Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(18-11-2018, 11:24 PM)Бенито Пише:  То се знало , али се изгледа заборавило. У својим интервјуима је то причао Ратко Дражевић из села Рвати код Рашке, који је био шеф ( ваљда Деветог) округа Озне, која се простирала од реке Дрине до Гледићких планина.
Наиме, Озна је имала састанке сваких месец дана у Београду од новембра 1944. године. Дражевић је био главна звезда јер је управљао Озном на чијем подручју је било највише четника који су остали верни Дражи. Тако је на сваком састанку свој реферат почињао са тачном цифром колико су "народних непријатеља" стрељао, а колико их је остало. Цифре су месецима биле исте, па су му се остали шефови Озне смејали. А у ствари, радило се о томе да су се четници стално враћали из правца Босне, па се повећавао и број јатака које је Озна прогласила главним непријатељима.
Но, да се вратим на тему, пошто је два пута једва дошао до Београда, јер није имао обезбеђено превозно средство, Дражевић је тражио од " централе" да му реши тај проблем. Они су га упутили на сналажење, па је он то као предратни пролетер и бараба, решио на свој начин. У Београду је срео неког совјетског официра који му је причао о проблемима исхране на подручјима нацистичке Немачке. Тада је дошао на спасоносну идеју. Зашао је са Озбном по најбогатијим селима љубићке, трнавске и жичке општине, и код људи за које се сумњало да су одметнутим четницима дали кору хлеба, или су једноставно били против комунистичке власти, одузимао је сву покретну имовину , а те људе, а често и чланове фамилије је послао у затворе Озне.
Онда је напунио камион хране: брашно, сир, кајмак, кобасице, пршута и слично и послао преко разних шверцера за Беч. који је грцао под окупацијом четири војске, и у којем су људи умирали од глади. Новац није тражио, већ аутомобил. За оволику количину робе добио је мерцедес кабриолет, са покретним кровом, у власништву неког нацистичког официра, који је био готово нов.
На први следећи састанак централне Озне дошао је тим аутомобилом. Када су га угледале колеге, умало нису поцркали од љубоморе. Крцун који га је и поставио на место на којем је био, одмах му је одузео ауто. Дражевић се наравно није успротивио, него је предложио да му се дају одрешене руке у даљем раду и да свим члановима колегијума смрти набави по један сличан аутомобил. Сви су се сагласили.
Тада је Дражевић одабрао најбогатије село са подручја свога деловања, а на чијем терену је и било понајмање ратних дејстава. Одабрао је село Атеницу, која је сада само једно насеље у оквиру града Чачка. Под изговором да крију четнике, дигао је и војску и Кној, и под контолом агената Озне , једноставно, иселио све становнике овог села, за један дан.
Куће, амбари, комплетна домаћинства, буквално су остала празна. Онда је стигао и сам Ратко Дражевић са својим људима, и сортирао шта се има наћи. А имало је, добро је то Ратко проценио. Три- четири дана се слагало, сортирало и паковало. Све је личило на организовану нацистичку пљачку Јевреја у Немачкој и Пољској. Камиони и камиони хране су шибали за подељени Беч, и роба је продавана на црном тржишту, све док америчка војска није зауставила ову трговину. На десетине волксвагена и мерцедеса које су возили официри и функционери нацистичке немачке су стигли у Београд и подељени су , пре свега, шефовима Озне, а онда и осталима. Ратко Дражевић је постао општа звезда међу новим властодршцима у Београду. То му је и отворило простор за " велику" каријеру у брозовској Југославији и опште дивљење српских успијуша у интелектуалном свету, како мушком, тако и женском.
Да не заборавим сељаке из Атенице, иако је Ратко на њих заборавио. Наиме, људи су без икаквигх правила расељени широм округа, што даље од Атенице. Неки су бачени и на обичне утрине, па су сељаци из тих крајева притрчали у помоћ тим људима. Без дозволе за повратак, свако се сналазио како је знао, па су се полако , под окриљем ноћи, почели враћати неколико месеци касније. Од Озне никада нису добили дозволу да се врате. Неки су , чак, одлучили да се никада не врате и нису се ни вратили.
Ето тако је функционисала власт у рукама титоиста.
Јел ти Ватра потврдио да се баш тако десило?
Одговори

(19-11-2018, 02:44 PM)Бенито Пише:  Ајмо нешто лаганије:
Сви знампо да је ђенерал Петар Бојовић добио чин војводе због пробијања Солунског фронта и практично решавања Првог светског рата у корист савезника у оквиру Антанте.
Али, који пук српске војске је пробио Солунски фронт на месту званом Добро поље? И којег официра је ђенерал Бојовић поставио за команданта тог пука?

Пук "Књаз Михаило" или Гвоздени Пук. Нисам сигуран за команданта
Одговори

Није ни један , ни други.
Одговори

Један од пукова Дринске дицизије у чији састав су улазили углавном Ваљевци, 16-ти или 17-ти.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Не, пук је из Дунавске дивизије.
Одговори

Седми пешадијски пук "Краљ Петар Први" Дунавске дивизије Првог позива, под командом потпуковника Душана Симовића пробила је фронт на Добром пољу.
ПС то је онај исти што је на некој од тема изнад ове проглашен од ових наших генијалаца на форуму највећим зликовцем у српској историји.
Одговори

(20-11-2018, 11:12 AM)Бенито Пише:  Седми пешадијски пук "Краљ Петар Први" Дунавске дивизије Првог позива, под командом потпуковника Душана Симовића пробила је фронт на Добром пољу.
ПС то је онај исти што је на некој од тема изнад ове проглашен од ових наших генијалаца на форуму највећим зликовцем у српској историји.

Душан Симовић ?
Вођа пуча од 27. марта ?
Наредио ђен. Калафатовићу да потпише "примирје с Немцима" а он напустио земљу ?
Вратио се у Југославију и поклонио се "Титу" и сведочио против ђен. Михаиловића 1946. ?
Тај Симовић ?
Одговори

Тај, осим овог " наредио Калафатовићу....", али да не ширимо тему.
Друго о пуковима српске краљеве војске:
Гвоздени пук је данас најславнији пук српске војске.
Који пук је Врховна команда припремила као најелитнији пук српске војске?
Одговори

(20-11-2018, 01:39 PM)Бенито Пише:  Тај, осим овог " наредио Калафатовићу....", али да не ширимо тему.
Друго о пуковима српске краљеве војске:
Гвоздени пук је данас најславнији пук српске војске.
Који пук је Врховна команда припремила као најелитнији пук српске војске?

Неки пук Шумадијске дивизије ?
Одговори

Не, него Дринске.
Одговори

То је Шести пешадијски пук Првог позива - престолонаследник Александар, у саставу Дринске дивизије Првог позива, која је била прва дивизија Треће армије под командом ђенерала Павла Јуришића Штурма. Касарна Шестог пешадијског пука се налазила у Коцељеви. Шести пешадијски пук је примио најтежи ударац Пете аустроугарске армије у Дринској операцији у бици за доминантну коту 807 на врху Гучева, коју су после тешких битака препустили и организовано се повукли на помоћне коте иза реке Штире код Крупња. До њих је био Пети пешадијски пук Првог позива, такође из Дринске дивизије. Губитак битке у Дринској операцији ставио је у засенак жртве Шестог пешадијског пука Првог позива. Испоставило се да је Врховна команда у овом погледу апсолутно погодила, јер да није било ове жртве Шестог пешадијског пука Првог позива, тешко да би Колубарска битка имала тако тријумфални карактер. У реконструкцији коју је радило историјско одељење при Војсци Србије недавно, утврђен је врхунски историјски податак, а то је да су се у рововској борби Пети и Шести пешадијски пук Првог позива приближио рововима аустроугарске војске на свега седам метара. Ово се може сматрати апсолутним рекордом у историји рововског ратовања на свету. Наиме, официри Дринске дивизије Првог позива, а по наређењу свога команданта армије Штурма, имали су задатак да се што више приближе непријатељу који је држао доминантне коте на Гучеву, тј да им се подвуче под положаје и тако неутралише дејство тешке брдске артиљерије са врхова Гучева. У овом науму су и успели захваљујући врхунској обучености војника Шестог пука Првог позива.
Испоставиће се и да су у Другом светском рату, њихови потомци чинили најбоље војнике у оквиру ЈВ. Smile
Одговори

Хтедох да напишем пук "Престолонаследника Александра" и у задњем тренутку се одлучи за "Стевана Немању". Smile
Одговори

Не чуди ме, јер жртве Четвртог пешадијског пука Стефан Немања, који је уведен из резерве Ужичке војске са терена Мокре Горе, да покрије лево крило битке на ГУЧЕВУ, и улетео директно у битку на Мачковом камену, је многе у Србији задивило.
И треће питање:
Ком команданту пука српске војске је Станислав Бинички посветио најславније музичко дело посвећено слави српске војске у Првом светском рату, Марш на Дрину?
Одговори

(20-11-2018, 06:00 PM)Бенито Пише:  Не чуди ме, јер жртве Четвртог пешадијског пука Стефан Немања, који је уведен из резерве Ужичке војске са терена Мокре Горе, да покрије лево крило битке на ГУЧЕВУ, и улетео директно у битку на Мачковом камену, је многе у Србији задивило.
И треће питање:
Ком команданту пука српске војске је Станислав Бинички посветио најславније музичко дело посвећено слави српске војске у Првом светском рату, Марш на Дрину?

Пуковнику Пурићу ?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 41 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним