10-11-2013, 03:57 PM
(23-09-2013, 12:27 PM)Николај Пише:Имате ли негде неки текст са више детаља о борбама за Ваљево, или неки документ и фотографију? Читао сам Карапанџића, али га не сматрам релевантним извором. Иначе, Ваљевац сам па ме занима више о томе.(23-09-2013, 09:52 AM)ватхра Пише: Да, да, то је било у оној теми где сте објашњавали да је ослобађање Ваљева почетком септембра било после уласка Совјета у Србију, а ослобађање Крушевца половином октобра преЕво како је изгледало то "ослобођење" Ваљева.
Комунисти у зору 14. септембра упадају у град и сукобљавају се са љотићевцима. Тек сутрадан у поподневним часовима успевају да сломе њихов отпор. Немачка упоришта у касарни бившег 5. пука, згради Окружног суда и кући комунисте др. Милоша Пантића остају неосвојена (нису ни покушали да их освоје). Партизани одмах почињу да стрељају "народне непријатеље", а према њиховим изворима и 61 љотићевца. Наредног дана, предвече 16. септембра из правца Београда долази немачка мото-механизована колона која деблокира свој гарнизон у Ваљеву, а комунисти беже на све стране. Немци у складу са својим планом концентрације ка Београду, угроженом приближавањем Црвене армије из Бугарске и Румуније, доносе одлуку да трупе из Ваљева и области Шапца крену ка Убу. Око 11 часова 18. септембра Немци напуштају Ваљево неузнемиравани од било кога. Мање снаге комуниста улазе у град тог дана око 18 часова, вероватно да се увере да су Немци од којих су "ослободили" град, заиста отишли.
Нешто слично се десило и у Зајечару 7. септембра.
“Come now, a man must display some madness from time to time. Helps him feel alive.”