Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(21-03-2019, 07:41 AM)Вукашин Петковић Пише:  Раковић.
Јесте. Комуниста је помешао лекове које је пронашао код њега са алкохолом.
Одговори

Предраг Раковић је са десетак пратилаца отишао у кућу Војина Марковића у Миоковцима код Чачка. Војинов син их је пријавио Озни, која је окружила кућу , 25. децембра 1944. године. Раковић је желео да, макар, његови пратиоци преживе. Зато је забранио да пуцају и извршио самоубиство из пиштоља.
Комунисти који су хватали четнике имали су принцип да документа и важне драгоцености, неки скуп сат или златнике, узима ОЗНА, а тело препушта КНОЈ-у или сеоској милицији. Тако је било и овог пута.
Неки Лука Лучић из Миоковаца, припадник Народне милиције из Миоковаца, покрао је ствари из руксага Предрага Раковића. У фебруару 45, Лучића је ухватила нека прехлада. Укућани су хтели да зову лекара, али им је он рекао да нема потребе, јер он има боље лекове. Посегао је за једном кутијицом у којој су биле таблетице, а које је украо из руксага Предрага Раковића. Попио је "лекић" и напрасно умро, 24. фебруара 1945. године. Лучић је, у ствари, попио капсулу цијанида коју је Раковић носио да би је искористио у случају заробљавања, јер је много знао и да не би , при мучењу, одао друге четнике. Испоставило се да је Раковић и после сопствене смрти , успео да убије макар једног комунисту.
Други светски рат је био полигон најразличитијих начина смртних исхода. Без сумње, смрт Луке Лучића из Миоковаца је један од најбизарнијих случајева.
Одговори

Ајде једно питање из области тзв занимљиве историје. Ту може слободније да се одговори.
Наведите три личности које су рођене на тлу српства, а имали су велики утицај на светску историју.
Одговори

Тесла, Пупин, гроф Сава Владиславић.
Одговори

Обрати пажњу- рођени на тлу Србадије. Не морају да буду Срби.
Одговори

Мени на памет пада цар Константин Велики. А од наших, већ је поменуо гдин Милослав.
Одговори

Ајде, одговарајте, не може много да се погреши на овом питању.
Одговори

Цар Јустинијан је рођен код Скопља.
Одговори

Он је рођен код Лесковца. Али, управо сам прво на цара Јустинијана мислио када сам поставио ово питање.
То је човек који је, можда, и пресудно утицао на историју хришћанске Европе. Па, може се рећи до данас.
Цар Константин свакако би заузео место међу три.
Е, за трећег би се двоумио између Александра Великог, грофа Саве Владиславића Рагузинског и Светог Саве Српског. Много су сва тројица утицала на даљи развој европске, евроазијске, а тиме и светске историје.
Одговори

Светог Саву сам баш хтео да упишем, јер је утицао на форимрање руске нације (поред српске, наравно). А где је рођен Александар Велики?
Одговори

У Пели, на обали Србског Јегејског мора.
Одговори

Покојни археолог Ђорђе Јанковић је цара Јустинијана звао Управда, јер је рекао да он није био Римљанин по пореклу, него Илир тј. Словен. Погледати следећи линк од 07:00

https://www.youtube.com/watch?v=b90Iao5Be0U


Занимљиво је што професор Јанковић цитира да је апостол Павле покрштавао Словене у Морави која је у Илирику. И потврђује да је то археолошки тачно. И историчар Јован Пејин је у једној емисији рекао да постоје словенски топоними још у првом веку нове ере, и то значи да су наши преци примили хришћанство одмах чим је почело да се шири
Одговори

Колико усташа су службе безбедности ФНРЈ записале у своје списе као одговорне за злочине, а колико као непосредне извршиоце ратних злочина и убистава људи?
Одговори

Можда око 10 као одговорних за злочине, а ових непосредних извршилаца око 20
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 35 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним