Поруке: 4,401
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
Цитат:У служби Милана Недића било је седам генерала: Јосиф Костић, Панта Драшкић, Стеван Радовановић, Јован Прибић, Стеван Пешић, Јосиф Ђорђевић (он је после служио и Титу) и Миодраг Дамјановић. Недић је касније три пуковника произвео у генерале: Бабића, Јонића и Мушицког.
А његов брат Милутин? Није имао неку функцију, али му је био на располагању.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 16,985
Теме: 632
Углед:
1,870
Изгледа да је био само пензионер.
Поруке: 2,160
Теме: 21
Придружен: Aug 2013
Углед:
342
Још један Недићев генерал
Армијски генерал Александар Стојановић – одликован за храброст у Првом светском рату. Под Недићем начелник Одељења за војне заробљенике, а касније начелник Врховног војног одељења. Међу главним наводима оптужнице је чињеница да је на захтев министра пошта издејствовао сарадњу са четничким јединицама на терену у обезбеђењу Т. Т. линија.
Стрељан новембра 1944. године, један од 105, чија су имена објављена у Политици.
Поруке: 2,160
Теме: 21
Придружен: Aug 2013
Углед:
342
Рекох само да споменем, онако узгред, иначе подаци су од Срђана Цветковића.
Поруке: 279
Теме: 10
Придружен: Dec 2013
Углед:
69
(19-01-2017, 11:48 PM)Милослав Самарџић Пише: (19-01-2017, 11:47 PM)Вукашин Петковић Пише: Још један Недићев генерал
Армијски генерал Александар Стојановић – одликован за храброст у Првом светском рату. Под Недићем начелник Одељења за војне заробљенике, а касније начелник Врховног војног одељења. Међу главним наводима оптужнице је чињеница да је на захтев министра пошта издејствовао сарадњу са четничким јединицама на терену у обезбеђењу Т. Т. линија.
Стрељан новембра 1944. године, један од 105, чија су имена објављена у Политици.
Или га нема у књизи Милета Бјелајца, где наводи Недићеве, или ми је промакло. Али чини ми се да га нема. Даље нисам тражио, јер сам њих поменуо сам успут.
Нема ни једног Недићевог књига се бави генералима унапређеним до 6. априла 1941. године.
Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!
Поруке: 3,187
Теме: 51
Углед:
372
Дакле више генерала Краљевине Југославије се приклонило Недићу него Дражи
Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Поруке: 233
Теме: 1
Придружен: Jan 2017
Углед:
8
Milutin Nedic je bio u logoru pa su ga oslobodili, nije ucestovao u politickom zivotu tog vremena, cini mi se da se ubio posle negde mislim u Becu nisam siguran.
Milutin Nedic je bio jedno vreme u Gvozdenom puku. Citao sam davno o ovome mozda i gresim.
Поруке: 3,187
Теме: 51
Углед:
372
(20-01-2017, 12:33 AM)ватхра Пише: (19-01-2017, 10:17 PM)Милослав Самарџић Пише: Због тога што Тито није имао ни једног (правог) генерала...
Дивизијски генерал Добросав Миленковић се прикључио НОВЈ августа 1944.
Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Поруке: 279
Теме: 10
Придружен: Dec 2013
Углед:
69
(20-01-2017, 12:37 AM)Громовник Пише: (20-01-2017, 12:33 AM)ватхра Пише: (19-01-2017, 10:17 PM)Милослав Самарџић Пише: Због тога што Тито није имао ни једног (правог) генерала...
Дивизијски генерал Добросав Миленковић се прикључио НОВЈ августа 1944.

Није једини геодетски бригадни генерал Јосиф Ђорђевић, генералштабни бригадни генерал Милан Зеленика, ваздухопловно-технички бригадни генерал Ђорђе Јовановић, санитетски бригадни генерал Вацлав Јелинек, пешадијски бригадни генерал Милан Крагујевић, артиљеријски бригадни генерал Вуко Лепетић, дивизијски генерал Лазар Милосављевић, санитетски бригадни генерал Милисав Милосављевић, пешадијски бригадни генерал Живан Ранковић, инжињеријски бригадни генерал артиљеријско-технички генерал Милош Обрадовић и инжињеријски бригадни генерал Љубиша Хаџи-Поповић, су се определили за НОВЈ и после рата добили нове чинове и пензије.
Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!
(Последња измена: 20-01-2017, 01:47 AM од
Snake.)