Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Јован Јовановић Пижон - Дипломатија високог оковратника

[Слика: IMG-df7aaec8d22970acfeface033bfcb1ae-V.jpg]

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Велика препорука!
Одговори

Ова књига има неколико скривених "ексклузива". Једну од њих сам и ја поменуо, доста давно, у Квизу Српска историја. Сазнао сам је управо читајући овај рад док је био још у рукопису. Ту "ексклузиву", али ексклузиву само за српску историчарску и културну јавност, а иначе чињеницу познату у европској историографији, у међувремену су потврдила чак двојица српских историчара, који су тражили и видели оригинал тог документа. 
Међутим, на овом форуму, због изнетог податке, доживео сам опште нападе "спасилаца Сербства", с нарочито данас покојног Просветара, коме се историјске чињенице нису уклапале у мозаик историје који је сам створио. 
Наравно, није то ништа ново. Често људи буду измснипулисани, па од жртве манипулације, постану ватрени заступници те исте манипулације, а да тога не постану свесни до краја свог живота. 
Ко буде прочитао књигу, кад налети на тај податак, сетиће се о чему је реч.
Одговори

(09-09-2025, 11:57 PM)Бенито Пише:  Ова књига има неколико скривених "ексклузива". Једну од њих сам и ја поменуо, доста давно, у Квизу Српска историја. Сазнао сам је управо читајући овај рад док је био још у рукопису. Ту "ексклузиву", али ексклузиву само за српску историчарску и културну јавност, а иначе чињеницу познату у европској историографији, у међувремену су потврдила чак двојица српских историчара, који су тражили и видели оригинал тог документа. 
Међутим, на овом форуму, због изнетог податке, доживео сам опште нападе "спасилаца Сербства", с нарочито данас покојног Просветара, коме се историјске чињенице нису уклапале у мозаик историје који је сам створио. 
Наравно, није то ништа ново. Често људи буду измснипулисани, па од жртве манипулације, постану ватрени заступници те исте манипулације, а да тога не постану свесни до краја свог живота. 
Ко буде прочитао књигу, кад налети на тај податак, сетиће се о чему је реч.

Јел то беше у вези са одласком Франца Јозефа у Русију 1897. године кад је договорено да се на Балкану одржи статус кво. Такође је договорено, ако дође до промена на Балкану, да се оснује албанска држава.

Извор: Ана Филиповић, "Јован Јовановић Пижон - Дипломатија високог оковратника", ЦЕМ д.о.о. - Удружење "Драгачево Јован Бојовић", Ужице - Београд 2025, стр. 83
Одговори

Браво, Митке.
Ако Те не мрзи, можеш да погледаш на Квизу Српска историја које године сам поставио то питање.
Одговори

Одговор на ово питање си написао 30. јануара 2017. године.

Ево линка према Твом одговору

https://www.pogledi.rs/forum/thread-2396...l#pid63789

То је страна 27, а питање се налази на стр. 25

https://www.pogledi.rs/forum/thread-2396...l#pid63751
Одговори

Одлична научна студија!

Кроз архивска документа и богату литературу, сазнајемо биографију и професионални рад Пижона. И ту биографију упознајемо кроз историју Француске и Србије, и на тај начин видимо шири историјски контекст тог времена у којем је Пижон радио и борио се за своју Отаџбину.

И опет ћу да се поновим, биографије у фуснотама су изузетне.
Одговори

(13-09-2025, 05:10 PM)Митић   И ту биографију упознајемо кроз историју Француске и Србије, и на тај начин видимо шири историјски контекст тог времена у којем је Пижон радио и борио се за своју Отаџбину. Пише:  И опет ћу да се поновим, биографије у фуснотама су изузетне.

Важно је да су ово приметио. Постоји тип историографских радова, у овом случају биографије, који се назива "огледало", па сад иде уз то назив типа рада: расправа, монографија, синтеза итд... Дакле, овде се ради о огледало-биографији.
Ауторка не показује развој Пижонове биографије само кроз политичку и културну историју Краљевине Србије, него и савремене Француске републике, јер јој је јасно, из проучене грађе, шта Пижон у то време чита, а што је морало знатно утицати на његово поимање света и политике. 
Историјски радови у форми огледала су врло ретки у нашој историографији. Најчешћи су код синтеза, али су и тамо ретки, јер се историчари плаше да уплове у те воде. То је, донекле, и разумљиво, јер тешко један научник може довољно да спозна историју једног народа или државе, а камоли две истовремено. Па, чак, ако и у томе успе, не значи да су управо те две различите територије и њене савремене историје толико компатибилне да се могу посматрати упоредо.
Ова књига је, а то је важно нагласити, писана је пре доласка на власт режима АВ, чак пре доласка на власт не само Макрона, него и Оланда. Дакле, није ауторка имала ни најмању намеру да прави поређење са данашњим временом. Али, када се данас чита ова књига, неминовне су паралеле са овим нашим временом и колико се наш данашњи свевладар разликује, а колико сликује са краљем Александром Обреновићем, или колико Макрон може да носи воду великанима француске политике и дипломатије с краја 19 и почетка 20-ог века. 
Ту је најважнија вредност ове књиге.
Тек наставци Пижонове биографије показаће какав је значај имало његово рано образовање. А тим новим књигама о Пижону надамо се од истог аутора.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним