Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Где си ископао овај податак?
Одговори

(05-04-2019, 11:14 PM)Бенито Пише:  Где си ископао овај податак?

У једном интернет архиву. У питању су извештаји Аустроугара са терена Поцерје, Мачва, Јадан из 1914. године.

Дакле, у питању је само 1914. и тај реон а не територија целе КС. Нисам баш на најбољи начин формулисао питање...

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Ако може, да разјаснимо једно питање, пошто ни ја нисам сигуран који је тачан одговор.

Како је страдала Народна библиотека током бомбардовања 1941. године? Неко каже да су је немачки авиони погодили, неко каже да је ненамерно дошло до пожара, а ово сам нашао на друштвеној мрежи:

osim što biblioteka nije izgorela šestog, već sedmog aprila. I osim što nije pogođena bombom nego je iznutra zapaljena. Od zaposlenog folksdojčera koji je malo kasnije stupio u SS i - na pravdi boga - poginuo.
Одговори

То да је запаљена изнутра од једног радника библиотеке, који је наводно био фолксдојчер, први пут сам прочитао у књизи Вање Булића "Теслина пошиљка".
Колико је мени познато, званична верзија је да је погођена запаљивим бомбама негде у поподневним часовима 06. априла. Имаш на нету књигу "Кућа несагоривих речи", аутор је ту објавио сведочења очевидаца, интересантно је да се прочита.
Одговори

Хајде мало да се вратимо на природу и друштво. Smile
Наведите барем једну аутохтону сорту српске овце.
За свињу мангулицу вероватно сви знају, чини ми се да је ово теже питање.
Одговори

Праменка.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Сјеничка и сврљишка овца су данас најпознатије домаће сорте оваца.
Одговори

(07-04-2019, 04:13 PM)Бенито Пише:  Сјеничка и сврљишка овца су данас најпознатије домаће сорте оваца.

А што се тиче свиња, две најпознатије домаће сорте су Моравка и Ресавка. Јок

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Гледоа сам на РТС2, кажу да је кривовирска овца најбоља, што се тиче сира и печења. А настала је од сјеничке. Препознатљива по ћуби од вуне на глави.
Међутим, нису сигурни колико је чиста сорта, још истражују.
Који овнови су забрљали ствар, како и зашто? Smile
Одговори

Не бих знао који су овнови забрљали ствар, али изгледа да су били много жељни за овцама, па нису могли да се суздрже. Тј. били су дрчни Smile
Одговори

(07-04-2019, 07:46 PM)Mitic Пише:  Не бих знао који су овнови забрљали ствар, али изгледа да су били много жељни за овцама, па нису могли да се суздрже. Тј. били су дрчни Smile
Меримо овнови.
Теокаревићу се није свиђа квалитет вуне од кривовирске овце, па је у тај крај довезао масу меримо овнова... 1930. и неке.
Одговори

МериНо.
Одговори

Према статистици, колико је било индустријских предузећа у Вардарској бановини почетком 1939. године? И које врсте индустрије су постојале у Вардарској бановини или Јужној Србији?
Одговори

(08-04-2019, 09:27 AM)Mitic Пише:  Према статистици, колико је било индустријских предузећа у Вардарској бановини почетком 1939. године? И које врсте индустрије су постојале у Вардарској бановини или Јужној Србији?

Априла 1939. године, на територији Вардарске бановине, постоји 174 индустријска предузећа која су учлањена у удружење.

Постоје ове врсте индустрије: млинарска, пиварска, текстилна, грађевинска, металургијска, хемијска, рударска, индустрија дрвета, електро-индустрија, фабрика бомбона и љуштионице пиринча.

Погледати следећи линк, стр. 8

http://www.digitalna.nb.rs/wb/NBS/novine...7/mode/1up
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 20 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним