтрагичнији.У питању је била акција спасавања талаца.А ове три акције су мање више на истом друму биле.Дакле серија напада на том друму.
А било их је у септембру свуда на територији З.Корпуса.
Одговори

Има један напад где су им директним поготком из топа, запалили складиште и уништили већи број војника (били су из царинске јединице). Не знам да ли су их убројали у погинуле војнике Вермахта. Савезничка војна мисија је оквирно јављала за немачке губитке и мислим да их том приликом помешала са бугарским. Тај би догађај требао да се истражи и можда не би било лоше да он буде репрезент тих јесењих борби. Наравно, и ове које си поменуо су биле добре борбе.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним