(03-09-2015, 06:37 PM)Николај Пише: Иначе, баш ме занима да чујем Ватхрино мишљење као стручњака за питања фалсификовања, о овоме:
Нисам ти ја стручњак за питања фалсификовања, питај боље Самарџића, али ћу ти ипак одговорити:
Ово није фалсификат:
- аутор је јасно навео да је то део извештаја.
- Лековић није навео да је у тексту аутор рекао да су стрељани само комунисти, односно да није било равногораца, па ћу претпоставити да тога нема. Значи ни по томе се не може рећи да је фалсификат
- комуниста и симпатизера има 89% на потпуном списку, односно чине апсолутну већину списка.
- стављање делимичног извештаја може да наведе на погрешан закључак оног ко би радио статистику на основу дела извештаја. Мада не знам зашто би то неко радио.
(03-09-2015, 07:00 PM)Милослав Самарџић Пише: Ватра ће ''дипломатски'' да ћути.
Ова полемика је добра пример надмоћи неидоктринираних над индоктриниранима.
Само се ти надај
Имамо један свежији пример оваквог селективног стављања докумената. Ради се о извештају 369. пд који је Самарџић ставио у тексту о борбама код Вишеграда. Од 5 страна извештаја, прескочио је другу, на којој се спомињу акције партизана, и одмах прешао на четнике.
Само по себи то не би било проблем, да говори само о четницима - али не говори.
Али још већи проблем је кад се дође до немачких губитака. Они су у том документу дати за целу дивизију, односно и за борбе према партизанима (које су Немци ставили на прво место као очигледно битније), и за борбе према четницима. Те губитке није могуће раздвојити.
Како је то решио Самарџић - очигледно је све преписао четницима.
Е то је већ фалсификат.
Ратко,
твоју и Миланову полемику не могу да пратим јер немам изворе које сте користили.
Прочитао сам овај део за који ме је питао Николај, па морам да те питам шта си ту хтео да кажеш?
Радановић наводи да је том приликом стрељано 5 припадника ЈВуО, можда још неколико њих.
У извештају који си доставио наводе 6 имена. Значи да је његова процена била тачна.
Онда наводиш да је књига коју је користио као извор лоша, јер у њој има фалсификата (за који ниси доставио доказе).