Поруке: 131
Теме: 0
Придружен: Mar 2024
Углед:
4
Како се звао најмлађи припадник Зетског четничког одреда?
Поруке: 4,402
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
Ако мислиш на оног клинца што је погинуо несрећним случајем у Острогу, знам за њега, али он није био борац, више као маскота.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 4,402
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
Један борац 1. бригаде Гарде погинуо је несрећним случајем 8. децембра 1944. у селу Закомо код Рогатице. Б. Димитријевић, Н. Девић, "Никола Калабић и Горска краљева гарда - Историја и мит", Службени гласник, Београд 2023. стр. 365.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 1,146
Теме: 25
Придружен: Nov 2017
Углед:
717
рез. наредник РАТКО М. ПЕТРУШИЋ, рођ. 1892. године у с. Надрљу, срез Левачки, од оца Митка и мајке Јерине.
Четовођа с. Надрља.
Приликом извођења војне вежбе за регруте и омладинце, на месту зв. Шећкова Врба, код школе у Надрљу, Ратко се нехотице ранио у ногу. Био је свестан и одмах се интересовао да ли је још ко погођен. Убрзо је дошло до тровања крви и он је преминуо. Сахрањен је 22. септ. 1943. године у Надрљу, уз присуству капетана Б. Михаиловића Буле команд. Левачке бригаде, са Штабном четом.
Раткови синови: Радомир (1920), четник, рањаван, после рата на робији; Адам, четник, преживео рат.
Ратков брат: Стеван, погинуо у немачком заробљеништву 1945. год.