Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Чланак у ''Новостима'' о злочину у селу Вранић

Седам деценија од стравичног злочина у селу Вранићу 1943. године / Новица Стевановић - генералштабни пуковник у пензији
http://www.generalmihailovich.com/2014/02/1943.html
Одговори

Црвени бандити су починили злочин пре злочина. Ко не би реаговао као Спасоје Дрењанин Зека да види своје поклане рањенике? Сви су поклани за славском трпезом на Светог Николу 1943. године. Црвеној банди ништа није било свето јер су били безбожници и некрсти.
Одговори

Ни једно клање није оправдање за ново клање. Ако си православац то мораш знати. То нарочито себи не сме дозволити регуларна војска. Нажалост, то се дешавало.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Ја сам читао различите текстове о покољу у Вранићу. Према извештају Српске Државне Страже, у Вранићу је заклано 72 лица и сумња се на четнике. Скоро сам читао да су злочин заправо учинили партизани док неко каже да су четници заправо извели 12-ро домаћина кућа у којој су четнички рањеници заклани. Више ни сам не знам шта је тачно а шта не. Сваки командант тумачи правду на свој начин. Колико ја знам, клања су примењивана само у случају да су акције биле у близини вароши или када је нестајало муниције.
Одговори

(01-03-2014, 09:06 PM)Милан Грујић Камењарка Пише:  Ја сам читао различите текстове о покољу у Вранићу. Према извештају Српске Државне Страже, у Вранићу је заклано 72 лица и сумња се на четнике. Скоро сам читао да су злочин заправо учинили партизани док неко каже да су четници заправо извели 12-ро домаћина кућа у којој су четнички рањеници заклани. Више ни сам не знам шта је тачно а шта не. Сваки командант тумачи правду на свој начин. Колико ја знам, клања су примењивана само у случају да су акције биле у близини вароши или када је нестајало муниције.
У извештају СДС пише да је убијено 40 људи, симпатизера комуниста, и да се сумња на четнике.
Да су злочин починили партизани - то је хипотеза коју је тешко доказати, али видећемо...
Клања су примењивана и због застрашивања и постизања психолошког ефекта код непријатеља.
Одговори

Најпознатија акција у Србији је била она у ноћи 01-02.02.1944. године које су извела наша браћа у Ћуприји, Параћину и Јагодини. Оне које нису ликвидирали у варошима, одвели су на Јухор и све поклали. Барем сам тако читао у Милосавовим књигама.
Одговори

Мислио сам на клање цивила.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

(01-03-2014, 09:57 PM)Милан Грујић Камењарка Пише:  Оне које нису ликвидирали у варошима, одвели су на Јухор и све поклали. Барем сам тако читао у Милосавовим књигама.
У чијим књигама?
Одговори

Не знам који је део мале историје. Што се тиче покоља цивила од стране четника, једини већи злочин је на Вран планини и у једном далматинском селу.
Одговори

(01-03-2014, 10:12 PM)Ратко Пише:  
(01-03-2014, 09:57 PM)Милан Грујић Камењарка Пише:  Оне које нису ликвидирали у варошима, одвели су на Јухор и све поклали. Барем сам тако читао у Милосавовим књигама.
У чијим књигама?
Ти што су изведени из града, стрељани су.
Одговори

(01-03-2014, 09:20 PM)Ратко Пише:  
(01-03-2014, 09:06 PM)Милан Грујић Камењарка Пише:  Ја сам читао различите текстове о покољу у Вранићу. Према извештају Српске Државне Страже, у Вранићу је заклано 72 лица и сумња се на четнике. Скоро сам читао да су злочин заправо учинили партизани док неко каже да су четници заправо извели 12-ро домаћина кућа у којој су четнички рањеници заклани. Више ни сам не знам шта је тачно а шта не. Сваки командант тумачи правду на свој начин. Колико ја знам, клања су примењивана само у случају да су акције биле у близини вароши или када је нестајало муниције.
У извештају СДС пише да је убијено 40 људи, симпатизера комуниста, и да се сумња на четнике.
Да су злочин починили партизани - то је хипотеза коју је тешко доказати, али видећемо...
Клања су примењивана и због застрашивања и постизања психолошког ефекта код непријатеља.
Да, то је хипотеза, што кажеш видећемо, засад остаје ово што је писао Милисав Марковић и што су потврдили још неки сведоци:
http://www.pogledi.rs/dva-zlocina-u-selu-vranic/
Одговори

[Слика: 20121.jpg]
image upload no limit
Споменик убијеним у Вранићу. Наравно, са петокраком.
Одговори

(03-03-2014, 07:07 PM)Романија1 Пише:  [Слика: 20121.jpg]
image upload no limit
Споменик убијеним у Вранићу. Наравно, са петокраком.
Ниси ваљда помислио да ће бити са крстом!!! Smile
Одговори

Брате, па они су починили злочин пре злочина и то на црвено слово. НИКОЉДАН. Да сам био на Зекином месту, похватао бих само домаћине кућа у којима су заклани четнички рањеници, извео ван села и лично им пресудио свима. табаџија
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним