Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Владко Мачек

Мислим да наша историографија ни изблиза није обрадила питање Владка Мачека, председника Хрватске сељачке странке, и његовог понашања у току Другог светског рата. Ту не мислим на класичне биографске податке - где је био и чиме се бавио за време рата, јер је то углавном решено.
Ради се о нечем другом: зашто је Мачек, као ретко који политичар са ових простора, добровољно препустио потпуну политичку власт једној малој екстремној политичко-терористичкој групацији и чак јој препустио читаву инфраструктуру своје политичке, можемо рећи и парадржавне организације. 
Мислим да, али ово је наравно само спекулација, наглашавам, да је Мачек остао у политичком животу НДХ, ако не већ и на њеном челу, да би геноцид над Србима био мањи, ако не и знатно мањи. Знам да ће сад многи да скоче и прогласе ме наивним, што је легитимно и могуће је да су у праву, али...
На ово питање поникао ме је мађарски случај, јер су мађарски фашисти предвођени "адмиралом без мора" били врло слични усташама. Уосталом, читава генеза стварања "хрватске повијесне свијести", односно националног идентитета, био је копирање мађарског узора из 19 века. У том смислу, немогуће је гледати на различит начин порекло усташког и Хортијевог покрета. Али, Мађари су имали искуство Првог светског рата и губитка великог дела територије, па њихови грађански политичари нису баш хтели да чачкају мечку у односу са Србима, иако су добро знали да су Срби на коленима, јер су се бојали сценарија са краја Првог светског рата, и овог пута много веће освете, него оне први пут. Зато су амортизовали акције фашистичких групација према Србима.
Са друге стране, те "кочнице" код Хрвата није било. А главни кривац за такав сценарио била је несхватљива одлука Мачека да читаво дело Стјепана Радића и своје поклони усташама, без икакве шансе, а то му је морало бити јасно, да се то некада врати у првобитно стање.
Напишите Ваше мишљење, мислим да ће бити занимљиво.
Одговори

Можда се заморио, једноставно те решио да се уклони. Некада су најједноставнија објашњења и најбоља.  Јок

С друге стране, можда је увидео и ко може обавити прљави посао и потом, у неком погодном тренутку, појавити се као љубимац неких агентура, миротворац. Мислим да апсолутно нико од предратних југословенских политичара није очекивао две ствари: 1. тако потпун пораз Немачке од стране СССР-а и 2. погодбу две велике победнице, САД-а и СССР-а, која ће почистити све за шта су се они залагали.

Због тога сам склонији мишљењу да је Мачек видео своју шансу да наследи послератну Југославију, вукући легитимитет на бази добровољне изолације, заточеништва. Све то насупрот влади (па и краља) која је напустила земљу. Ако уз то неко може да се реши једног броја Срба успут, што да не?

Оно у што сам готово сасвим сигуран - са ових простора, нико осим шаке наших љотана и нешто најзагриженије усташије није ни најмање веровао да Немачка може победити у тоталном рату.

Опортуниста своје врсте, много промућурнији од Радића. 
Одговори

Влатко Мачек је једно велико зло и што се мене тиче прави отац НДХ. Уз Степинца.

Он је, фигуративно, дао психо-Павелићу не пун пиштољ него пун митраљез у руке и после се правио енглез кад је овај кренуо да пуца.
Мачек је пре рата створио своју страначку паравојску - "Хрватску грађанску и сељачку заштиту" коју је 10. априла уступио Павелићу. Истина је да је Павелић стигао из Италије са два камиона усташа и да са њима неби могао ништа конкретно да уради, да након Мачековог позива "Заштитари" нису постали усташе са којим је Павелић могао да уради свашта... и урадио је, на жалост.
Његово предратно политичко деловање је најзаслужније за хрватску издају у априлском рату. А он се и за то време "курвао" па је у почетку био са Краљем и Владом да би је после напустио и отишао у Загреб да позове своје "присташе" да подрже Павелића и усташе. А у Влади је за сваки случај оставио своје људе од којих је најпознатији Иван Шубашић који је пред крај рата споразумом са Брозом поништио заслуге Краљевине Југославије и њене непредате Војске у Савезничкој победи.
И најгора ствар у вези њега је што је пред рат успео да се наметне као лидер опозиције. Бити у опозицији према власти само по себи није лоше, штавише, али проблем са Мачекоом као опозиционим лидером је у томе што је он под фирмом борбе за парламентарну демократију водио борбу за Бановину Хрватску - државу у држави. Није га интересовала ни Југославија ни парламентаризам ни демократија већ искључиво Хрватска и Хрвати и како да се што више ојача њихов положај.
На крају се десно крило Мачекове опозиције приклонило усташама, а лево комунистима. А оба против Југославије. Мачек је званично остао ни тамо ни вамо и не бих се изненадио да је после рата постао премијер Југославије. Уосталом кад је Конрад Аденауер постао канцелар Немачке а кокетирао је са нацистима, а Аминторе Фанфани Италије а био је члан Фашистичке странке, што неби и Мачек који је кокетирао са усташама, постао премијер Југославије. На крају крајева његов рођак је био Станислав Мачек, пољски генерал са великим угледом међу западним савезницима.
Мачек је био опасан манипулатор и вешт политичар, али није био наш него је био непријатељ. Тако да се са њим ни у којој опцији нисмо могли усрећили.
Одговори

Влатко Мачек је посебна тема за разматрање. Али мислим да би се хрватски геноцид разбуктао и да је он преузео да води НДХ. Кад се погледа ондашња штампа, већ је Грађанска и Сељачка заштита почела да дејствује против Срба.

Наравно, више фактора је утицало да се распламса хрватски геноцид (један од тих чинилаца је католички клер). Посебно је држање католичког клера у Херцеговини било отворено антидржавно и антисрпско и то до те мере да су сви извештаји из Херцеговине указивали на ову чињеницу.

А како каже један други извештај, Мачек, који редовно даје изјаве, не само домаћим него и страним новинарима, просто је револуционизовао масе.

Ова два последња пасуса сам цитирао из овог рада "Срби из ɡолине Неретве и споразум Цветковић–Мачек 1939. године"

https://dais.sanu.ac.rs/bitstream/handle...sAllowed=y
Одговори

(22-04-2023, 11:45 AM)Mitic Пише:  Влатко Мачек је посебна тема за разматрање. Али мислим да би се хрватски геноцид разбуктао и да је он преузео да води НДХ. Кад се погледа ондашња штампа, већ је Грађанска и Сељачка заштита почела да дејствује против Срба.

Наравно, више фактора је утицало да се распламса хрватски геноцид (један од тих чинилаца је католички клер). Посебно је држање католичког клера у Херцеговини било отворено антидржавно и антисрпско и то до те мере да су сви извештаји из Херцеговине указивали на ову чињеницу.

Не знам зашто је Краљевина дозволила стварање паравојних формација у Бановини Хрватској?

Што се тиче клера, скоро сам читао извештај руског конзуа из Сарајева са краја 19.века надлежном Министарству у Петрограду. Руси кажу да је по доласку Аустроугара   хрватски идентитет у Босни и Херцеговини био готово непостојећи међу католичким становништвом, али да фрањевци по самостанима дуже време индоктринирају масе екстремном анти-православном и србофобном пропагандом. То их је изненадило.
Одговори

Није дозволила Краљевина, него кнез Павле који је тешко злоупотребио своја овлашћења Намесника и преуредио државно уређење.
Одговори

da li se zna u kom mestu je ziveo Predrag Bogdanovic Brka... adjutant D.Keserovica..... a posle odsluzene kazne u Sremskoj Mitrovici.... procitao sam negde ... u Vojvodini....
hvala na odgovoru ...
Одговори

(22-04-2023, 04:34 PM)Vladinica Пише:  da li se zna u kom mestu je ziveo Predrag Bogdanovic Brka... adjutant D.Keserovica..... a posle odsluzene kazne  u Sremskoj Mitrovici.... procitao sam negde ... u Vojvodini....
hvala na odgovoru ...

Земљаче, какве то везе има са темом?
Одговори

(22-04-2023, 06:00 PM)Бенито Пише:  
(22-04-2023, 04:34 PM)Vladinica Пише:  da li se zna u kom mestu je ziveo Predrag Bogdanovic Brka... adjutant D.Keserovica..... a posle odsluzene kazne  u Sremskoj Mitrovici.... procitao sam negde ... u Vojvodini....
hvala na odgovoru ...

Земљаче, какве то везе има са темом?

izvinjavam se...brzopleto sam kao nov napisao pitanje u ovoj temi...a u stvari sam hteo da ga postavim u M.Samardzic odgovara na Vasa pitanja....jos jednom se izvinjavam...kao nov se ne snalazim naj bolje...
Одговори

Није проблем. Лаганије мало... Не може човек да стигне да ван свима одговори колико имате питања.
Одговори

(22-04-2023, 07:19 PM)Бенито Пише:  Није проблем. Лаганије мало... Не може човек да стигне да ван свима одговори колико имате питања.
Mnoge cinjenice su decenijama skrivane a mnogo toga se i dan danas skriva..
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним