Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

У СЕЋАЊЕ: ДР ВОЈА КОСТИЋ

Јуче је у Португалији преминуо члан нашег форума, др Воја Костић - ''Воја Бгд'', како је волео да се потписује. У Београду је рођен 1950, али је у њему најмање живео, пошто се у раној младости отиснуо ''трбухом за крухом''.
Доста се јављао баш на ту тему, реагујући на писања о ''златном добу'' у време диктатуре Ј. Б. Тита, које је он памтио сасвим другачије. Јављао се и да објасни млађима како те приче о меду и меку на Западу нису баш тачне, да се тамо крваво ради, уз много невоља. Он је дипломирао медицину и потом постао хирург, али, опет, и пред пензију је морао да ради и продужене смене и трећу смену.
Радио је у Јужноафричкој Републици, Немачкој и на крају у Португалији.
Планирао је да се врати у Србију, са својом супругом Аном, смерном и вредном Португалком, учитељицом по занимању - али није дочекао пензију. Штавише, када је почео да сакупља папире за пензију, утврдио је да му све болнице у којима је радио нису редовно уплаћивале у пензиони фонд.
Имао је фарму на којој је, на посној португалској земљи, у слободно време покушавао да засади што више засада из Србије. Жеља му је била да, као пензионер, купи имање у неком српском селу.
Без њега не би било књиге ''Срби против Вермахта''. Финансирао је половину трошкова набавке докумената у Бундес архиву, а потом је и превео део тих докумената.
Слава му и хвала!

Др Воја Костић испред своје куће у Португалији, пре две године:
[Слика: dr-voja-kostic-ispred-sv.jpg]
Одговори

Бог да му душу прости.
Одговори

Вечна слава великом човеку и великом Србину. Човек који је прошао све у животу, намучио се али и створио и помагао свима. Од њега сам добио велик број књига о разним тематикама, помогао ми је много око факултета такође. Неизмерно му хвала и нек почива вечно у миру, заслужио је то.

„Тромо се време вуче,
И ничег новог нема,
Данас све као јуче,
Сутра се исто спрема.

Право је рекао Жерајић,
тај српски соко сиви:
Ко хоће да живи нек мре,
ко хоће да мре нек живи!“
(Гаврило Принцип)
Одговори

Најсрдачне поздраве у живот што почиваш у миром Божијем.

Да вам Господ подари Вјечни Мир

Вјечна Памјат Војо

Вјечни Слава

Жели Вам

Захумље
Одговори

Покој му души и слава му.
Одговори

Вечна му Слава и Бог да му душу прости! Обећах му да ћу га посетити у Португалији када смо се видели, али не стигох...

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Večna mu slava i laka zemlja.
Pamtićemo ga kao konstrutivnog i finog forumaša.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Pokoj mu dusi.Rado sam citao njegove postove.Jednom me je i pozvao da naidjem do njega ako krenem u pravcu Portugalije iako se nismo poznavali.Nisam znao da je bio Dr. medicine.Veoma skroman covjek.
Iskreno saucesce njegovoj porodici.
Одговори

Имао сам срећу да га упознам. Од њега се могло стварно много научити. Представник старе гарде, шмекер.

Нека му је лака земља!
Одговори

Вјечна му Слава и Бог да му душу прости!

Ако идем напријед, пратите ме...ако се повучем, убијте ме...ако умрем, осветите ме.
-Анри де ла Рошжаклен
Одговори

Тужна вест за све који су познаваали Воју. Био је веома одан србству и заиста је волео Србију.

Почивај у миру брате Војо!
Одговори

Веома ми је жао на такву вест. Он је био један од тих форумаша чије постове највише сам ценио. Сећам се да је написао да у старом Београду под Брозом нису Срби могли да славе славу, да је тако било у свом детињству.
Вечнаја му Памјат!
Одговори

Тужна вест. Нека му је лака земља и вечнаја памјат.
Одговори

Нека му Бог подари Царско небеско! Веома ми је жао што чујем ову вест, тим пре што смо се на жалост тек пар пута у животу срели, али кроз дописивање ми је био одличан пријатељ иако пар деценија старији. Памтим га као веома образованог, са великим животним искуством - "прошао 4 континента" како је говорио - добродушног и честитог патриоту, поносан на свој србски идентитет. Велики борац!
Већ ми је необично, а подсећао ме на оца који је имао сличан неизцелив бол у души за све што су прошли како под комунизмом тако и у "слободном Свету".

Вечна му памјат!Тужан
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним