Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Споменици за време окупације

Познато је да су комунисти, по доласку на власт, срушили многе споменике у Србији. То су чиниле и усташе, Шиптари и Бугари.
Интересује ме да ли неко од форумаша зна за пример да су тако нешто учинили Немци?
Одговори

(12-03-2014, 11:47 AM)Бенито Пише:  Познато је да су комунисти, по доласку на власт, срушили многе споменике у Србији. То су чиниле и усташе, Шиптари и Бугари.
Интересује ме да ли неко од форумаша зна за пример да су тако нешто учинили Немци?
Аустроугари јесу, за Немце нисам чуо.
Одговори

Какви паметници са рушили българите през ВСВ?
Одговори

Онај код Куманова, Зебрњак, био је највећи. Затим споменике Карађорђевића, али и двор Обреновића у Нишу, цели комплекс.
Одговори

Тъй като в България има много данни за разрушени от сърбите военни гробища и паметници в Македония, може ли да дадеш повече подробности за тези паметници?

В Куманово е възможно, но дали е българската армия или местните?

За Ниш - учуден съм. Макар в миналото там да се живели доста българи, към началото на 20 век според мен Ниш е окончателно етнически сръбски. Ако е станало по заповед на някой престарал се.... имало е и такива в българската армия.
Одговори

Нисам се бавио том темом, ево ово нађох на Википедији:
http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%97%D0%B5%...0%B0%D0%BA
Краљев двор у Нишу Бугари су спалили у Првом светском рату.
Јел имаш неки линк о томе шта су Срби рушили у Македонији?
Одговори

Доста са - главно войнишки паметници, от загинали през 1913 и през Първата световна война. На практика повечето от българските военни гробища.

Има и друго, и то не е хич приятно - през 1913 г. училища, надписи на иконите в църкви, книги.

Нито един паметник не трябва да се руши, но тези в Куманово и другият съвсем пък не е трябвало. И у нас има колкото искаш идиоти... Балкан.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним