Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

27. март 1941 - 27. март 2014.
#29

Значи храбар је онај који је у стању да буче како је бољи гроб, па да се преда Немцима кад наиђу и запуцају Smile

И ти команданти су ваљда део народа, не разумем, како то херојски народ, само војни команданти кукавице и неспособњаковићи?

(29-03-2014, 05:33 PM)Chicot Пише:  "Боље рат - него пакт" говори о томе да су људи били свесни последица. Пошто су свесно изабрали рат, може се говорити једино о хероизму народа.

Најгрлатији су обично они који се први завуку у мишју рупу, кад загусти.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори
#30

(29-03-2014, 04:26 PM)Громовник Пише:  
(29-03-2014, 03:28 PM)Милослав Самарџић Пише:  Западна спољна политика није демократска, већ империјална, тако да то нема еезе. Поента је у томе ко подржава неки облик квислинштва, а ко је против тога. У том смилсу постоји паралела између љотићеваца и ЛДП-а.
Да, највише се огледало у вербалном негодовању, али рецимо и у одбијању њихових ултиматума, чврстом ставу према њима, па све до слања њиховог шефа, Бејлија, у ''магарећу клупу''. То значи да је при сваком неиспуњеном обећању Дража слао њега да јаше на зачељу колоне. А ноћу га ја остављао да спава што ближе друму, где пролазе немачки камиони. Не да би га заробили, јер је имао обезбеђење, него чисто, оно, дисциплинска мера, да осети опасност.
Упореди то са данашњим односом према много нижим западним чиновницима.
Лукачевићев поступак је зачетак ''Независне групе националног отпора''.

Не бих се сложио да нема везе, приклањање једном од блокова истовремено је подразумевало и преусмеравање унутрашње политике по моделима система тих сила којима би се приклонили. Совјетски Савез није дозвољавао да државе под њиховом ингеренцијом имају другачији систем од комунистичког, као што ни атлантистичке силе нису дозвољавале да државе под њиховом протекцијом буду ишта друго осим демократија под њиховим кројем, као што ни данас не дозвољавају. Ми смо такође, на пример, у време интензивније сарадње са Немачком имали председника владе десничара који је поздрављао десном руком, и тако даље. Дакле на неки начин окретање било којем од блокова условљавало је и промену курса унутрашње политике, мању или већу. А спољна политика сваке силе је империјална, била она источна или западна, да нема империјалних тежњи, не би било ни светских сила.

А што се тиче односа према Британцима након 1943. све те мере које си навео су по мени чисто симболичне, и у најгорем случају су погађале само једног човека (Бејлија), док се целокупна политика Дражина према Британцима није битно мењала. Њима никада није отказано гостопримство, нити је прекидана сарадња са њима, иако је током целог рата та сарадња била онолика колико је њима одговорала, и ни мрвицу више. Довољно је упоредити антинемачко расположење у четницима од 1941. са овим назови "антибританским" да би се видело да се ради о тотално два различита појма, који готово да немају везе једни са другим. Сво то вербалне негодовање, одбијање њихових ултиматума, и чврст став према њима не мења чињеницу да смо им до последњег дана евакуисали пилоте, док су они истовремено наоружавали наше непријатеље авионима, тенковима и тешком артиљеријом.

И деспот Стефан Лазаревић и коџа Милош су подржавали "неки облик квислинштва", а чисто сумњам да би уопште помислио о повлачењу паралеле између тих историјских личности и ЛДП-а. И сам Дража може врло лако да склизне у ту категорију, с обзиром да су његове јединице у Србији током целог рата сарађивале са Недићевцима и наоружавали се преко њих, који су опет шта друго него "квислинзи".

Зато сматрам да је "квислиншкоцентрични" поглед на свет сувиш ускогруд и једностран, те да потсећа на тоталитарни поглед на свет у смислу "ко није са нама, тај је против нас". Историја нас учи да је некада у политици заиста неопходно "погнути главу док олуја не прође" и да су државе или владари који су поступали путем дипломатских уступака много чешће постизали жељене циљеве и пролазили са много мање материјалних и људских жртава него да су по сваку цену терали своју политику и залетали се на десетоструко бројније и јаче.

Мислим да је значајнија поента у томе ко подржава какав облик друштвеног уређења него ко је "квислинг" а ко није. Велика риба на карти света једе малу рибу, тако је одувек било и тако ће бити, стога, сви су квислинзи на крају крајева, само је питање ко је чији.
Чини ми се да твоја теорија има неколико пропуста, због којих пада.
Први је поређења љотићеваца са Милошем. Неупоредиво је јер су љотићевци прихватили страну идеологију и власт, превласт или чак окупацију, како год, под фирмом да су то више вредности од наших, што подразумева да се ми ту утапамо и нестајемо. То исто ради и ЛДП данас. Обратно, кнез Милош не само што није прихватао турску идеологију, него је био национално потпуно свестан и главни циљ му је био да се извуче из њихових клешта. Љотићевци дакле нису немачки притисак, или империјални утицај, свеједно, ни доживљавали као клешта, тј, као нешто непријатељско.
Друго, та немачка идеологија је нама била потпуно страна, за разлику рецимо од француске, под чијим смо утицајем били. Тако да је постојао отпор и са те стране.
Треће, ми смо били везани за Французе јер су нам они били главни савезници, па и пријатељи, а када су они окупирани од Немаца, логично је да је наша реакција била негативна.
Да, прихватање блокова, или савезништва, подразумева и утицај на унутрашњу политику, зато смо прихватали француске утицаје. Ти утицаји су били апсолутно супротни немачкој идеологији тога доба. То што је Стојадиновић понекад поздрављао десном руком, не значи да је променио идеологију. Напротив, знамо да је остао демократа, а да је у ствари кнез Павле погазио демократију када га је сменио (дакле човек који се позивао на Британце, који имају демократско унутрашње уређење). Тај потез Стојадиновића је одличан пример веште политике о којој говориш. И то што је он успео, мислим да би требало предавати на универзитетима. Као и пример кнеза Павла, као негативан.
Одговори
#31

(29-03-2014, 07:04 PM)Милослав Самарџић Пише:  Треће, ми смо били везани за Французе јер су нам они били главни савезници, па и пријатељи, а када су они окупирани од Немаца, логично је да је наша реакција била негативна.
Милославе,јел знате да се више француза борило на страни Вишијевске Франуске, него Слободне Француске, односно, више њих је било на страни Немаца, него Британаца. И то је потрајало до пред сам крај рата.
Наравно, главни разлог је непријатељство према Британцима јер су их, како су сматрали, издали. Британци су имали са Французима неколико тако жестоких сукоба каквих са Немцима до тада није било.
Французи су били на таквој позицији да бих морао трипут да размислим пре него што кажем да су припадали антихитлеровској коалицији.

Исто тако важи и да је више Југословена служило Хитлеру, него што се борило против њега.
Одговори
#32

(29-03-2014, 07:04 PM)Милослав Самарџић Пише:  Чини ми се да твоја теорија има неколико пропуста, због којих пада.
Први је поређења љотићеваца са Милошем. Неупоредиво је јер су љотићевци прихватили страну идеологију и власт, превласт или чак окупацију, како год, под фирмом да су то више вредности од наших, што подразумева да се ми ту утапамо и нестајемо. То исто ради и ЛДП данас. Обратно, кнез Милош не само што није прихватао турску идеологију, него је био национално потпуно свестан и главни циљ му је био да се извуче из њихових клешта. Љотићевци дакле нису немачки притисак, или империјални утицај, свеједно, ни доживљавали као клешта, тј, као нешто непријатељско.

Нисам приметио да су се љотићевци сликали у Немачким униформама, али се зато коџа Милош потретисао са турбаном, симболом Турске културе. Ко је ту национално (не)свестан, и ко прихвата туђе?

Која је разлика између Љотића, који помаже Немцима у хватању Српских устаника, и Милоша, који помаже Турцима у гушењу Хаџи-Проданове буне? Први доводи четнике Немцима да их убијају у логорима, а други Турцима Србе устанике да набијају на колац.

Наравно, не можемо да поредимо Милоша као вођу устанка и владара устанички ослобођене Српске територије, одакле је имао слободу деловања, па је и према томе могао да одређује своју политику, са љотићевцима који су били у апсолутно вазалном положају, попут онога у ком су се нашли владари Србије након Косовског боја. Милош је, и поред дела ослобођене територије ипак потписао мир са Турцима, иако су они и даље држали велики део Србије, изабрао пут сарадње са њима, иако су они и даље фактички били окупатори - ради остваривања све веће независности Србије унутар Турског царства, све до комплетног ослобођења, када су се за то стекли услови.

Исто тако љотићевци нису прихватили страну окупацију под фирмом да су то више вредности од наших, већ да су за нашу државу у датом тренутку боље од демократских и комунистичких, сходно својој сопственој идеологији, а не туђој, ближи су им били десничарски погледи на свет тог доба.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори
#33

Та њихова сопствена идеологија је нама била туђа, народу. Била је страна. Не њима, али већини да. Уједно и идеологија тих странаца. Ту је проблем.
И ови сад имају сличне изговоре.
Одговори
#34

Па Љотићева идеологија је Светосавски национализам, уз распуштање странака и формирање сталешког парламента.

Шта је ту страно?

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори
#35

Време. Smile
Изгубљеност у времену - пола миленијума - а уједно и у простору.
Одговори
#36

Аха, време је страно, то је проблем Smile

Шта онда тек рећи за личност као што је био Владика Николај, колико ли је он тек био изгубљен са својим идејама у времену и простору Smile

Баш се питам како га прогласише Свецем, тако изгубљеног.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори
#37

Црква је друго, нарочито када је време у питању. Јел си био у Хиландару? Тамо с то најбоље види.
Одговори
#38

(29-03-2014, 12:56 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(28-03-2014, 11:03 PM)ЛукаЛоко Пише:  
(28-03-2014, 07:48 PM)Романија1 Пише:  А 2000.г сви су за "Отпор" мислили како је то народна ствар а то је уствари свјетска организација, плаћеници итд.
Ја и даље се питам, како то да људи тада нису то знали??
Ма знали смо, него смо веровали да од оног не може бити горе.
Испоставило се да може.
Друго, ја сам некако мислио да ти нови, за које сам дакле знао да су лоша опција, морају доћи као нека прелазна фаза. Дакле да се то мора десити и што пре то боље.
Тема није 5. октобар, а да одговорим, допустите ми рећи да је много људи у Србији испало веома наивно.
Не само јер је било очигледно да преко политичара попут Ђинђића, Запад ће наместити своју власт и стећи оно на шта су циљали санкцијама и бомбардовањем, него реч је и о изгледу која је Србија дала целом свету. Запад је имао интерес да представља Милошевића као „крвавог диктатора“ и српску власт као ону која је крива за све злочине у тим просторима, сходно с тиме имао интерес да се српска јавност сложи с тиме, и 5.ог октобра 2000. Запад је добио управо оно што му је одговарало.
Ја прво (велико) разочарење од српског народа доживео сам када су људи у Београду 1996. демонстрирали против Милошевића у оним које су биле очигледно прозападне демонстрације, а западни медији тада нису пропустили да то нашироко показују. У то доба западне земље већ су биле нанеле Србији санкције, подржале Хрвате и муслимане у рату против Срба, ударили циљеве у Реп. Српској, демонизовали Србе... а београђани су показали свима да су хтели у Европу...
Одговори
#39

(30-03-2014, 02:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  Црква је друго, нарочито када је време у питању. Јел си био у Хиландару? Тамо с то најбоље види.

Нисам, али знам да су идеје владике Николаја послужиле као основа Љотићевој идеологији.

Ако не ваља Љотићева идеологија, значи не ваља ни оно што је говорио/писао владика Николај Smile

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори
#40

(30-03-2014, 05:00 PM)Громовник Пише:  
(30-03-2014, 02:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  Црква је друго, нарочито када је време у питању. Јел си био у Хиландару? Тамо с то најбоље види.

Нисам, али знам да су идеје владике Николаја послужиле као основа Љотићевој идеологији.

Ако не ваља Љотићева идеологија, значи не ваља ни оно што је говорио/писао владика Николај Smile
Џомић се не би сложио са тобом...
Одговори
#41

Џомић?

Јел прави Џомић или онај који је лансирао лажне меомоаре и потписиовао се као "хомић"?!

Иначе ми се као најбезначајнији мирјанин стидимо уместо свештеника Џомића због његовог поступка према Владици Артемију!

Не би да сам у његовој кожи кад му дође Судњи Дан!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори
#42

Нема се више шта причати, ја могу да схавтим Краља који је био дете па се склонио, али не могу да схватим генерале који су са њим отишли и оставили народ на цедилу

ЗА ВАСКРС И СЛАВУ СРПСКИХ ЗЕМАЉА!!!
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним