Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Зашто су само Дражини четници били легална војска: ТЕЖИНА ЗАКЛЕТВЕ

Оно што је још указивало да су припадници Команде четничких одреда ЈВ заправо правни и морални наследници Војске Краљевине Југославије, поред многих других прописа и актова, биле су и заклетва и застава
ПИШЕ: Дејан ЂЕРИЋ
ЦЕЛИ ЧЛАНАК:
https://www.pogledi.rs/zasto-su-samo-dra...27631.html
Одговори

Не разумем чему инсистирање на тези да је делегација која је потписала примирје била заробљена.
Та теза наводи да је цео војни врх ВКЈ био потпуно неспособан.
Почев од тога да заробе одређене команданте, а они се из заробљеништва јаве остатке команде и онда у њихово име почну преговоре да се цела војска преда. Ма колико да је било расуло, овако нешто је просто незамисливо.
Одговори

(07-04-2023, 09:12 PM)ватхра Пише:  Не разумем чему инсистирање на тези да је делегација која је потписала примирје била заробљена.

Зато што јесте била. Просто. Али, не одговара црвенима, па следи компликовање... које наравно не може да промени чињенице.
Одговори

У Нирнбергу се расправљало о томе да је инвазија на Краљевину Југославију кршила међународне норме. Тужилаштво је о томе расправљало.
Чим је инвазија нелегална, и капитулација је нелегална.

Белгијски краљ Леополд Трећи је заробљен током инвазије на Белгију, па не мислим да је белгијска војска или сама држава Белгија била неспособна.
Одговори

(07-04-2023, 09:28 PM)Милослав Самарџић Пише:  Зато што јесте била. Просто. Али, не одговара црвенима, па следи компликовање... које наравно не може да промени чињенице.

Прилично је фасцинантно са којом лакоћом пласирате потпуне будалаштине од теза.

Да је било ко из југословенске команде заробљен, па да је онда из заробљеништва контактирао и командовао јединицама би значило да су и Немци и југословенски генерали колективно полудели. Нема простијег објашњења.
Одговори

(07-04-2023, 10:19 PM)Mitic Пише:  У Нирнбергу се расправљало о томе да је инвазија на Краљевину Југославију кршила међународне норме. Тужилаштво је о томе расправљало.

Постоји доступан текст примирја који је потписано.
Сам наслов је Примирје, а прва одредба је да потписани наређују подређеним јединицама да спусте оружје и да се предају.
То није капитулација Југославије, па чак ни целе војске. Потписани нису ни могли да нареде ништа више од тога. 
Тако да је ту ситуација јасна.

Овај правни део је доста компликованији, али у принципу је то то - Немци су погазили одредбе међународног права распарчавањем земље.
Одговори

(07-04-2023, 10:41 PM)ватхра Пише:  
(07-04-2023, 09:28 PM)Милослав Самарџић Пише:  Зато што јесте била. Просто. Али, не одговара црвенима, па следи компликовање... које наравно не може да промени чињенице.

Прилично је фасцинантно са којом лакоћом пласирате потпуне будалаштине од теза.

Да је било ко из југословенске команде заробљен, па да је онда из заробљеништва контактирао и командовао јединицама би значило да су и Немци и југословенски генерали колективно полудели. Нема простијег објашњења.

Па нацисти јесу полудели, комунисти ништа мање.
Одговори

(07-04-2023, 10:48 PM)ватхра Пише:  
(07-04-2023, 10:19 PM)Mitic Пише:  У Нирнбергу се расправљало о томе да је инвазија на Краљевину Југославију кршила међународне норме. Тужилаштво је о томе расправљало.

Постоји доступан текст примирја који је потписано.
Сам наслов је Примирје, а прва одредба је да потписани наређују подређеним јединицама да спусте оружје и да се предају.
То није капитулација Југославије, па чак ни целе војске. Потписани нису ни могли да нареде ништа више од тога. 
Тако да је ту ситуација јасна.

Овај правни део је доста компликованији, али у принципу је то то - Немци су погазили одредбе међународног права распарчавањем земље.

Знам да постоји доступан текст примирја. Има га на Знацима. 

https://znaci.org/00001/138_40.pdf

И наравно да није капитулација, него сам употребио тај термин, пошто се много форсирао, па тако остало у мом памћењу.

Све си лепо написао. Једино могу нешто да додам.

Читао сам неки чланак, па ме подстакао да размишљам. НДХ је проглашена 10. априла, а Немачка је признала 15. априла, па се онда поставља питање: Са којом Југославијом је потписано примирје? Са крњом Југославијом?

Или, рецимо овако, Хитлер је 12. априла 1941. издао "Смернице за поделу Југославије". Опет питање: Са којом државом ти (Хитлеру) потписујеш примирје ако си је већ неколико дана раније раскомадао?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним