Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милован Бркић
#1

Милован Бркић, власник недељника "Tabloid" осуђен је данас првостепено у Вишем суду у Београду на годину и два месеца затвора због позивања на насилно рушење уставног уређења 

https://www.novosti.rs/amp/hronika/sudje...google.com

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори
#2

Слобода за Милована Бркића.
Одговори
#3

Како је систем брз када "треба". Вероватно рекордно брз судски поступак у последње 23 године.

Слобода за Милована Бркића.
Одговори
#4

Како му је смесгио творза онај Дејан Петар Златановић...Невероватно.

Слобода за Бркића!

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори
#5

Као што је неко већ рекао овде, за уставни поредак Србије је изгледа опасније бити новинар него наоружан шиптарски терориста.
Слобода за Милована!
Одговори
#6

(11-07-2023, 09:57 PM)Monarhist Пише:  Као што је неко већ рекао овде, за уставни поредак Србије је изгледа опасније бити новинар него наоружан шиптарски терориста.
Слобода за Милована!
A шта тек чека нас у РС са овим законом о криминализацији клевете
Одговори
#7

Велики сам противник репресије а посебно слободе изражавања и, од кад знам за своје политичко деловање (у емиграцији) борио сам се за "слободу".
Е сад, када је у питању "Кривоторбић" нисам сигуран дали заслужује било какву помоћ? Јер, ко је пратио његово деловање могао би извући чланке о Борису Тадићу и упоредити са овим о Овај и добити скоро индентичне текстове. Како о броју милијарди које је склонио на егзотичним дестинацијама до болести од којих болује - ју... Једно је сигурно: Бркић не ради у корист Србије нити је икада радио. Био комуњара а сад се санћим бори против њих.
Одговори
#8

(11-07-2023, 11:09 PM)Јеремија Пише:  Велики сам противник репресије а посебно слободе изражавања и, од кад знам за своје политичко деловање (у емиграцији) борио сам се за "слободу".
Е сад, када је у питању "Кривоторбић" нисам сигуран дали заслужује било какву помоћ? Јер, ко је пратио његово деловање могао би извући чланке о Борису Тадићу и упоредити са овим о Овај и добити скоро индентичне текстове. Како о броју милијарди које је склонио на егзотичним дестинацијама до болести од којих болује - ју... Једно је сигурно: Бркић не ради у корист Србије нити је икада радио. Био комуњара а сад се санћим бори против њих.
Нема везе шта је писао и причао. То је потпуно небитно. Може да прича и говори шта год хоће. Ако господину Овај то смета, нека га тужи суду и нек води приватну парницу.
ПС а да не говоримо о томе да је Бркић тим "ва банк" новинарством, које је увек на ивици жилета, показао у случају Овај да је, ипаке, за већину информација био у праву. Односно да је Овај много већи лудак него што се ико надао.
Одговори
#9

(12-07-2023, 06:01 PM)Бенито Пише:  Нема везе шта је писао и причао. То је потпуно небитно. Може да прича и говори шта год хоће. Ако господину Овај то смета, нека га тужи суду и нек води приватну парницу.
ПС а да не говоримо о томе да је Бркић тим "ва банк" новинарством, које је увек на ивици жилета, показао у случају Овај да је, ипаке, за већину информација био у праву. Односно да је Овај много већи лудак него што се ико надао.

 Беспредметно причати о Овај јер се ради о повампиреном "капичићу".
Бркићу сам замерио текстове који су индентични са оним које је писао о Тадићу или неком другом...
Сматрам да је типичан пример као у време док се у комитету правила прича за шире масе.
Одговори
#10

Чича, ајде када си већ потегао тему.... 
Први пут сам чуо за Бркића крајем 1980-их година, када га је напао неко и ударио дрвеном палицом у главу и побегао. Тада је има неку канцеларију у Народног фронта, данас Краљице Наталије. После су он и овај новинар Јовановић, што су га нашли мртвог на Фрушкој Гори пре пар година, и још неколико њих, имали неку новинску агенцију у Крунској улици. Доцније је Бркић прешао у Српску реч, где је радила и покојна прва жена Овај, недавно преминула Ксенија. Ту су га отели ови Чуметови, по налогу Марка Милошевића, и тешко претукли у Котобањи. Тада су за Бркића чули многи у Србији.
Пре 15-ак година, кренули неки свештеник, један песник и моја маленкост да пронађемо неки мајдан нове врсте камена. Требало је за једну цркву. Тај поп је, иначе, студирао са Бркићем на политичким наукама, па је и читао Таблоид. Рецимо, ја никада нисам имао ни времена, ни желудац да читам те новине. То је време када је већ Тадић био председник, а Вук Јеремић министар спољних послова. Купио поп Таблоид и тера мене да му читам, пошто није понео наочаре, шта пише Бркић. Прегледам мало и саветујем попа да не читам. Поп навалио да читам гласно, и кренем од наслова: "Када је почела хомосексуална веза Бориса Тадића и Вука Јеремића". Хукће поп и врти главом и пита мене да ли је то истина. Т
Рек'о му да немам појма и да иде у Београд и пита школског. И тако даље...
Шта сам хтео овим свиме да Ти велим?
Одрастао сам у граду у време када су се на улици људи масовно потписивали на петиције да се ослободи Доброслав Парага или Јанез Јанша. И то су потписали и тзв "ултраСрби ". А да не говоримо када су у питању били Гојко Ђого или неко од Срба... Више се и не сећам. Онај Младеновић, жив је још. 
Поносан сам на ту традицију. За мене ништа часније нема него подржати човека који је у затвору само због изговорене речи. Какву год глупост или генијалност да је одвалио. Зато је мени и јасно како је Драгиша Васић бранио комунисте на судовима, а био је антикомуниста. Што и даље није јасно овим државним лезилебовићима у "институцијама система". И ту је за мене црвена линија. Када почне да се суди људима, а поготово новинарима или писцима за изречену реч, то је крај. Онда почиње борба другим средствима.
У Бркићевом случају, ипак постоји један феномен. То је да је извесна Мариника Тепић, пред Централним затвором, на два пута постављено питање зашто опозиција не пружи подршку и новинару Миловану Бркићу, скандалозно одговорила: "То што ви називате новинаром...." Значи, вратили смо се у време "друштвено-политичких радника" којима то право треба прво да призна неки Комитет, а данас тзв прозападна опозиција. 
Међутим, када је другарица Мариника то изрекла, било ми је јасно и нешто друго. Газди Хилу, такође, одговара да Бркић буде осуђен. А зашто је то тако? Врло једноставно - док је тзв прозападна опозиција годинама ћутала, Таблоид је открио већину афера везаних за криминал режима Овај, од : Јованице, Цвијана, Рампе, Бате Сантоса, Ђуке Молера, шест кумова милијардера, пљачке ЕПС-а, мини хидроелектрана, све везано за Николу Петровића, пљачке у војсци, тајно наоружавање и продаја оружја Украјини, предаја Космета....
Хилу и прозападној опозицији је потребно да украде то од Таблоида и представи српској јавности да су они открили криминалне афере режима Овај како би се легитимисали пред јавношћу као поштени и са тог пиједестала утувили у главу Србима да је једино западна опција гаранција да ће у Србији бити правне државе. А да заборавимо да је и Овај био њихов човек, а да та иста прозападна опозиција није померила мали прст више од половине периода његове владавине.
Е, због свега тога, увек ћу викнути:
Слобода за Милована Бркића!
ПС и жао ми је што велики број Срба ћути, као да не знају да ако се ово допусти, сваки следећи биће лака мета.
Одговори
#11

Карма и Милован Бркић
Унаточ томе како делује, ова дама није покупљена на Булевару Сен-Жермен у Паризу, мада не знамо тачно где она проводи слободно време. Њено званично радно место је у Палати правде у Београду, где је запослена као тужитељка. Зове се Љиљана Комненовић и заступала је оптужницу на суђењу утамниченом новинару Миловану Бркићу. Током претреса, ничим изазвана, изјавила је присутнима да је распуштеница а мушкарцима у публици раскалашно је добацила реторичко питање: „Шта ми фали?“ У професионалном и моралном погледу, ако је на то мислила, по нашем суду недостаје јој – много.
А ово је Душан Агатоновић, судија на монтираном суђењу Миловану Бркићу:
Његов унезверени изглед на овој фотографији делимично дочарава и његово понашање у судници, где се од страха и нелагодности тресао док је по налогу виших политичких (а вероватно и партијских) органа дрхтавим гласом читао четрнаестомесечну пресуду Миловану Бркићу за вербални деликт. Нимало изненађујуће, од професионалног колеге сазнајемо да је Агатоновићев надимак „Зец.“
Слике ових бедних каријериста доносимо за то да би грађани, ако би их срели на улици, могли да их препознају и да им пљуну у лице.
Трећа фотографија коју предлажемо пажњи јавности је ова, америчке комичарке Кети Грифин како стоји држећи у руци одрубљену главу  Доналда Трампа, чији симпатизер по свему судећи она није.
Слика је објављена  2017. године, а то значи док се Трамп налазио на положају председника САД и могао је – да је био склон репресији и злоупотреби својих овлашћења – да мобилише полицијски и правосудни апарат да у стилу српског режима Кети Грифин жестоко казни за покушај убиства и обарања уставног поретка. Да му се прохтело, и да је био балкански тиранин, као онај који је пред њиме на хохлици понизно седео, Трамп је могао Кети Грифин да прогласи за терористу и да је упути у Гвантанамо на издржавање казне. Чињеница да се то  није догодило и да Кети није провела ни један дан иза решетака за одмазду што је користила своје уставно право на слободу изражавања говори да негде нешто није у реду. Није у реду или у данашњој Србији или у Сједињеним Америчким Државама које су, лишене стручних талената тужитељке Комненовић и судије Агатоновића, очигледно неспособне да свој уставни поредак адекватно одбране.
Случај Милована Бркића није личне него је принципијелне природе. Небитно је како ко гледа на Бркића и шта мисли о новинама које он уређује. Његово хапшење, варварско држање у притвору када исто правосуђе за неупоредиво теже злочине оптужене пушта да се бране са слободе, и драконска казна за  измишљени деликт без упоришта у кривичном законику, Србију ставља на моралну раскрсницу. Сваког српског родољуба, ма где био, то ставља у положај који је непосредно пред крај нацистичког режима утамничени свештеник Дитрих Бонхофер овако описао:  „Дошли су по Јевреје, и ја нисам учинио ништа да их заштитим, дошли су по ... (и тако редом ...) најзад дошли су и по мене, али тада више није преостао нико да дигне глас у моју одбрану.“
Прогоњени Милован Бркић је новинар осредњег ранга и уређује новину која се издваја само захваљујући катастрофалном срозавању квалитета у свим областима. Али ако његов прогон не изазове гнев и оштру  друштвену осуду, репресија ће се устостручити. На нишану подивљалог режима следећи ће бити људи и гласила који имају стварну тежину и који заиста могу да оборе тиранију и подигну Србију из мртвих.
Ако наредне жртве буду ћутале и не предузму ништа – сада, ако не буду одлучно захтевали Бркићево безусловно пуштање на слободу и поништење лажних оптужби против њега – сада, ускоро, када неминовно буде дошао ред на њих , као што је Бонхофер предсказао, више неће преостати нико да њих подржи. Тешка судбина која ће их задесити биће заслужена.
По истим духовним законима, мада је правно и политички невин, заслужена је и судбина која је задесила Милована Бркића. Као што Никита Михалков истиче у наслову најновије емисије свога ауторског програма Бесогон ТВ, „Не всë золото, что блестит.“ Случајним сплетом околности, Милован Бркић се претворио у икону борбе за слободу мисли и савести у тешко осакаћеној Србији. Али морално, као изданак исте средине, осакаћен је и он, ништа  мање од посрнулог окружења. Као што се каже у популарном шпанском рефрену где су описани односи међу живином у кокошињцу налик оном у коме се налазимо, las gallinas de arriba cagan a las de abajo. Бркић несумњиво јесте жртва амбијента где се достојанство и права  слабијих уобичајено и безобзирно газе. Али истовремено он је производ и органски део тог нељудског амбијента. Бркића су згазили и повредили јачи од њега. Али то није уродило емпатијом према слабијима од себе. Када би му се указала прилика, ни он се није устручавао да сурово повређује друге и да се над слабијима и беспомоћнијима од себе немилосрдно иживљава.
Начин како је нељудски, бахато, без икаквог личног разлога или повода, згазио осећања уцвељене мајке Драгице Милошевић, бар док се не буде јавно покајао и из затворске ћелије измолио опроштај, каљаће иконичну  представу о Бркићу као жртви тираније и борцу за узвишене вредности. Госпођа Милошевић је мајка деветогодишње девојчице Иванке Милошевић, која је у Чикагу у  јуну 1977. године била невина жртва Удбиних убица. Те убице послате су по задатку из Београда да убију Драгишу Кашиковића, српског емигрантског новинара (да, колегу Милована Бркића) и уредника листа „Слобода“ у Чикагу. Када су се убице појавиле, мала Иванка се задесила поред Драгише Кашиковића, мете Удбиног зверског политичког убиства. Заједно са  Кашиковићем, убице су искасапиле и девојчицу Иванку, претпоставља се зато да не би могла да их опише властима, да су је оставили да преживи.
На подстицај једног од Удбиних сарадника у припреми убиства, који је тада живео у Чикагу а после злочина је ментално оболео, Милован Бркић је у свом листу „Таблоид“ објавио пашквилу тог бедника где за почињене злочине, уместо режим Јосипа Броза, за организовање убистава оптужује ујака убијеног детета, Ђорђа Николића, а мајку Драгицу Милошевић терети да је за то знала али је сакрила од истражних органа да би заштитила брата. Пренебрегавајући основна начела одговорног и етичког новинарства да изврши проверу и чује друге верзије, уредник Бркић је ове монструозне конструкције серијски објавио у својој новини „Таблоид,“ у броју #471 и у неколико наредних издања.
Ево шта мајка убијене девојчице Иванке каже о својим неуспелим покушајима да Милована Бркића приволи да престане са серијским објављивањем болне пашквиле о њој, њеном брату и страшном удесу њене јединице ћерке:
„Звала сам, молила, објашњавала ... звала сам неколико пута. Бркић није хтео ни да чује ... ‘Немојте да ме задржавате, немам времена да слушам уплакане жене, ја сам професионални новинар, ја знам шта радим, престаните да ме зовете и да ме ометате у мом професионалном послу ...’“
„Али господине Бркићу, криминалац (наводи име Удбиног сарадника) је допринео да мој брат буде шлогиран ... ако смем да вас замолим да се још мало договоримо ...“
Бркић је спустио слушалицу.
Милована Бркића је сустигла Карма. Тачније и у српском духу речено, сустигла га је мајчина суза. Сада је, можда трајно, заиста ометен у свом професионалном послу. Духовници, психолози и социолози нека се позабаве фасцинантном темом жртве насиља која насиље ланчано и бездушно умножава, настављајући га над сопственим жртвама. Разјашњавање те интересантне појаве за сада остављамо по страни, за стручну расправу.
Нама је једино битно да на примеру Милована Бркића поново потврдимо, а Срби неће стећи слободу док то не схвате, да је Платон био у праву. По мери својих сила добром делу може да допринесе свако. Али од становника пећине, чији карактер и представе о стварности су формирани под утицајем лажних слика које се смењују на зиду њихове шпиље, узалудно је очекивати мапу пута који би водио у бољитак.
За то су потребни потпуно нови људи.


Посетите интернет презентацију Института Арчибалд Рајс
Одговори
#12

Остаје да има реалне шансе за скапавање у затвору, не због онога што је писао, него због тицања маме Ангелине.

"Новинар Милован Бркић осуђен на 14 месеци затвора"


Колико пута сваки од нас понаособ помене исту ту маму Ангелину, али смо довољно разумни да бирамо просторије где ћемо да се изразимо.
То је негде карма 1948.

Насупрот, ено се дигла на ноге васколика интелектуална елита да брани Јова Бакића, који је, како видимо, здрав, румен и лепо негован. Не фали му ни длака са мудре главе комунистичке, иако је и он позивао на насилно рушење поретка.
Одговори
#13

Цитат:Милослав Самарџић

Бркића су згазили и повредили јачи од њега. Али то није уродило емпатијом према слабијима од себе. Када би му се указала прилика, ни он се није устручавао да сурово повређује друге и да се над слабијима и беспомоћнијима од себе немилосрдно иживљава


За новце је радио све. Није било гадости коју не би исфабриковао само ако му се добро плати и није га интересовало колико је људи повредио својим минхаузенским текстовима.
Што се тиче утамничења лично сам против да било ко робија због изговорене речи (осетио сам на својој кожи још далеке 1975) и, ту би чак и Бркић имао моју подршку за безусловно пуштање на слободу. Савест... ако је има нека се носи са клетвама оних које је повредио. а није их мало.
Одговори
#14

Novinar Milovan Brkić na samrti

https://www.ekspres.net/vesti/novinar-mi...-26-7-2023
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним