Добио сам књигу.
Света описује свој ратни пут, од повлачења са Јадрана после Априлског рата 1941, па надаље. На Равној Гори је био већ око 15. маја, дакле међу првима, и набраја кога је све тамо затекао. Иначе он је из Брежђа, тик испод Равне Горе, према Мионици. Колико се сећам, то је прво село од Планинице низбрдо (једном сам ишао тим путем, макадамским, баш код Свете).
Књига је добра и препоручујем је свима. Мана је што има свега 60 страница - све је укратко. Али описују се неки важни догађаји. За мене је нпр. нов детаљни опис немачке операције против Калабића, 21. децембра 1942. Света тачно наводи име човека који је издао и ток операције. Једна колона је тражила њега, једна Милића Бошковића, итд, а после су се све спојиле и у Суботићима опколиле Калабића са још тројицом. Света је после био са Калабићем код Ајдачића, па на Тари, Златибору, и натраг; описује напад на Страгаре, Операцију ''Рудник'', итд.
Предратне фотографије су првокласне - никад виђене. Наше торпиљерке у Боки Которској. Али, чини ми се да су слике нешто тамније...
Такође, препоручујем књигу. Лако се чита.
Прочитао сам ову књижицу. Мени пре личи као на стенограм Светиних медијских наступа него на праву мемоарску књигу. Обилује информацијама али су оне врло штуро приказане за једну мемоарску грађу. Такође, не знам зашто Света није писао шта се дешавало након његовог одласка у Италију и Малту (јер је на другим местима о томе говорио), па затим мало детаљније о томе како му је текао живот у "ослобођеној" земљи, па одлазак у Америку итд. Исто, ништа подробније није писао о свом односу са Ратком Мартиновићем и њиховом заједничком послератном истраживању као и уопште о Мартиновићевој интерпретацији ратних догађаја (Мартиновић је био међу првима на Равној Гори и касније се добро потрудио да оцрни Дражин покрет). За сваку похвалу је његова искреност у приповедању - још једном је показано како су равногорци за разлику од комуниста несклони улепшавању (фалсификовању) историје.
Све у свему, штета што је овако лаконски и стенограмски описао свој богати и интересантни животни пут. То тим пре што је реч о човеку са невероватним памћењем и бистрином.
Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.