Иако је имао велико знање из математике, Алас није направио помак у шифровању, у чему би вероватно успео да је био у стручнијем окружењу.
ВКЈ је зато користила криптографске методе које су биле познате још у Првом светском рату. Оне саме по себи и нису биле толико лоше, али је људство било слабије обучено па су зато те шифре лакше разбијане.
(10-02-2015, 02:19 AM)Chicot Пише: Мало ми је чудно да су као такви били умешни у високо осетљивом раду као што је веза.
Цитат:Доласком совјетске мисије и стручне помоћи у НОВЈ је уведена Нова шифра (за ниво дивизије и више), теоретски и практично непробојна. .
У зборницима имаш на доста места директно од Тита информацију да им је шифра "компромитована" - практично на сваких десетак дана. Причам о периоду лето - јесен 1944.
У НОВЈ су шифровање водили прво Павле, а онда и Бранка Савић. Они су били научници светског гласа. Ипак, нису били криптографи и тек са доласком стручног особља из СССР-а је знатно унапређена сигурност шифара. Сумњам да је у Југославији уопште и постојало довољно стручно особље за криптографију.
Документи које наводиш се могу односити на период кад је увођена Нова шифра. Неке јединице у Словенији и Хрватској нису имале успеха при преласку на Нову шифру и вратили су се на стару, која јесте читана од Немаца. Могу и да се односе на шифре слабије сигурности.
Са друге стране, не знам да ли код четника има сличних телеграма, Самарџић вероватно мисли да их нема. А пошто знамо да су у том периоду Немци читали у већем проценту поруке ЈВуО него партизанске, а они нису у то сумњали, онда се намеће закључак да је НОВЈ отишла даље у криптографији.
Питање је зашто Влада у Лондону и британски савезници нису предузели мере да унапреде систем шифровања ЈВуО. Реално су то могли да ураде, претпостављам да је у питању обострано неповерење.
(10-02-2015, 12:12 AM)Милослав Самарџић Пише: (09-02-2015, 11:49 PM)ватхра Пише: Постоји немачка статистика дешифрованих порука. У почетку четници јесу имали више радио саобраћаја, али мислим су их партизани претекли већ током 43-е.
На страну ово друго, полемисали смо више пута, али ова тврдња...
У првом кварталу 1944. Немци су декриптовали 4500 четничких порука и 7600 партизанских, при чему су партизанске декриптоване у мањем проценту. Ту се види да је обим партизанског радио саобраћаја био дупло већи почетком 1944.
За 1943. имам податке за јун и јул. Ту су партизанима дешифровали 330 односно 600 порука, а четницима 1700 и 1900.
Логично је закључити да су крајем 1943. партизани имали већи саобраћај.