Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Дражини генерали

Због тога што Тито није имао ни једног (правог) генерала, данас не знамо колико је генерала било у четницима
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
Наставак:
http://www.pogledi.rs/%D0%B4%D1%80%D0%B0...%BB%D0%B8/
Одговори

[Слика: 10873345_755461737835996_8529190428084068307_o.jpg]
Миодраг М. Дамјановић, Дражин генерал од Светог Николе 1944. године
Одговори

Цитат:У служби Милана Недића било је седам генерала: Јосиф Костић, Панта Драшкић, Стеван Радовановић, Јован Прибић, Стеван Пешић, Јосиф Ђорђевић (он је после служио и Титу) и Миодраг Дамјановић. Недић је касније три пуковника произвео у генерале: Бабића, Јонића и Мушицког.

А његов брат Милутин? Није имао неку функцију, али му је био на располагању.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Изгледа да је био само пензионер.
Одговори

Још један Недићев генерал
Армијски генерал Александар Стојановић – одликован за храброст у Првом светском рату. Под Недићем начелник Одељења за војне заробљенике, а касније начелник Врховног војног одељења. Међу главним наводима оптужнице је чињеница да је на захтев министра пошта издејствовао сарадњу са четничким јединицама на терену у обезбеђењу Т. Т. линија.
Стрељан новембра 1944. године, један од 105, чија су имена објављена у Политици.
Одговори

(19-01-2017, 11:47 PM)Вукашин Петковић Пише:  Још један Недићев генерал
Армијски генерал Александар Стојановић – одликован за храброст у Првом светском рату. Под Недићем начелник Одељења за војне заробљенике, а касније начелник Врховног војног одељења. Међу главним наводима оптужнице је чињеница да је на захтев министра пошта издејствовао сарадњу са четничким јединицама на терену у обезбеђењу Т. Т. линија.
Стрељан новембра 1944. године, један од 105, чија су имена објављена у Политици.
Или га нема у књизи Милета Бјелајца, где наводи Недићеве, или ми је промакло. Али чини ми се да га нема. Даље нисам тражио, јер сам њих поменуо сам успут.
Одговори

Рекох само да споменем, онако узгред, иначе подаци су од Срђана Цветковића.
Одговори

(19-01-2017, 11:48 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(19-01-2017, 11:47 PM)Вукашин Петковић Пише:  Још један Недићев генерал
Или га нема у књизи Милета Бјелајца, где наводи Недићеве, или ми је промакло. Али чини ми се да га нема. Даље нисам тражио, јер сам њих поменуо сам успут.

Нема ни једног Недићевог књига се бави генералима унапређеним до 6. априла 1941. године.

Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!
Одговори

Дакле више генерала Краљевине Југославије се приклонило Недићу него Дражи Smile

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(19-01-2017, 10:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  Због тога што Тито није имао ни једног (правог) генерала...
Дивизијски генерал Добросав Миленковић се прикључио НОВЈ августа 1944. и учествовао у борбама за ослобођење земље у штабу Пеке Дапчевића.
Одговори

Milutin Nedic je bio u logoru pa su ga oslobodili, nije ucestovao u politickom zivotu tog vremena, cini mi se da se ubio posle negde mislim u Becu nisam siguran.
Milutin Nedic je bio jedno vreme u Gvozdenom puku. Citao sam davno o ovome mozda i gresim.
Одговори

(20-01-2017, 12:33 AM)ватхра Пише:  
(19-01-2017, 10:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  Због тога што Тито није имао ни једног (правог) генерала...
Дивизијски генерал Добросав Миленковић се прикључио НОВЈ августа 1944.

Сирома'

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(20-01-2017, 12:37 AM)Громовник Пише:  
(20-01-2017, 12:33 AM)ватхра Пише:  
Дивизијски генерал Добросав Миленковић се прикључио НОВЈ августа 1944.

Сирома'
Није једини геодетски бригадни генерал Јосиф Ђорђевић, генералштабни бригадни генерал Милан Зеленика, ваздухопловно-технички бригадни генерал Ђорђе Јовановић, санитетски бригадни генерал Вацлав Јелинек, пешадијски бригадни генерал Милан Крагујевић, артиљеријски бригадни генерал Вуко Лепетић, дивизијски генерал Лазар Милосављевић, санитетски бригадни генерал Милисав Милосављевић, пешадијски бригадни генерал Живан Ранковић, инжињеријски бригадни генерал артиљеријско-технички генерал Милош Обрадовић и инжињеријски бригадни генерал Љубиша Хаџи-Поповић, су се определили за НОВЈ и после рата добили нове чинове и пензије.Blush

Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!
Одговори

(20-01-2017, 12:56 AM)Snake Пише:  Није једини дивизијски генерал Ђорђе Ђорђевић, ваздухопловно-технички бригадни генерал Ђорђе Јовановић и артиљеријско-технички генерал Милош Обрадовић су се определили за НОВЈ и после рата добили нове чинове и пензије.
Ако мислиш на Јосифа Ђорђевића, њих тројица су се прикључили ЈА после рата, по повратку из заробљеништва, као и још седморица других.

Осим Миленковића, мислим и да се и др Милисав Милосављевић, санитетски бригадни генерал, прикључио НОВЈ током рата.

Едит:
видим да си допунио поруку док сам је искуцао.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним