Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Како су четници шифровали депеше

Постоје ли бар приближни подаци о односу ухваћених и дешифрованих депеша у свим релацијама код четника, партизана и Немаца (и сарадника) ... колико су први и други имали радио станица, када су партизани уопште почели са шифровањем..?

Такође, може ли се негде прочитати у вези техника шифровања порука код четника (може бити да је нешто било у "Дражи и општој историји" ал не могу се сетити)?

[Слика: t1538.gif]
Одговори

(09-02-2015, 08:07 PM)Златко Пише:  Постоје ли бар приближни подаци о односу ухваћених и дешифрованих депеша у свим релацијама код четника, партизана и Немаца (и сарадника) ... колико су први и други имали радио станица, када су партизани уопште почели са шифровањем..?

Такође, може ли се негде прочитати у вези техника шифровања порука код четника (може бити да је нешто било у "Дражи и општој историји" ал не могу се сетити)?
Техника шифровања код четника:
КАКО СУ ЧЕТНИЦИ ШИФРОВАЛИ ДЕПЕШЕ:
https://www.pogledi.rs/kako-su-cetnici-s...epese.html

Четници су на почетку систематског рада, марта 1942, имали око 20, а 1944. у лето преко 100 радио станица. То је био основни систем везе. Дража је примао и слао по негде 30-40 депеша дневно у домаћем саобраћају: ВК је имала обично три станица, а за иностранство је била најјача, ''вила реста''. Барем једна је радила 24 часа дневно.

Партизани су имали једну станицу са обученим људством, за везу са СССР-ом, чини ми се до почетка 1943 (има тачно у Дражи 3). Тада им другу дају усташе, чини ми се да је добила 2. пролетерска дивизија. Изгледа или да у почетку нису шифровали, а да су после слабо шифровали. Центар везе Команде Старог Раса крајем 1943. дешифрује депеше 2. пролетерске дивизије.

Има на оној теми што сам дао линк о питању ухваћених и дешифрованих депеша. После увођења дупле шифре, нема доказа да је неко дешифровао четничке депеше.
Одговори

(09-02-2015, 08:07 PM)Златко Пише:  Постоје ли бар приближни подаци о односу ухваћених и дешифрованих депеша у свим релацијама код четника, партизана и Немаца (и сарадника) ... колико су први и други имали радио станица, када су партизани уопште почели са шифровањем..?

- ЈВуО је током прве ратне године користила код са 1000 појмова. Код је техника шифровања где се сваки појам замени са једним бројем. У том периоду то је била пристојна техника, али је дистрибуција књиге шифара била прилично отежана, а ризик од пробијања шифре превелик у герилским условима (ако би противник заробио књигу, комуникација са том шифром би била комплетно откривена). У том периоду немам информацију да ли су Немци слушали радио-саобраћај ЈВуО и дешифровали ову везу.

- после тога су користили једноструку транспозицију. Ово је техника где се текст поруке "промеша" по одређеном кључу. Немци су ове поруке декриптовали у 95% случајева. Код овог метода противник може да зна метод енкрипције, али је битан кључ који се редовно мења.

- следеће је кориштена двострука транспозиција. Понављањем поступка се добије далеко већа сигурност. Ипак, због прављења грешака при спремању порука, немачки декриптери су ове поруке решавали у око 55% случајева.
Британске војне мисије на терену су у прво време такође користиле овај метод, али њихове поруке Немци нису могли да декриптују.

------

НОВЈ је користио више шифара. Од почетка је имао шифру ка Коминтерни која је била прилично сигурна, Немци нису успели да је читају, Британци неке поруке са великим кашњењем.

За локални саобраћај су користили методе нумеричке супституције - свако слово се замени двоцифреним бројем. Те шифре су Немци такође читали у око 95% случајева. Временом су шифре постајале сложеније, са надшифровањем, што је отежавало декрипцију.
Доласком совјетске мисије и стручне помоћи у НОВЈ је уведена Нова шифра (за ниво дивизије и више), теоретски и практично непробојна. Требало је времена да се уведе у све јединице, па су на неким местима Немци успевали да читају саобраћај.

----

Постоји немачка статистика дешифрованих порука. У почетку четници јесу имали више радио саобраћаја, али мислим су их партизани претекли већ током 43-е.
Одговори

(09-02-2015, 11:49 PM)ватхра Пише:  Постоји немачка статистика дешифрованих порука. У почетку четници јесу имали више радио саобраћаја, али мислим су их партизани претекли већ током 43-е.
На страну ово друго, полемисали смо више пута, али ова тврдња...
Одговори

Шифре за ВКЈ измислио је Мика Алас. Да ли је те шифре користио Дража не знам, али верујем да јесте. Чак се зна да су основе тог нумерисања користиле и друге војске, па модификовале.
Одговори

(10-02-2015, 12:20 AM)Бенито Пише:  Шифре за ВКЈ измислио је Мика Алас. Да ли је те шифре користио Дража не знам, али верујем да јесте. Чак се зна да су основе тог нумерисања користиле и друге војске, па модификовале.
Шта је Мика Алас за Тита и партију! Smile
Одговори

Вилсон је партизански захтев да им се испоручи артиљеријско оруђе сматрао апсурдним јер нису имали обучено особље које би га опслуживало и одржавало, Стаљин их је и 1945 критиковао јер су "поред свега" задржали примитивни партизански начин ратовања (без икакве суптилности и тактике).
Мало ми је чудно да су као такви били умешни у високо осетљивом раду као што је веза.
Цитат:Доласком совјетске мисије и стручне помоћи у НОВЈ је уведена Нова шифра (за ниво дивизије и више), теоретски и практично непробојна. .

У зборницима имаш на доста места директно од Тита информацију да им је шифра "компромитована" - практично на сваких десетак дана. Причам о периоду лето - јесен 1944.
Одговори

(10-02-2015, 12:20 AM)Бенито Пише:  Шифре за ВКЈ измислио је Мика Алас. Да ли је те шифре користио Дража не знам, али верујем да јесте. Чак се зна да су основе тог нумерисања користиле и друге војске, па модификовале.

Јесте радио на шифрама крајем 20-их, али је то ишло прилично споро.
Пред рат је ВКЈ користила кодове који су били компромитовани.
Написаћу после мало опширније.
Одговори

Иако је имао велико знање из математике, Алас није направио помак у шифровању, у чему би вероватно успео да је био у стручнијем окружењу.
ВКЈ је зато користила криптографске методе које су биле познате још у Првом светском рату. Оне саме по себи и нису биле толико лоше, али је људство било слабије обучено па су зато те шифре лакше разбијане.

(10-02-2015, 02:19 AM)Chicot Пише:  Мало ми је чудно да су као такви били умешни у високо осетљивом раду као што је веза.
Цитат:Доласком совјетске мисије и стручне помоћи у НОВЈ је уведена Нова шифра (за ниво дивизије и више), теоретски и практично непробојна. .

У зборницима имаш на доста места директно од Тита информацију да им је шифра "компромитована" - практично на сваких десетак дана. Причам о периоду лето - јесен 1944.

У НОВЈ су шифровање водили прво Павле, а онда и Бранка Савић. Они су били научници светског гласа. Ипак, нису били криптографи и тек са доласком стручног особља из СССР-а је знатно унапређена сигурност шифара. Сумњам да је у Југославији уопште и постојало довољно стручно особље за криптографију.

Документи које наводиш се могу односити на период кад је увођена Нова шифра. Неке јединице у Словенији и Хрватској нису имале успеха при преласку на Нову шифру и вратили су се на стару, која јесте читана од Немаца. Могу и да се односе на шифре слабије сигурности.

Са друге стране, не знам да ли код четника има сличних телеграма, Самарџић вероватно мисли да их нема. А пошто знамо да су у том периоду Немци читали у већем проценту поруке ЈВуО него партизанске, а они нису у то сумњали, онда се намеће закључак да је НОВЈ отишла даље у криптографији.

Питање је зашто Влада у Лондону и британски савезници нису предузели мере да унапреде систем шифровања ЈВуО. Реално су то могли да ураде, претпостављам да је у питању обострано неповерење.

(10-02-2015, 12:12 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(09-02-2015, 11:49 PM)ватхра Пише:  Постоји немачка статистика дешифрованих порука. У почетку четници јесу имали више радио саобраћаја, али мислим су их партизани претекли већ током 43-е.
На страну ово друго, полемисали смо више пута, али ова тврдња...

У првом кварталу 1944. Немци су декриптовали 4500 четничких порука и 7600 партизанских, при чему су партизанске декриптоване у мањем проценту. Ту се види да је обим партизанског радио саобраћаја био дупло већи почетком 1944.
За 1943. имам податке за јун и јул. Ту су партизанима дешифровали 330 односно 600 порука, а четницима 1700 и 1900.
Логично је закључити да су крајем 1943. партизани имали већи саобраћај.
Одговори

Ватра, дозвољавам да Ви боље разумете ову тематику, јер се шифровањем нисам посебно бавио.
Али, замолио би Вас, ипак мало поштовања према другим форумашима, па и према мени. Рећи да су Бранка и Павле Савић научници "светског глас", а да је Мика Алас"имао велико знање из математике".
Ајде да будемо мало озбиљни, поготово што са поштовањем читам ваше постове.
Одговори

(10-02-2015, 11:50 AM)Бенито Пише:  Ватра, дозвољавам да Ви боље разумете ову тематику, јер се шифровањем нисам посебно бавио.
Али, замолио би Вас, ипак мало поштовања према другим форумашима, па и према мени. Рећи да су Бранка и Павле Савић научници "светског глас", а да је Мика Алас"имао велико знање из математике".
Ајде да будемо мало озбиљни, поготово што са поштовањем читам ваше постове.

Бенито,
бојим се да си лоше разумео, или да је на знам шта хоћеш да кажеш.

Иако су сви они били врхунски научници у својим пољима, нису направили помак у криптографији. Од Аласа се то чак и више могло очекивати јер је његово поље било сродније криптографији (отуд и помињање математике).
Ако хоћете да мерите ко је од њих био већи научник, можете и без мене.
Одговори

Ок, разумели смо се.
Одговори

Ватра, који је доказ да су Немци дешифровали четничке поруке почетком 1944?
Одговори

(10-02-2015, 05:35 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ватра, који је доказ да су Немци дешифровали четничке поруке почетком 1944?

Извор су извештаји немачких служби за декриптовање:
KoNa 4 - Kommandeur der Nachrichtenaufklärung
Referat 6 - OKH/Inspectorate 7/VI

У њима углавном наводе техничке детаље декрипције. Колико су декриптовали има за неколико месеци.

То нису локалне службе, попут вода Волни.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним