Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Рехабилитација Косте Пећанца
#1

Цитат:УДРУЖЕЊЕ ЧЕТНИКА са Главним одбором у Београду покреће иницијативу за рехабилитацију Четничког војводе и председника УДРУЖЕЊА ЧЕТНИКА војводе Константина Косте Миловановић Пећанца!
Рехабилитација! Доста је лажи!
Изнећемо своје доказе!
Од њих  ћемо тражити  само један
документ о сарадњи с окупатором и ништа више!
У наредном периоду пододбори и месни одбори удружења четника прикупљаће потписе грађана!
Захтев ће бити предат 24 маја на осамдесетогодишњицу (25 је субота)од срамног убиства четничког војводе,хероја јунака четничке акције и свих ослободилачких ратова Краљевине Србије!
Са вером у Бога!
Зато што,
Војвода Коста Пећанац има:
-42 године активног четништва!
-Пуковник по војном чину !
-Учесник Четничке акције Старе Србије и свих ослободилачких ратова Краљевине Србије!
-Са 24 године најмлађи четнички војвода наименован од главног одбора и шефа горског штаба 1904 године у Прохору Пчињском!
-Одликиван више пута.
- Један од оснивача Удружења Четника ( 1918-1920 године) у Краљевини СХС и дугогодишњи председник Удружења Четника у Краљевини Југославији (1932 до 1944 године)
-Први у Европи пружа организован четнички оружани отпор окупатору након априлског слома Краљевине Југославије 1941 год.
-Као најискуснији герилац убрзо схвата енглеску подметачину и прелази у владу Србског спаса.
-При формирању Равногорског отпора Југословенске војске ,у својим редовима чува и сакрива равногорце, под именом четника, и даје им плату!
Немоћан да се избори са свом енглеском подметачином расформира четничке одреде крајем 1942 године и поништава сва звања онима који су га напустили...
Убијен је 25 маја 1944 године од стране припадника Јвуо Делиградаког корпуса чији је командант био Брана Петровић..
"И када ме убију јер знам да нећу умрети у постељи,ја ћу опет устати да браним свој Србски народ"!
Громада!

Царство ти небеско Војводо у век векова!

Не знам ко стоји иза "Главног Одбора Четничког Покрета Београд", а баш би волео да упознам ликове који се представљају четницима, па још имају "Главни Одбор".
Што се тиче рехабилитације војводе Косте Пећанца то ће ићи мало теже. Наиме, Срби нису попут Хрвата, муслимана или неких трећих па да нађу заједничку нит како би учврстили национално јединство. Не! Свађаће се и гложити до самоископа на радост и сеир неокомуниста, усташа, шипаца и балија.
Одговори
#2

Па не треба тражити заједничку нит баш за сваку ствар.
Евентуално би могао да се подржи захтев за рехабилитацију пред комунистичким судом док би се поштовале одлуке Југословенске војске које су га на крају крајева и осудиле.
Одговори
#3

Цитат:
"Као најискуснији герилац убрзо схвата енглеску подметачину и прелази у владу Србског спаса."

Опет Енглези криви и највећи непријатељи? Додуше, иде то са оним "СрБским"....

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори
#4

Како њега да рехабилитују? 
Зар су га комунисти осудили?
Одговори
#5

Вероватно мисле на неку врсту историјске рехабилитације.
Према Закону о рехабилитацији из 2011, члан 9. предвиђао је да право на подношење захтева за рехабилитацију престаје протеком пет година од дана ступања на снагу овог закона.
Рок за подношење правног захтева у смислу формалне рехабилитације одавно је дакле протекао.
Са друге стране да је Закон и важећи још увек,а није, престао је са применом још 2017, по њему су се могла рехабилитовати само лица која су одлуком војног суда или другог органа под контролом Националног комитета ослобођења Југославије од дана ослобођења одређеног места проглашена за ратне злочинце, као и лица која су судови и други органи Демократске Федеративне Југославије и Федеративне Народне Републике Југославије, као и Државна комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача током Другог светског рата прогласили да су ратни злочинци, односно учесници у ратним злочинима.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним