Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(21-04-2019, 03:59 PM)Вукашин Петковић Пише:  Светомир Николајевић.

Јесте.
Одговори

"То је ловачки једносед, висококрилац - металне конструкције са неувлачећим трапом. Наоружање му је топ, који гађа кроз осовину елисе и два синхронизована митраљеза. Брзина му је далеко преко 400 км на час, на висини од 4800 метара. У својој категорији, овај авион је један од најбржих у свету. Карактеристика овог авиона је уградња топа од 20 мм. Авион има сав модеран уређај за дејство како дању тако и ноћу, као и уређај ваздушних кочница помоћу обарања самих крилаца".

О ком авиону се ради?
Одговори

Да није ИК-З?
Одговори

Одговор је скоро тачан. У питању је ловачки авион ИК-2, претходна верзија.

А ово су карактеристике ИК-3:

"Он је нискокрилац, мешовито дрвено-металне конструкције, са стајним трапом и дрљачом који се увлаче у лету да би се што више смањио отпор ваздуха. На њему су специјалне ваздушне кочнице, да би приликом атерирања могао смањити своју огромну брзину. Наоружан је топом и митраљезом, тако да је са својом великом брзином, покретљивошћу и акробатским својствима оспособљен за вршење свих задатака једног правог борбеног авиона. Уређаји и команде су последња реч модерне ваздухопловне технике. После досадашњих испитавања, овај авион је показао потпун успех и, у поређењу са страним типовима авиона његове категорије (француски "Моран", енглески "Харикен" и "Спитфајер", немачки "Месершмит") заузео је место међу првима, док је знатно јефтинији. Брзина му је 527 км на час."

Погледати чланак "Наша домаћа индустрија авиона постигла је веома велике успехе", на следећем линку (постоје описи више врста авиона):

http://www.digitalna.nb.rs/wb/NBS/novine...3/mode/1up


А требало је да се изради и ИК-5 чија би брзина била преко 700 км на час, а он би уништавао непријатељске ратне авионе свих категорија.
Одговори

Краљевина Југославија је производила најмодерније авионе али их није производила довољно. Енглеска је добила " битку за Британију" не зато што је имала боље авионе од Немаца него што је производила више авиона него што су Немци могли да униште.
Одговори

Имали смо 3.000 пилота, 1.000 авиона, од којих 300-400 савремених. То су биле озбиљне цифре, али хрватски фактор их је више него преполовио.
Док 1999. нисмо имали ни један савремени авион, у смисли да може да досегне непријатељски.
Пре и после комунизма...
Одговори

Дража је имао да буде унапређен за поручника још 28. јуна 1915. године. Међутим, он је изостао и поред свих похвалница и показане храбрости и спреме у рату, само зато што је, због самосталности и чврстине карактера - које су га одлике красиле кроз цео живот - био дошао у лични сукоб са ондашњим својим командантом пуковником.

Који пуковник је у питању? Тај пуковник је касније, као генерал, био код Недића
Одговори

Ђура Докић?
Одговори

У питању је Јосиф Костић. Због њега, Дража није могао да добије чин поручника. То сам нашао у "Службеним новинама" из 30. априла 1942. године. Погледати следећи линк, стр. 6

http://digitalizovanaizdanja.sluzbenenov...9cac616394

У чланку "Народни војвода Дража Михаиловић", помињу се како је Дража ратовао током пробоја Солунског фронта.

Са својим митраљесцима, Дража пресеца железничку пругу Ђевђелију-Скопље коју су држале немачке и бугарске трупе; заузима Ђурђево Брдо; прегазио Вардар и пресекао једину одступницу немачко-бугарским трупама тако што их је ватром потиснуо и растерао и притом заробио непријатељску комору и немачку тешку далекометну батерију; међу првима је ушао у ослобођене Штип и Кочане.
Одговори

(22-04-2019, 06:35 PM)Mitic Пише:  Дража је имао да буде унапређен за поручника још 28. јуна 1915. године. Међутим, он је изостао и поред свих похвалница и показане храбрости и спреме у рату, само зато што је, због самосталности и чврстине карактера - које су га одлике красиле кроз цео живот - био дошао у лични сукоб са ондашњим својим командантом пуковником.

Који пуковник је у питању? Тај пуковник је касније, као генерал, био код Недића
Невероватно како се људи групишу према карактерима.
Одговори

То сам и ја помислио. Издвајају се људи по карактерима, Дража је отишао на једну страну, а Костић и Недић на другу страну и то је било мање видљиво у Првом рату да би се кристалисало у Другом св. рату када су заузели противничке позиције. Само што је Дража био борац и сходно свом карактеру, изабрао је праву страну.
Одговори

Позната породица дала је војсци КС и КЈ два генерала и једног капетана. Овај последњи дигао је руку на себе јер је ,,на правди Бога” оптужен за проневеру државног новца. Ко су поменути официри?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Штурм.
Одговори

Ма не, овај официр је извршио самоубиство.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 49 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним