Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

80 година Битке на Краљици

У Србији још није забележен случај званичног обележавања неке од битака Дражиних четника против Осовине. Али, јесте у Републици Српској. Центар за културу и образовање у Добоју управо организује Изложбу документарних фотографија и дечјих ликовних радова посвећених 80-тој годишњици Битке на Краљици. Реч је о једном од три немачко-хрватска – а била су и два партизанска – покушаја да савладају четнике на добојском Озрену. Овај, трећи напад Осовине на Озрен, Немци су назвали Операција ”Тојфел”, док је међу четницима и у народу овог краја остао назив – Битка на Краљици, према имену највишег врха планине Озрен.
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
ЦЕЛИ ЧЛАНАК:
https://www.pogledi.rs/80-godina-bitke-n...27640.html
Одговори

За обележавање увек,али против инволвирања деце у те ствари.
Има и код нас пригодних термина и јубилеја 1943-2023.Можда нешто и буде.Боже здравља.
Одговори

Максимовић кога цитира Самарџић је максимизирао број жртава.1000.мртвих "непријатељских војника"плус "генерал".Читао сам га има тачних података,али жртве Немаца мноооого мање.Што не умањује ствар.
Одговори

(08-04-2023, 05:09 PM)РежисерСтари Пише:  Максимовић кога цитира Самарџић је максимизирао број жртава.1000.мртвих "непријатељских војника"плус "генерал".Читао сам га има тачних података,али жртве Немаца мноооого мање.Што не умањује ствар.

Мислим да је ту погинуо неки мајор или слично, јер су немачки официри (мајори, потпук, и пук) имали јако сличне еполете нашим генералским, тако да је могуће да су наши помешали чинове.
Одговори

(08-04-2023, 04:48 PM)РежисерСтари Пише:  За обележавање увек,али против инволвирања деце у те ствари.

А кад се слави Карађорђе?
Одговори

Многе државе би се поносиле на такву борбу у рату, а код нас је без мало непзната. Озренски четници су имали велике губитке и доста рањених. Само један од њих, из 3. бригаде (пор. Мирко Топић):

редов - четник САВО П. НИКИЋ, борац, у организацији и у шуми од јесени 1941. године, предлаже се за одликовање... посебно се истакао у борби против Вражје дивизијен на положају Карачић, 10. априла 1943. године ... где је остао сакат у руку и поремећена мозга...
Одговори

(09-04-2023, 02:22 PM)Мића Адмирал Пише:  Многе државе би се поносиле на такву борбу у рату, а код нас је без мало непзната. Озренски четници су имали велике губитке и доста рањених. Само један од њих, из 3. бригаде (пор. Мирко Топић):

редов - четник САВО П. НИКИЋ, борац, у организацији и у шуми од јесени 1941. године, предлаже се за одликовање... посебно се истакао у борби против Вражје дивизијен на положају Карачић, 10. априла 1943. године ... где је остао сакат у руку и поремећена мозга...
Саво Никић и Павле Гајић нису били у најбољим односима...
Одговори

Председник Републике Српске Милорад Додик скоро на ТВ Хепи код Марића је баш споменуо Четнике са Озрена ,наводећи да су они учествовали у спровођењу Срба са Усташама у Јасеновац!Сад коме веровати? 5+5
Одговори

Осамдесет две године,од херојског отпора грађана Ужица предвођених официрима у априлском рату.
Можда и највећа урбана борба у априлском рату.
У класичној сачекуши у уском кланцу Немци су били изненађени,што и сами признају.У галерији страдалих јунака лик Милоја Зечевића,својеврсног камиказе увек ће светлети.

Имам слику,а погледајте је у Тежини Заклетве и све је јасно.

Можда Перун да окачи.

Тему преименовати у јубилеји.
Одговори

(09-04-2023, 02:33 PM)Бесеровић Пише:  Председник Републике Српске Милорад Додик скоро на ТВ Хепи код Марића је баш споменуо Четнике са Озрена ,наводећи да су они учествовали у спровођењу Срба са Усташама у Јасеновац!Сад коме веровати? 5+5

Ма дај Бесеровићу, сматрамо те за озбиљног човјека.

(09-04-2023, 02:33 PM)Бесеровић Пише:  Председник Републике Српске Милорад Додик скоро на ТВ Хепи код Марића је баш споменуо Четнике са Озрена ,наводећи да су они учествовали у спровођењу Срба са Усташама у Јасеновац!Сад коме веровати? 5+5
Одговори

(12-04-2023, 07:15 AM)luka.luke Пише:  

Ма дај Бесеровићу, сматрамо те за озбиљног човјека.

Шалим се!Стварно је то рекао!Знам да му није први пут да тако лупета,зато сам и написао тај коментар.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним