Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(16-01-2019, 03:04 PM)Вукашин Петковић Пише:  Ко је носио краљевске регалије, на сахрани краља Петра Првог?
Стег је носио контраадмирал Виктор Викерхаузер, круну генерал Драгутин Милутиновић, скиптар генерал Милош Туцаковић, јабуку генерал Светомир Матић.
Одговори

Зна ли неко када је Краљевина Србија званично формирала тзв. тајну полицију и како је гласио њен назив?
Одговори

Бенито сигурно зна одговор, а ја мислим да је тзв. тајна полиција формирана већ за време књаза Милоша. То се десило 1831. године, како ми је остало нешто у памћењу
Одговори

Да, само то не може да се узме као датум када је основан тај род полиције, односно део министарства унутрашњих дела. Напросто, ради се о другачијем типу државе, а није ни била самостална држава. Више се радило о једној служби која је служила за заштиту књаза Милоша.
Не знам када је основана тајна цивилна служба, вероватно зато што је војска била пресудна сила још од краља Милана, а од преврата 1903. године, то је била Обавештајна служба при војсци која је била под контролом Аписа и Црне руке. Верујем да је Стојан Протић већ организовао тајну полицију, као против-тежжу утицају Црне руке.
Одговори

У Србији су цивилни безбедносно-обавештајни послови први пут институционално организовани Законом о допуни и измени устројства Централне државне управе ("Српске новине – Службени дневник Краљевине Србије", број 227 од 8/20. октобра 1899. године). Овим законом, који је усвојен 5/17. октобра 1899. године на заседању Народне скупштине одржане у Нишу, у оквиру Министарства унутрашњих дела формирано је Одељење за поверљиве полицијске послове, са задатком "да се стара за одржавање унутрашњег државног поретка и опште земаљске безбедности".
Делокруг рада овог одељења обухватао је обавештајне и контраобавештајне послове, сузбијање антидржавне пропаганде и хајдучије, супротстављање тероризму, корупцији и др.
За првог начелника 11/23. октобра 1899. године именован је Јован С. Миловановић, оснивач српске стенографије, бивши председник Трговачког суда и члан Апелационог суда у пензији.
Одељење за поверљиве полицијске послове организовано је по угледу на тајне полиције Француске и Аустро-Угарске, а законом је било прописано да Одељење, поред начелника, има секретара и ниже службенике, као и засебну архиву у којој су се, "под нарочитим надзором и старањем начелника", чували "сви акти поверљиве природе". Дужност првог секретара овог одељења обављао је Милан М. Ђорђевић.
Указом краља Александра Обреновића, послови Одељења за поверљиве полицијске послове 1900. године прешли су у надлежност Полицијског одељења при Министарству унутрашњих послова.
Одговори

То за време Кнежевине Србије није било баш озбиљно. Било је и више него одлично ѕа зе услове,али ни налик каснијим службама Србије и Југославије.

Тачан датум оснивања је 17.10.1899. године.

Звало се "Одељење за поверљива полицијска посла".

Овај датум је установљен као дан БИА још 2001. године,односно може се рећи да је враћен у употребу док се 13. мај више не слави као дан безбедности.

Та вест о промени овог датума је узрујала неке другосрбијанске кругове па су носиоци те друге Србије писали баш онако бљутаве текстове поводом овог догађаја.

[Слика: 003.jpg]




Нисам видео да је Вукашин одговорио. Може даље.
Одговори

(17-01-2019, 11:50 AM)Бенито Пише:  
(16-01-2019, 11:11 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(16-01-2019, 09:42 PM)Перун Пише:  Уважава се, ниси лепо дефинисао питање. Јок
ОК, код Сарајева је био на Романији крајем 1944, мислим да се село зове Оруглица.
Питање: Који је највећи град у ком је Дража боравио током рата?
Дража је за време рата био само понекад у варошицама величине Модриче, Коцељеве, Ивањице, Нове Вароши, Дервенте... Никад у већим од њих.
Евентуално у Вишеграду?
Модрича је била највећа.
Мислим да није био у Ивањици, Дервенти (сем у априлу 1941) и у Вишеграду?

- Како се звао први часопис покренут после Првог светског рата и уједно први часопис за културу икада покренут код нас (мада за ово друго нисам сигуран)?
Одговори

Први српски културни часопис је СКГ, основан 1901. године.
Дража је био у Ивањици, једне ноћи априла 42, у Дервенти у априлу 41, а у Вишеграду не знам, мислио сам да ти знаш.
Одговори

ОК, нисам знао за Ивањицу.
Онда овај часопис није први за културу, али је први основан после Првог светског рата, основам је 1919. године.
Одговори

На данашњи дан
17. јануара 1834. у Крагујeвцу почeлe су да излазe првe новинe у Србији, Новинe Србскe.

Од јула 1835. излазилe у Бeограду, а од 1845. прeимeнованe у Српскe новинe.

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

(17-01-2019, 08:05 PM)Милослав Самарџић Пише:  Онда овај часопис није први за културу, али је први основан после Првог светског рата, основам је 1919. године.
Мисао?
Одговори

(17-01-2019, 08:51 PM)смедерево Пише:  На данашњи дан
17. јануара 1834. у Крагујeвцу почeлe су да излазe првe новинe у Србији, Новинe Србскe.

Од јула 1835. излазилe у Бeограду, а од 1845. прeимeнованe у Српскe новинe.

А јел знаш како су после преименоване?
Одговори

(17-01-2019, 09:01 PM)Вукашин Петковић Пише:  
(17-01-2019, 08:05 PM)Милослав Самарџић Пише:  Онда овај часопис није први за културу, али је први основан после Првог светског рата, основам је 1919. године.
Мисао?
Не, звао се Дан.
Ко је био оснивач и директор? Сем тога уредник једне рубрике и пидац чланака.
Одговори

Је ли прошао кроз Пријепоље ка ЦГ?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 36 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним