Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Књига ,,Српска прича - сећања из рата и револуције''.

https://www.knjizara.com/Srpska-prica-se...vic-153014

Да ли је неко читао?
Јел вреди?
Одговори

(31-08-2018, 08:10 PM)Александар Србљанин Пише:  https://www.knjizara.com/Srpska-prica-se...vic-153014

Да ли је неко читао?
Јел вреди?

Прочитао, вреди.
Одговори

Sve pohvale.Lepo uradjena i uokvirena knjiga.Sjajan prikaz i posle4atne biografije.Jako dobar izbor fotografija.Na mene je utisak ostavila grupna fotografija iz G.Dobrinje i slika borca jvuo u samrtnom ropcu posle borbe sa komunistima(zaboravih mu prezime).Velika je stvar bila ovo pripremiti,srediti iz kutija,povezati.Sluzbeni Glasnik ume da iznenadi u moru fensi pisaca,jos uvek se moze naci ovakvih naslova.Svaka cast.
Одговори

Добио сам на поклон од аутора и издавача, прочитао већи део. Веома корисна књига. Аца је био одличан писац, прецизан, поштен.
Проблем је наравно са Калабићем. Аца је сматрао да је Калабић издао Дражу. Још кад сам с њим био у контакту и када је требало да Погледи објаве ову књигу, тражио сам доказе. Није имао доказе. То кажу и приређивачи ове књиге. Углавном, пошто се око тога нисмо сложили, Аца је дао рукопис другоме. Нема везе, битно је да је књига изашла.
Аца је био добар човек, али просто није био као Рачић, Калабић, Кесер... Више је био као Звонко. С којим је и био пријатељ и с којим се у основи у свему слагао. И као што је Звонко поштено написао, тако је и Аца. Нпр. Звонко не воли Калабића, али поштено пише да је ишао да га моли за митраљезе и муницију и да му је Калабић дао. Тако Аца пише да је одбио Калабићево наређење лета 1945. и самовољно се удаљио.
Тако су и Звонко и Аца поштено дали довољно информација да читалац закључи ког ранга је био Калабић као командант, а ког ранга су били они.
Све у свему, препорука за књигу.
Одговори

Хвала пуно свима на препорукама!
Одговори

(10-09-2018, 10:56 PM)Милослав Самарџић Пише:  Добио сам на поклон од аутора и издавача, прочитао већи део. Веома корисна књига. Аца је био одличан писац, прецизан, поштен.
Проблем је наравно са Калабићем. Аца је сматрао да је Калабић издао Дражу. Још кад сам с њим био у контакту и када је требало да Погледи објаве ову књигу, тражио сам доказе. Није имао доказе. То кажу и приређивачи ове књиге. Углавном, пошто се око тога нисмо сложили, Аца је дао рукопис другоме. Нема везе, битно је да је књига изашла.
Аца је био добар човек, али просто није био као Рачић, Калабић, Кесер... Више је био као Звонко. С којим је и био пријатељ и с којим се у основи у свему слагао. И као што је Звонко поштено написао, тако је и Аца. Нпр. Звонко не воли Калабића, али поштено пише да је ишао да га моли за митраљезе и муницију и да му је Калабић дао. Тако Аца пише да је одбио Калабићево наређење лета 1945. и самовољно се удаљио.
Тако су и Звонко и Аца поштено дали довољно информација да читалац закључи ког ранга је био Калабић као командант, а ког ранга су били они.
Све у свему, препорука за књигу.
Пита мене аутор за једног лика ког су убили четници
Лепо му објасним да је био комунистички и немачки достављач. Убили су га по кратком поступку јер је прислушкивао једну важну четничку расправу.
Али, не лези враже Ваистину!, у књизи чујем да је написано да је лик био немачки агент,али не и комунистички,иако је то у његовом случају било неодвојиво. Још сам му нагласио" Рећи ћу ти, али да објавиш искључиво како ти кажем." Чак верујем да је он тако ставио, али рецензенти који о томе догађају, одговорно тврдим, немају појма, су променили то.
Књигу нисам читао, али ми је ово јављено.
Е, тако се код нас пише историја. Иначе, ово сећање, ма колико важно било, не би било објављено да нема тог изразито негативног става Аце Милошевића према Николи Калабићу.
Одговори

Лоше су ти јавили, пише да су убили невиног човека. Не пише ни да је био комунистички ни немачки агент, само да је случајно прошао и да у ствари ништа битно није ни чуо.
Одговори

Али не слажем се за Калабића. Мислим да би књига била објављена и да се Калабић не помиње, зато што Аца, Бог да му душу прости, критикује једно 50 команданата. Нисам бројао, али ту је негде.
Типична критика Калабића:
''Пре растанка... он држачу везе рече: 'Мени сутра од хране погача, кајмак и печено пиле', а мени, пружајући руку за поздрав, 'Поднеси ми сутра рапорт о стању' - и растасмо се у мени створеним мучним дојмом. Питао сам се да ли је он имао иоле сапатничког саосећања, људског, да не кажем командантског саосећања, да у нашем присуству за себе наручи онбакву храну, и, са друге стране, разумевања свега у чему смо и ко смо када је затражио да му сутрадан рапортирам о стању. Таква ситност, размишљајући о томе, изазвала је код мене и подсмех, јер је у питању било духовно ништваило. Природно, мени сутрадан ни на памет није пало да му поднесем рапорт као помоћнику командата Србије''.

Такло је дакле Аца описао састанак са Калабићем августа 1945. на Златибору. То је на страни 335 књиге. А већ на страни 336, када Аца описује долатзак у једно село, стоји воа реченица:
''Храном смо били добро прихваћени''.

Дакле хаос.
Калабић наравно није за доручак могао да поједе све оно набројано. У ствари налази се са више људи и то је биоло за све њих. Међутим, то је био период непосредно пошто је Калабић сазнао да су му убили сина од 14 година, комунисти, у Сарајеву. Не могу да верујем да то није рекао Аци Милошевићу. Поручник Радуловић, који је био с Калабићем тада, описује овај период потпуно супротно, ништа иживљавање с храном, само борба до краја.
Одговори

КидањеКидањеКидање
Невин у лакат. Па то је била битанга који давно требало да плати свој " рад".
Али, рецензенти су " покривени" " комунистичком литературом". И то је њима главни извор. Све доктори наука и " ауторитети".
Одговори

Čekajte sad, na sajtu je navedeno da je Aca Milošević autor, a Benito spominje nekog drugog. O čemu se tu radi?
I koto je to pisao za Kalabića nez dokaza?
Одговори

У праву си, нисам се добро изразио. Мислио сам на приређивача ових мемоара. Аутор је несумњиво Аца Милошевић.
Одговори

(11-09-2018, 09:26 PM)ватхра Пише:  Čekajte sad, na sajtu je navedeno da je Aca Milošević autor, a Benito spominje nekog drugog. O čemu se tu radi?
I koto je to pisao za Kalabića nez dokaza?

Каже за Калабића да је то његив утисак.
Одговори

A koliko je pisao priređivač?
Samo uvod ili ima i komentare?

Samardžiću, je li bio sporan njegov tekst o izdaji Kalabića?
Одговори

(11-09-2018, 10:00 PM)ватхра Пише:  A koliko je pisao priređivač?
Samo uvod ili ima i komentare?

Samardžiću, je li bio sporan njegov tekst o izdaji Kalabića?
Јасно је у књизи одвојено шта је ко писао.
Како мислите споран? Он једноставно мисли да је Калабић био такав да је могао то да уради. Опширно смо се дописивали око тога некада, пошто сам му послао своју књигу о Калабићу. И то што ми је писао. то је написао у књизи.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним