(14-07-2016, 05:42 PM)Snake Пише: Слике старе преко 70 година су јавно власништво. Слике до 50 година су јавно власништво у Србији. Пошто је година по којој се гледа јавно власништво 1946 а слике из Другог светског рата су снимљене до 1945. све су јавно власништво. Плус госн. Самарџић је дао дозволу за све слике са Погледа. Погледај чланак о Вилију и лиценце које сам ја ставио и тако постављај а не овако.
Ово за ауторска права није тачно.
Ауторска права код нас трају 70 година од смрти аутора.
Ако се аутор не зна, она престају 70 година од објављивања.
На примеру Аце Симића, његови наследници имају ауторска права све до 2041. (70 година од његове смрти 1971.)
Што се тиче слика са Погледа, Самарџић је вероватно добио право да објави слике на сајту или у својим књигама, али сумњам да је добио апсолутна ауторска права или права дистрибуције, зато то није довољно добро регулисано.
Не знам како оне две слике могу да буду власништво Погледа? Могу да буду једино ако је аутор предао ауторска права Самарџићу.
И за крај, власник фотографије или негатива, био он и оригиналан, нема никаква ауторска права. Може да захтева накнаду за прављење копије, репродукције или дигитализације.