Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Који официр је најдуже био ађутант краља Александра Карађорђевића и у ком периоду је обављао дужност?
Одговори

Ајде да помогнем, ко је читао последњу Драшковићеву књигу, зна о коме је реч.
Одговори

Јеврем Дамјановић
Одговори

Јесте, Јеврем Јеша Дамјановић. Ађутант краља Александра у периоду 1917-1927, неко време током тих десет година обављао је и функцију маршала Двора. Оставио је и мемоаре о служби на Двору, за сада још необјављене.
Може даље...
Одговори

Имам једно питање, а нисам сигуран за одговор. Бенито ће сигурно знати одговор.

Да ли је Борислав Пекић стварно намеравао да се одрекне свог дела "Време чуда"? Или је планирао потпуно преправљено издање?
Одговори

(06-04-2019, 11:27 PM)Mitic Пише:  Ако може, да разјаснимо једно питање, пошто ни ја нисам сигуран који је тачан одговор.

Како је страдала Народна библиотека током бомбардовања 1941. године? Неко каже да су је немачки авиони погодили, неко каже да је ненамерно дошло до пожара, а ово сам нашао на друштвеној мрежи:

osim što biblioteka nije izgorela šestog, već sedmog aprila. I osim što nije pogođena bombom nego je iznutra zapaljena. Od zaposlenog folksdojčera koji je malo kasnije stupio u SS i - na pravdi boga - poginuo.

http://svetinjebraniceva.rs/index.php?op...&Itemid=77
Одговори

(10-04-2019, 11:48 AM)Mitic Пише:  Имам једно питање, а нисам сигуран за одговор. Бенито ће сигурно знати одговор.

Да ли је Борислав Пекић стварно намеравао да се одрекне свог дела "Време чуда"? Или је планирао потпуно преправљено издање?

Давно смо читали Пекића, а ево шта нам је остало у сећању. Пекић је био опседнут темама као што су тоталитаризам, демократија, либерализам, буржоазија, историја. Религија, то јест однос према Богу, била му је последња рупа на свирали. Будући да је у питању најинтимнија тема за сваког човека, можда он једноставно није хтео о томе да пише. Или је једноставно упао у замку "новог времена", по коме се човек и држава могу развијати без Бога. За "Време чуда" се може рећи да је јеретичка. То је његова прва књига, коју је написао као релативно млад човек, ако се не варам, објављена је када је имао 35 година. Сазревање личности траје до смрти, а можда и након смрти. Сходно томе, Пекић је двадесетак година касније одлучио да напише сценарио за филм, а од текста је задржао само наслов. Наиме, чуда су се преселила неких 1945 година у будућност.

Нема Слобе, нема Тита, сад се ође Нестор пита!
Одговори

Филм сам гледао још кад сам био клинац, а тек касније, кад сам прочитао књигу, сазнао сам да филм уопште нема везе са књигом.

А скоро сам гледао неку емисију у којој је гост био проф. Владета Јанковић. Он је изјавио да је Пекић хтео да напише преправљено издање и реко је да Љиљана Пекић може то да потврди. А водитељка емисије му је рекла да је Љиљана већ гостовала код њих рекавши да је тачно да је Пекић планирао друго издање "Време чуда"
Одговори

У књизи ''Борбе четника против Немаца и усташа'' - друго допуњено издање, 548 страна, које у мају уз Божју помоћ излази из штампе - којих пет личности се највише помињу?
Наравно, не рачунајући Дражу.
И имајући у виду да се књига односи на борбе и против осталих наци формација, као и против квислинга.
Нису свих пет четници.
Преформуслисано питање могло би да гласи: Ко се највише истицао у тим борбама?
Одговори

Кесер, Рачић, Остојић и Лукачевић од четника. То није тешко погодити. А пети је, вероватно, командант Црне легије. Један или други, свеједно.
Одговори

Ниси баш погодио. Први је Рачић, други Кесер, трећи...
Одговори

Рачић, Бадер, Љотић, Кесер и Калабић?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(10-04-2019, 11:23 PM)Перун Пише:  Рачић, Бадер, Љотић, Кесер и Калабић?

Рачић, Кесер, Калабић, Ћурић, Милан Недић и Бадер.
830 имена у књизи, од којих око 750 четници.
Одговори

Да, мајор Ђурић, њега сам заборавио. Много велики терен је држао, а стратешки најважнији.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним