Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(13-07-2021, 04:37 PM)Бенито Пише:  Најпознатија јама у коју су усташе бациле Србе у Херцеговини је, без сумње, Корићка јама у коју су бачени Корићки мученици.

Уз пребиловачку јаму Шурманце
Одговори

(13-07-2021, 04:37 PM)Бенито Пише:  Најпознатија јама у коју су усташе бациле Србе у Херцеговини је, без сумње, Корићка јама у коју су бачени Корићки мученици.
Која је најпознатија јама у коју су српски устаници из освете бацили херцеговачке муслимане?

Да није јама Чавкарица?

Барем сам тако видео у њиховим неким публикацијама.
Одговори

(14-07-2021, 08:08 AM)Mitic Пише:  
(13-07-2021, 04:37 PM)Бенито Пише:  Најпознатија јама у коју су усташе бациле Србе у Херцеговини је, без сумње, Корићка јама у коју су бачени Корићки мученици.
Која је најпознатија јама у коју су српски устаници из освете бацили херцеговачке муслимане?

Да није јама Чавкарица?

Барем сам тако видео у њиховим неким публикацијама.
Тако је.
Један муслиман је посветио више деценија истраживању овог питања. Много занимљивих детаља везано је за јаму Чавкарицу, али да не ширим...
Поставићу треће питање:
Једна историјска личност, позната у Брозовој Југославији, учествовао је у бацању муслимана у Чавкарицу. Ко је био тај човек?
Одговори

Вјероватно неки народни херој, или неко по ком име носи нека школа, улица и слично... У стрипу "Понори зла" има епизода кад устаника (мимо наређења) убија неке муслиманске цивиле и тај касније завршава у партизанима. Не вјерујем да је Шегрт лично, али неко из његове гарнитуре да.
Одговори

(14-07-2021, 10:04 AM)ХраброСрце Пише:  Вјероватно неки народни херој, или неко по ком име носи нека школа, улица и слично... У стрипу "Понори зла" има епизода кад устаника (мимо наређења) убија неке муслиманске цивиле и тај касније завршава у партизанима. Не вјерујем да је Шегрт лично, али неко из његове гарнитуре да.
Е, баш он!!! Владо Шегрт, чобанин из села Трле (исправите ме ако сам погрешио име села), учествовао је у убиству тих муслимана у Чавкарици. Наравно, после рата, био је задужен да се никада не покрене тема не само овог, него свих злочина на тлу Херцеговине... Зато не треба да чуди управо његово ангажовање и критиковање романа "Нож", јер је по сваку цену требало да се сачувају "тековине братства и јединства наших народа и народности".
Одговори

уРођен је у Аранђелову, близу требињске Ластве, можда се засеок тако зове. Болесник, није неочекивано од њега. Кад се на ту сељачку политику дода свирепости и крволоштво, добије се оно што је Владо постигао. Идеална слика и прилика људи који су требали КПЈ. Писали смо већ о његовим другим недјелима, па да не дужим. Послије рата био је градоначелник Требиња - алфа и омега, ведрио и облачио. Има једна анегдота, за вријеме кад се голф 1 производио у Сарајеву, а Владов синовац хтио да га купи. Чекало се тад и по пола године, годину на то.
Владо назове, представи се - ови кажу: "Друже Владо, не може одмах то да дође." А овај ће њима: "Па нисам ни ја мислио данас, може сутра." И би сутра.
Одговори

Брејв, прича иде отприлике овако:
Прво су муслимани похватали Србе и бацили их у Корићку јаму, почетком јуна 1941. године. Затим су, почетком августа, дошли четници, њих око тридесетак, из правца Црне Горе, предвођени Симом Ераковићем, званим Страшни, и покупили муслимане из неколико села и одвели их до те јаме Чавкарице и побацали те несрећнике , живе у ту јаму, која је дубока око 90 метара.
Овај истраживач оптужује двојицу муслимана из тог краја, који су били њихови вођи, да су наредили тим муслиманима да српским устаницима предају оружје, а да су они обећали да ће само проћи. Оно што је вероватно је да Ераковић, доцније командант батаљона у Вучедолској бригади, уопште није са својим четницима учествовао у бацању тих људи у Чавкарицу, него да су то урадили локални Срби.
Иначе, муслимани имају друго име за Корићку јаму. Зову је Диздаруша, јер су четници, међу којима је био и Сима Ераковић, у ту јаму бацили целу фамилију Диздаревић, још 1914/5 године. Али, не признају да је бацање Срба у исту јаму, јуна 41, била освета, него да су то учинили Хрвати из Дубровника, а да су им асистирали поједини муслимани из Билеће и Гацка.
Има још једно ванредно занимљиво питање везано за ове злочине, али то ћемо неки други пут.
Одговори

Овако треба се расправља о историји. Исте податке које Бенито наводи, и ја сам видео у некој публикацији. Има сведочења муслиманки о тој јами Чавкарици. Једну од тих муслиманки су спасили Срби, према њеном сведочењу.

И она такође сведочи да су народни хероји претили извесној Хаџери Чатовић-Биједић да не прича о јами. Што би јој ти "хероји" (један од њих је био Шегрт) претили ако су четници починили те злочине. Дефинитивно је Шегрт био умешан, како каже Бенито.

Да цитирам делове тог сведочења (муслиманка се зове Везирка Бајрамовић)

"Poslije rata se prijetilo preživjelima da šute, da ne smiju pričat o prošlim
događajima. Hadžera Ćatović-Bijedić tek je 1991. godine progovorila i
dala izjavu o ovim zločinima, a provela je 73 dana u jami Čavkarica Kasnije
narodni heroji Vlado Šegrt i Dušan Grk su joj prijetili drugim jamama ukoliko
se nekom usudi da priča o nekadašnjim zločinima. I ja sam se poslije Drugog
svjetskog rata morala dovijati i šutjeti ne bih li kako preživjela. Zlato mi nikada
nije vraćeno, ma da me je boljelo u duši dok sam gledala kako ga vlahinje
(Srpkinje) nose na svojim šapama.

Ima u Hercegovini jedna jama koju Srbi zovu Korićka. Svi mi znamo
da je ta jama poslužila 1914. godine da u nju bace domicilne korićke muslimane
Dizdareviće, Redžiće i dr. Po ovim nesretnicima je prozvana jamom
„Dizdarušom“. Nažalost, u ljeto 1941. godine u tu jamu su bačeni nedužni Srbi
od strane ustaša poslatih iz Hrvatske, da zavade ovdašnje Srbe i muslimane-
Bošnjake, u čemu su potpuno uspjeli. Ne znam šta da vam još kažem, ali
sam ubijeđena nakon svega što sam doživjela da Srbima nikad musliman nije
dovoljno dobar."
Одговори

Ово је све, вероватно, тачно, осим прилично глупог закључка. Данашњи Бошњаци желе да искористе тему Чавкарице или било које друго страдање муслимана из Босне и Херцеговине, у идеолошке сврхе, односно да потврде тезу која се намеће из Сарајева, а то је да су Срби "геноцидаши", који су по прорачунима сарајевских повјесничара извршили 9 геноцида на тлу БиХ, а само да би потврдили фамозну тврдњу о геноциду у Сребреници, јула 1995. године.
Наиме, ова несретница Хаџера, по њиховим прорачунима, је особа која је срушила све могуће рекорде боравка у једној јами. Наиме, она је у Чавкарици провела невероватна 73 дана.
Али, ту је кључно питање:
Ко је спасио Хаџеру?
Одговори

(15-07-2021, 11:02 AM)Бенито Пише:  Ово је све, вероватно, тачно, осим прилично глупог закључка. Данашњи Бошњаци желе да искористе тему Чавкарице или било које друго страдање муслимана из Босне и Херцеговине, у идеолошке сврхе, односно да потврде тезу која се намеће из Сарајева, а то је да су Срби "геноцидаши", који су по прорачунима сарајевских повјесничара извршили 9 геноцида на тлу БиХ, а само да би потврдили фамозну тврдњу о геноциду у Сребреници, јула 1995. године.
Наиме, ова несретница Хаџера, по њиховим прорачунима, је особа која је срушила све могуће рекорде боравка у једној јами. Наиме, она је у Чавкарици провела невероватна 73 дана.
Али, ту је кључно питање:
Ко је спасио Хаџеру?

Потписујем цео текст, Бенито. Од речи до речи.

Срби су је спасили из јаме. Код једног Србина је боравила неколико дана. Ово је све према сведочењу Хаџере. Један од тих који је спасио се презивао Радовановић.

На интернету се може наћи интервју са Хаџером. A горе поменуту Везирку су такође чували Срби и један је пребацио италијанској војсци који су је даље послали.

То су све изјаве тих жена.

И ево шта каже Хаџера за Шегрта:

T. Pervan: Zašto se ćutalo o ovome strašnom zločinu i šta te je sprečavalo
da pričaš istinu?

Hadžera: Nisu mi dali da govorim. Čak mi nisu ni vjerovali da sam 73
dana provela dolje u tom paklu. Moj spasilac je i danas živ. Baš oni koji su ovaj
belaj činili branili su mi da govorim, Vlado Šegrt (kasnije narodni heroj) mi je
prijetio drugom jamom ukoliko budem pričala.
Одговори

Спасио је извесни Арсеније Гаговић из Невесиња. Наиме, нека девојчица, чобаница која је чувала овце, чула је глас из јаме и то испричала код куће, а то је чуо Гаговић. Отишао је да провери са братом (или братом од стрица-то није најјасније). Док су се дозивали са њом, јер се она плашила да се јави, неко је пуцао на њих двојицу и том приликом ранио тог Гаговићевог брата, који је од те ране сутрадан преминуо. Прича, која је већ до сада била невероватна, добија нови обрт када Гаговић одлучује да спаси ову девојку по сваку цену. Одлази једном са неким другим рођаком, али канап није био довољно дугачак.
Враћају се сутрадан и када су успели да је извуку, тај рођак набија џемпер на главу, не верујући шта види.
Односе је пар километара даље, где у једној српској кући домаћин одбија да прими Хаџеру, плашећи се освете.
Тада Гаговић одлучује и носи је чак до Куле Љубовића, где је прихвата домаћин Вук Крњевић, домаћин и главни командант четника тог краја. У тој кући су је гледали као мало воде на длану, нарочито жене и девојке из куће. Хаџера је ту дочекала и погибију Вука Крњевића и ни тада је нико није ни попреко погледао. Она је више од годину дана била у Кули Љубовића. Одатле су је, доцније, одвели код неке њене родбине, да би се она после рата удала за једног старијег муслимана у Ластву код Требиња, где је и сретала Владу Шегрта, који је препознао и претио јој да ником ништа не прича о Чавкарици.
Дакле, Хаџеру је спасио тај Гаговић из Невесиња, али и Крњевићи из Куле Љубовића, који су били посведочено четници. Какве то онда има везе са геноцидом Срба над муслиманским становништвом, које су предводили четници? Наравно, никакве везе нема, него показује колико је рат на просторима међунационалним и међурелигиозним заправо компликован и неухватљив.
Одговори

Одлично, свака част на овоме. Претпоставио сам да су је четници чували, али нисам био сигуран.

Хаџера помиње Крњевића као спасиоца. Каже да јој је комшија, да је чувао и пазио два месеца док није погинуо. После је чувала жена од Крњевића. Касније је отишла код Кундачине.

Плус, помиње неке Хромовиће.

Ево дела из интервјуа где се помиње Крњевић:

"I došli smo na Divin, tu smo prenoćili. Na konju me dotjerali, nisam mogla na noge, otac ovoga Radovana i predao (me) tu. Tu je bilo dosta ljudi u kafani kad su mene tuđe predali, oni pitaju ko će me primit. I taj Krnjević, isto Srbin, to je bio naš komšija u Fatnici, me primio.

I dva mjeseca sam kod njega bila u Fatnici, eno pod Pervanima, ona velika kula. Dva mjeseca kod tog Krnjevića. I njemu čast mrtvu, njemu njegovo meni moje, držao me i on i njegova žena, ne more bit bolje. Sitna su mu djeca bila. Troje djece, i njega su ubili, a ja sam ostala sa ženom i tom djecom. Onda su mene otole digli na Orahovice i tu sam ja bila do proljeća. Kod svih ljudi kod kojih sam ja bila, svi su me pazili, ne more bit ljepše. Razgovarali me. Ovaj se Kundačina zvao. Govorio je i opet će se pušiti iz dimnjak na Đeču. Ja kažem nikad. Ovaj Kundačina nam je prvi komšija bio. Imo je dućan. I, Bog ti pomogo, tu su nailazili partizani i hrane mi davali, i robe mi davali. Preko noći je njih nestalo. Pa poslije do nekoliko naišli su četnici, a partizani su pobjegli."

https://www.preporod.info/bs/article/187...941-godine

И све си лепо рекао у последњем пасусу у вези са наводним геноцидом, муслиманима и четницима.
Одговори

Да би ова прича била заокружена, да сазнамо шта је било са Хаџером:
Почетком рат у Босни и Херцеговини, априла 1992. године, ратни градоначелник Требиња, Божидар Вучуревић обратио се муслиманима и рекао да не може да им пружи заштиту, али може да им обезбеди дислокацију ван Херцеговине. Тако је ЈНА дошла и у Ластву. Хаџера је била удата за једног старијег муслимана и одавно је већ била удовица. Деце није имала. На њена врата закуцао је један млади капетан ЈНА и рекао јој:" Ајде Туркињо, селиш се одавде!" Она му је погледала у очи и рекла:"Ти си сине унук Владов?" Smile
Ти муслимани пребачени су према Плаву, а одатле су имали право преко ЕЗ да бирају неколико земаља у које ће се уселити. Хаџера је отишла у Данску, где је и умрла пре пар година, одавно загазивши у десету деценију.
Одговори

АуШок Каква прича.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 34 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним