Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Штампарија

Србија је, у време кнеза Милоша, добила своју прву штампарију. Наравно, за то није био заслужан владар, који да се за то питао, сви би Срби чували овце. 
Руси су поклонили комплетну штампарију Авраму Петронијевићу и Цветку Рајовићу, приликом њихове посете Русији. Уз штампарију, донели су и читаву библиотеку богослужбених и других црквених књига, коју су на поклон добили од Руске цркве.
Државна штампарија прво је била у Крагујевцу, па пребачена у Београд. Штампала је "Србске новине" које су биле државне новине. Убрзо су почеле да штампају и друге публикације.
Већ после периода уставобранитеља, у Србију су почеле да стижу и друге штампарије. Неке мање, неке веће. Са повећањем писмености, развијао се просветни, културни и политички живот. Почели су да се појављују уџбеници за школе од домаћих аутора, затим књижевна и научна дела, а за њима и новине.
Све је то довело и до развоја штампарског посла и заната. Почетком 20 века, у Београду је било неколико десетина штампарија. Тренд куповања нових штампарија и развоја штампарског посла континуирано је растао у 20 веку.
Пре неки дан, престала је да ради штампарија "Политика" у Крњачи. Та штампарија штампала је новине "Политика" и остала издања те куће. Штампарија ће вероватно бити продата. Лист "Политику" штампа сада штампарија АПМ са Новог Београда. АПМ штампарија тренутно штампа свих 11 дневних листова који излазе у Србији за целу територију Србије. 
Исти човек је власник штампарије АПМ, али и компаније "Новости" и компаније "Политика". Тај бизнисмен је, пре доласка Овај на власт, чувао овце у селу Вучак код Смедеревске Паланке. Није потребно бити много бистар да би се схватило ко је, заправо, власник свих тих фирми, односно ко је власник штампане речи у Србији. 
Овај је Србију уназадио за 200 година.
Одговори

А. БИГЗ, који је сљедбеник те државне штампарије Кнежевине Србије је продат загребачкој Школској књизи.
Одговори

Драган Тодоровић пуковник ДБ-а из Остре, данас живи у Чачку (мислим да је и писац), власник ресторана 086, дугогодишњи руководилац Политике, не знам тачно позицију, али из Крњаче је отишао у пензију. Слушао сам га пре пар година како му је Веља Илић дошао са захтевом да му напише биографију (да измисле заједно) Тражио му деда много пара, можда је и лагао. Ја сам се са његовим унуком дружио. Једном приликом је била монахиња са мојим другом код ове маторе комуњаре, пошто је друг мој доста привржен вери. Чим је монахиња отишла почео је да похваљује њен изглед. На то му је мој познаник рекао деда, то ми је духовна мајка, а он му у шали рекао па ја би ти онда био тата, а не деда. Е то је профил...
Одговори

Новине, књиге и штампа, телевизија одлазе у историју.

То су медији који су изнели XX век.

Поготово новине, чије тираж данас у време интернет портала миноран.

Данас се информације и вести читају из секунде у секунду на порталима. 

Нема чекања 24ч да прочиташ штаа каже политика, новости, борба...

Ми не знамо када смо задњи пут купили новине, а колико видимо већ су близу 100 динара.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Да нема оних калауза из ЕУ, комотно би могао да се наведе као власник свих штампаних медија у држави.
Одговори

(18-02-2025, 10:46 PM)Ђорђе Пише:  Да нема оних калауза из ЕУ, комотно би могао да се наведе као власник свих штампаних медија у држави.

Власник је свих медија "националне фреквенције" осим РТС-а, на који има пресудни утицај. 
Власник је штампарије која штампа свих 11 дневних новина у Србији. Укључујући и "опозиционе" Данас и Нова С. Та машина је једна половина изанђала штампарска машина која једва стигне да избаци тираж за свих 11 новина дневно, а штампа и недељнике. Сутра може да откаже штампу "Данасу". Без икаквог проблема.
Сад има и контролу над најважнијим провајдерима.
Контрола је готово потпуна!
Понављам, српска штампа никада, од када је Србија постала међународно призната држава, није штампала дневне новине само у једној штампарији. До Овај режима.
Аферим
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним