Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Који они, широк је појам? Мислиш на САНУ и екипу? Која је била њихова идеја, зашто их је то занимало? Шта је радио Деретић пре тога?
Одговори

Мислим на Удбу.
Одговори

(19-08-2019, 04:27 PM)Милослав Самарџић Пише:  Шта је радио Деретић пре тога?


Студирао ПМФ у Београду. Тако је бар сам причао,па онда Париз и Француска,па Америка. Деретић је ваљда математичар и историчар.
Одговори

Колико чланова КПЈ је стрељано 21. октобра 1941. у Шумарицама код Крагујевца?
Одговори

Између 20 и 50 чланова КПЈ.
Одговори

(19-08-2019, 07:22 PM)Милослав Самарџић Пише:  Колико чланова КПЈ је стрељано 21. октобра 1941. у Шумарицама код Крагујевца?

Самарџићу,узе' ја "Цвет који не вене",прву од три књиге истог комплета и на преко 500 страна избројах,али са све овима који су стрељани 19. и 20. октобра,3 пунолетна члана партије,4 скојевца, једног за кога не знају да ли је био у КПЈ или СКОЈ,једног из земљорадничке странке за кога тврде да је био њихов убачен тамо и још једног који им је био први председник СКОЈ-а,ваљда из оне групације са почетка двадесетих,јер наводе да је иступио из партије 1923. године и то је то. Не могу и у оне друге две да гледам, нису биографије свих објављиване и овако и онако. И био си ти у праву, никог они у фабрици нису имали, све ови из школе.Интересантно да у истој књизи наводе податак да је фабрика оружја имала 12.000 запослених али наравно не помињу да су они једва достигли мало више од половине тог монархистичког радничког капацитета.Код ових осталих чије биографије су објављене иде оно био прогресиван,дружио се са прогресивнима,слободоуман,напредан,хтео у партизане али није стигао...

Завирих и на википедију да видим да нема нешто тамо,изађох веома брзо када сам приметио да је Марисав најцитиранија личност поводом тих догађаја.


Ах,да, да не заборавим,наведоше на почетку књиге да је стрељано на стотине чланова КПЈ и СКОЈ.Међутим,ако могу да извучем неке паралеле из ове прве књиге,тешко да ће то бити истина.
Одговори

Ни један члан КПЈ није стрељан 21. октобра 1941. у Шумарицама. Претходних дана стрељано их је неколико, на другом месту.
Одговори

(19-08-2019, 09:49 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ни један члан КПЈ није стрељан 21. октобра 1941. у Шумарицама. Претходних дана стрељано их је неколико, на другом месту.

Па рекох ја са све овима од 19. и 20. октобра?

А зна ли неко колико је Крагујевац укупно дао комунистичких бораца и то по њиховим подацима?И колико их је дочекало крај рата? А онда и колико је укупно Крагујевчана погинуло у ДСР на свим странама,где год били, са све цивилима?
Одговори

Филип Кљајић Фића и друг Шане. Одувек сам знао сам за њих двојицу.
Мада ни они, ваљда, нису рођени у самом Крагујевцу.
Одговори

(19-08-2019, 11:48 PM)Бенито Пише:  Филип Кљајић Фића и друг Шане. Одувек сам знао сам за њих двојицу.
Мада ни они, ваљда, нису рођени у самом Крагујевцу.

И знао си,гарант,за оног што има споменик са раширеним рукама него си вероватно тренутно заборавио. Њега сви знају. Стеван или Стјепан Филиповић.

Из Крагујевца укупно 570 комунистичких бораца,167 преживело, сви су били 1. и 2. пролетереска. Крагујевчана укупно погинуло 16.800.

Значи комунисти са бројем бораца ЈВуО у Крагујевцу једноставно нису ни упоредиви.
Одговори

(19-08-2019, 08:48 AM)Mitic Пише:  Наше војне трупе прикупиле су око 500 активних и резервних официра-добровољаца друге националности, а преко ових официра-добровољаца формирани су одреди који су угушили једну револуцију и срушили један режим.

Која револуција је у питању? О којој држави се ради?

Српске војне трупе су прикупиле око 500 мађарских официра који су пребачени преко Суботице у Сегедин, где су формирани "бели одреди" који су срушили бољшевизам у Мађарској.

Мађари су нудили нашим властима да и српске војне трупе учествују у борбама против црвених одреда. Војвода Мишић је одбио ту понуду из разумљивих разлога.


Погледати лист "Време" на следећем линку, стр. 4

http://www.digitalna.nb.rs/wb/NBS/novine...3/mode/1up
Одговори

Пошто је било актуелно отварање аутопута "Милош Велики", ето једно питање о књазу Милошу.

Које године је књаз Милош назван Великим?

Нисам сигуран за одговор, три историчара су изашла на медијима са одговорима. Бенито ће дати коначан одговор, а сигурно и остали знају
Одговори

[Слика: 1230-0559.jpg]
Датуми су по старом календару.
Одговори

(19-08-2019, 09:49 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ни један члан КПЈ није стрељан 21. октобра 1941. у Шумарицама. Претходних дана стрељано их је неколико, на другом месту.
Невероватно, од онолико жртава у Шумарицама, једини персонални споменик има само Нада Наумовић. После рата нико живи у Крагујевцу није знао зашто је то тако. Некако су комунисти одабрали њу, прогласили народним херојем и наручили помпезан споменик на улазу у Шумарице.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 59 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним