Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Судбина Попа Радојице Перишића

Да ли неко има нека конкретна сазнања о судбини четничког војводе Попа Радојице Перишића, који је водио четничке јединице у Херцеговини?

Нека званична објашњења кажу да је погинуо на Лијевчу пољу, међутим сви мјештани села Казанци тврде да то није истина већ да је поп пребјегао и спасио се и кажу да су годинама послије рата његовој породици стизали некакви пакети из иностранства, од њега. Па ме интересује ако неко има нека конкретна сазнања шта се тачно догодило са њим...
Одговори

Његова јединица на Лијевчу пољу је побијена на спавању. Изморени војници тешким борбама и дугим маршевима нису ни стигли да се боре за свој живот. Тако да је тешко вјеровати да је могао преживјети.
Одговори

Да није можда погинуо у Словенији ?

Ако идем напријед, пратите ме...ако се повучем, убијте ме...ако умрем, осветите ме.
-Анри де ла Рошжаклен
Одговори

(22-02-2014, 02:05 PM)Мањача Пише:  Да није можда погинуо у Словенији ?

И Википедија тако каже(Словенија), међутим Војин Јаничић каже да су његови четници побијени до последњег.
Одговори

И он и Милорад Поповић су погинули на Лијевча пољу. Према свим податцима до који сам могао доћи.
Одговори

Тачно је да је попова јединица побијена на спавању, тијела свих њих су пронађена и прије неколико година кости су пренесене у Гацко гдје је изграђен споменик. Међутим, његово тијело није пронађено и он није сахрањен у том споменику.

Сви ови извори које ви наводите углавном су преписивали податке о попу и његовој судбини, нико се тиме није бавио са истраживачког аспекта. Можда најрелевантнији историчар за херцеговачке четнике Драга Мастиловић каже да је његова судбина непозната, али да је врло вјероватно преживио и отишао у емиграцију. Сви који су познавали попа, мјештани села, и пријатељи тврде да је поп преживио и да је из емиграција слао помоћ својој породици.
Одговори

На који начин је он могао стићи жив до Словеније? А тек да би га Хрвати оставили у животу да им је допао у руке.

Вукашин Перовић, Алекса Тепавчевић, Михајло Минић... Сва тројица су били на Лијевча пољу и сва тројица наводе да је Радојица Перишић погинуо тамо.
Одговори

Перишић је погинуо на Лијевча пољу, ван сваке сумње.
Иначе, те верзије да је неко из емиграције помагао својима су честе; тако рецимо и за Боривоја Тасића неки кажу да је отишао у емиграцију и новчано помагао студентима из своје фамилије, иако је и он погинуо негде на граници.
Одговори

(22-02-2014, 05:44 PM)pop_milo_jovovic Пише:  Тачно је да је попова јединица побијена на спавању, тијела свих њих су пронађена и прије неколико година кости су пренесене у Гацко гдје је изграђен споменик. Међутим, његово тијело није пронађено и он није сахрањен у том споменику.

Сви ови извори које ви наводите углавном су преписивали податке о попу и његовој судбини, нико се тиме није бавио са истраживачког аспекта. Можда најрелевантнији историчар за херцеговачке четнике Драга Мастиловић каже да је његова судбина непозната, али да је врло вјероватно преживио и отишао у емиграцију. Сви који су познавали попа, мјештани села, и пријатељи тврде да је поп преживио и да је из емиграција слао помоћ својој породици.
Да, тачније 2002.године.
Његов циљ, као и осталих Херцеговаца, није био да иду у Словенију као ДЧД, него да очисте терен.
Логичније ми је, ако је већ имао шансу да преживи да се повуче у правцу Источне Босне/Србије. Не знам како је са Лијевча Поља могао да дође у Словенију.
Одговори

И за Шипчића се прича да је побегао из земље и живео у Ј. Америци...

Наш народ је склон митоманији.
Одговори

Пронашао сам негдје, пише овако: "Убијен је од стране комуниста 1945. године у селу Разбој у Словенији"
Ал вјероватно није тачно.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним