11-10-2014, 11:11 PM
Зашто су се разишли војводе Јевђевић и Ђујић?
12-10-2014, 01:31 PM
(11-10-2014, 11:11 PM)Милослав Самарџић Пише: http://www.pogledi.rs/zasto-su-se-razisl...-i-djujic/
Перица је био веома млад,а људи не схватају да је раскол дубље природе и настао је између осталог и због страха Ђуића да не буде изручен комунистима у сфрј.
ЕВО БРАЋЕ ЈОШ СУ ЖИВИ ШТО РАДАВУ ВОДУ ПИЛИ!
12-10-2014, 02:32 PM
По овом питању, ја бих свакако подржао Јевђевића. "Југословенски" је Дража користио само формално, ради легалности током рата, док је после рата то апсолутно неприхватљиво користити (замислите кад би се Српски културни клуб називао Југословенским) Нити је у тим организацијама и одборима било Југословена нити других нација сем Срба.
(12-10-2014, 01:31 PM)Игмански Четник Пише: Перица је био веома млад,а људи не схватају да је раскол дубље природе и настао је између осталог и због страха Ђуића да не буде изручен комунистима у сфрј.Па и Јевђевића су комунисти ништа мање хтјели од Ђујића, и био је велики притисак на Италију да се он изручи.
12-10-2014, 06:18 PM
(12-10-2014, 02:32 PM)Романија1 Пише: По овом питању, ја бих свакако подржао Јевђевића. "Југословенски" је Дража користио само формално, ради легалности током рата, док је после рата то апсолутно неприхватљиво користити (замислите кад би се Српски културни клуб називао Југословенским) Нити је у тим организацијама и одборима било Југословена нити других нација сем Срба.Јесу брате,само он није сарађивао са удбом као што је то чинио Ђуић
(12-10-2014, 01:31 PM)Игмански Четник Пише: Перица је био веома млад,а људи не схватају да је раскол дубље природе и настао је између осталог и због страха Ђуића да не буде изручен комунистима у сфрј.Па и Јевђевића су комунисти ништа мање хтјели од Ђујића, и био је велики притисак на Италију да се он изручи.
ЕВО БРАЋЕ ЈОШ СУ ЖИВИ ШТО РАДАВУ ВОДУ ПИЛИ!
13-10-2014, 12:15 AM
Да ли је ово једини разлог разлаза, или је било и других разлога? По овом питању, мислим да је Војвода Ђујић био у праву.
13-10-2014, 01:11 AM
(12-10-2014, 06:18 PM)Игмански Четник Пише:Нисам видео доказ да је Ђујић сарађивао са Удбом, напротив?(12-10-2014, 02:32 PM)Романија1 Пише: По овом питању, ја бих свакако подржао Јевђевића. "Југословенски" је Дража користио само формално, ради легалности током рата, док је после рата то апсолутно неприхватљиво користити (замислите кад би се Српски културни клуб називао Југословенским) Нити је у тим организацијама и одборима било Југословена нити других нација сем Срба.Јесу брате,само он није сарађивао са удбом као што је то чинио Ђуић
13-10-2014, 04:01 PM
Ђујић сарадник Удбе? Боже ме саклони шта све људима пада на памет...
Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
13-10-2014, 05:39 PM
И то се зове Четник? Страшно шта све човек може читати овде. Па овај стварно није нормалан.

16-10-2014, 11:55 PM
17-10-2014, 12:57 AM
Мислим да је то био главни разлог.
17-10-2014, 01:28 PM
17-10-2014, 09:26 PM
Треба такође рећи и да је Ђујић био добар са љотићевцима, док их Јевђевић уопште није мирисао, могуће да је и то један од разлога...
17-10-2014, 09:42 PM
(17-10-2014, 09:26 PM)Ненад СРС Пише: Треба такође рећи и да је Ђујић био добар са љотићевцима, док их Јевђевић уопште није мирисао, могуће да је и то један од разлога...
Ниђе везе.

Уопште сам разлаз Ђујића и Јевђевића треба гледати кроз призму свију дешавања у српској емиграцији, а не кроз то "који је био у праву а који није". Дјеловање српске емиграције је од првог дана разбијано и тровано југословенским смрадом. И то још више од емигрантски "југословена" него од Титини, који су ишли у емиграцију по задатку.
На једну страну, Јевђевић за чисту српску опцију, то је имало подршку само дијела српске емиграције, и то мањег, а са друге стране, Ђујић иако вјерујем да је био свјестан тога, вјероватно је сматрао да ђе се тај несретни "југословенски" дио српске емигравције, кад тад опаметити и "посрбити" (што је било немогуће).
Од стварања тог несретног гвна "југославије", српска емиграција у Америци, од једне од најсложнији, и један на један, једне од најјачих, постала је једна од најнесложнији и најнемоћнији.
Срба у Америци 1914. је била шака јада такорећи, а послали су 15 000-20 000 добровољаца и скупили коју дестину милиона помоћи, а политички су били прави мали "Солунски фронт" у Америци.
Данашња српска (тачније "српск"-југословенска) емиграција не би могла скупити ни 20 добровољаца, а о милионима долара помићи да и не говоримо, иако је стање неупоредиво, по бројности и финансијској моћи са оном првобитном само српском емиграцијом на почетку 20. вијека.
17-10-2014, 09:47 PM
Јесте се опаметио у највећој мери, само је потрајало...
« Старије Теме | Новије Теме »
Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)