Поруке: 2,279
Теме: 22
Придружен: Jul 2013
Углед:
233
Da ovi su bas zbrljali. Uzimali su intvijue ucesnika iz arhive (Meklin, Foot) samo naracija sveza - Obojica su bili pokojni kada se radio serijal. Jedino sto se ne secam da su neki raniji dokumentarci tako eksplicitno obradili Klagmanovu ulogu.
Поруке: 17,015
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,879
Мени је ова епизода важна јер Маклин није рекао да му је Черчил узвратио: ''Нама је важно ко тамо убија више Немаца''.
Оно, кад му је Маклин рекао да ће у ЈУ бити успостављен комунизам, ако овако наставе. Черчил га пита да ли ће он после рата живети тамо, Маклин одговара не, Черчил му каже нешто у стилу па шта те онда заболе. Онда у мемоарима Маклин каже да је Черчил додао: ''Нама је важно ко тамо убија више Немаца''.
Међутим, у овој епизоди, у архивском интервјуу, Маклин каже нешто потпуно другачије. Јел се сећаш шта беше рекао?
Поруке: 4,513
Теме: 86
Придружен: Sep 2016
Углед:
60
Види Мајклејн је написао рат Против Совијетски Савез још за време кад је било савез између Совијити и Немци......
Он је био дирекна веза између војне интелигенције и министарство страни после......био је оперативац исто као дикин, давидсон, худсон...итд. Ко су били део Д секције. И ко су били активних још пре било која Априлска пуча!
Чичот је у праву.....ово што видиш је ништа више него нова серија магле!
Он је био на челу комисије.....кад су расправљалих око репатриације.....и ту кад су усташи побегли у европи! Тако инструментан у разлог зашто није нико јурио усташе као ратне злочинце.
То је један разлог зашто питам око политичких процес споразум и наоружавање хрвата пре рата...и јели је било утицај и политичких притисака са стране?
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(13-04-2017, 10:23 PM)Милослав Самарџић Пише: Мени је ова епизода важна јер Маклин није рекао да му је Черчил узвратио:
''Нама је важно ко тамо убија више Немаца''.
Управо због тога сам и поставио оно питање. Да ли се та расправа водила у периоду када су четници извели највећу акцију против Немаца, јесен 43.? Или пре Сутјеске?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(Последња измена: 13-04-2017, 10:28 PM од
Перун.)
Углед:
60
А за Клугманску улогу......он је био за ЗАПАДНОГ КОМУНИЗАМ.... а никако за совјетског КОМУНИЗАМ.
То је разлог зашто није била никаква мисија Совијити према Михаиловић....све могучне утицаје су контролисали енглези.
Срби имају ЗАПАДНИ КОМУНИЗАМ.... а никад нисте имали СОВИЈЕТСКИ
И разлог зашто га имате дан данас, је зашто је тотално подржан од Запад.
Поруке: 2,881
Теме: 6
Придружен: Jun 2016
Углед:
609
Наведено је у овој епизоди да је Черчил рекао:Нама је важно ко тамо убија више Немаца!Када је Черчил разговарао са Маклином о његовом одласку код Тита,како је навео наратор да је изречено да је то суштина његовог пута.Чини ми се да је то и Меклин изјавио у интервујуу.Мени је најзначајнија прича са краја ове епизоде ,после дела у коме се описује суђење Дражи и његова ликвидација.То је наравно Клагманова улога и са жаљењем констатација да је лагао у својим извештајима и да је тек 2002. године откривено да је био Совјетски шпијун и комуниста .Интересантан је и податак да су после Диверзије на прузи према Трсту партизани учинили довољно да би Черчил ступио у Савез са Титом.Диверзија је извршена на молбу Савезничких снага које су тада водиле жестоке борбе у Италији против Немаца а та пруга је Немцима била жила куцавица због снабдевања трупа.Говори се и о Михаиловићевим акцијама против Немаца,на које се Черчил у опште није обазирао.Говоримо о јесени 1943.
(Последња измена: 13-04-2017, 11:16 PM од
Милош Шарац.)
Углед:
60
Па овде су људи у неким заблудама....
Ово запамтитет.....за своје добро здравље и разумевање дешавање
Види војна интелигенција ВБ је знала за Клугмана још у 30тих година, знали су његове покрета у свету.
Чак су наредили да га прате док се је он био запосљен у Кајро.
Које године Клугман стиже у Кајра?
Углед:
609
Историја је то,свашта се измишља и прича да би се остварила нека корист.Шта је права истина,то сам Бог зна.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Саслушање Мија Ипше, истакнутог ХСС-овца...
http://hrcak.srce.hr/file/223829
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
609
Британци нису ни имали у то време стратешки интерес у Србији јер је цео источни део бивше Југославије у договору са Стаљином на конференцији у Техерану припао Совјетској сфери интереса док су Западни крајеви Југославије,тј. западно од Дрине потпали нормално под Британску и Америчку сферу интереса.Значи да су у суштини Совјети тј. Стаљин, саучесници Западних савезника у уништењу покрета Драже Михаиловића.Нису Британци одлучивали сами о судбини Југославије,напротив главни су Совјети и Амери исто и данас.Брити не прттди,како кажу Руске дипломате данас.Сад што су им Совјети дозволили да бомбардују Српске градове 1944. то је сасвим друго питање.Главни циљ и једних и других је било уништење Немачких снага,ту су Руси прогледали кроз прсте Западним Савезницима да неби они окрвавали руке над Православном Српском браћом.Да ли је морало тако да буде није ми јасно ,ако може неко да ми помогне да разгонетнем енигму зашто су нас бомбардовали 1944?
(Последња измена: 14-04-2017, 12:08 PM од
Милош Шарац.)