Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Друго питање из истог трилинга:
Колико је њих нестало у вихору Другог светског рата из живота Југославије?
Одговори

90 одсто од тог броја од 60 хиљада. Рачунам ту и избегле, оне којима је одузета имовина, политичка права.
Одговори

Претерао си. Око 2/3 је однела окупација и рат, било да су отишли у емиграцију, заробљеништво, убијени од окупатора и њихових помагача, погинули у ЈВ, недићевцима, љотићевцима и нешто у партизанима, избеглих на крају рата.... Дакле,
око 40 хиљада су однели рат и окупација, 
а 20 хиљада је дочекало комунисте.
И треће кључно питање:
Колико припадника српске грађанске елите су убили комунисти, а колико нацисти и њихови помагачи?
Одговори

(27-02-2023, 09:12 PM)Бенито Пише:  Тако је, отприлике...
Дакле, одговор је око 60 хиљада.
Једноставно је: сабери број монаха и свештеника СПЦ, па универзитетску елиту Београда и Скопља, број официра ВКЈ, и оно нешто независних интелектуалаца, писаца и проналазача, плус неколико стотина ктитора и већих привредника, и доћи ћеш, уз политичаре наравно, до броја који је приближан оном који сам навео.
Сјајно питање Бенито! Ако не замерите, направио бих само мало поређење са Русијом.
Имајући у обзир да су горе наведене групе у Руској Империји биле сматране за племство (официри до чина пуковника су стицали лично, од пуковника навише наследно племство, исто важи и за интелектуалце, дипломате итд), може се рећи да је ово неформална српска аристократија. 1914 године племића је у Русији било око 1 900 000, дакле око 1,1% укупног становништва. Од тога броја, негде око милион је било етничких Руса.  
Ако је Срба 1941 било око 7 милиона, а угледних Срба око 60 хиљада, то би значило је удео био око 0,85%. Ја бих Бенитовој бројци само још додао и домаћине и честите сељаке, угледне солунце, јер су они показивали огромно чојство и јунаштво, а то је традиционало предуслов за стицање племићкога достојанства.
Одговори

Ајде, условно, да се и то прихвати и усвоји као примедба, али не треба мешати "грађанску" елиту са "сеоском" елитом. Јер, грађанин и сељак оног доба зарађују за живот на различит начин. У томе је суштина те социјалне поделе. Што не значи да је онај из грађанске елите надређен оном из сеоске елите. Није то смисао тих назива.
Одговори

Дакле, треће питање из трилинга:
Од 60 хиљада припадника српске грађанске елите, колико су убили нацисти (различитих нација), а колико комунисти (ови "домаћи")?
Одговори

(27-02-2023, 10:28 PM)Бенито Пише:  Дакле, треће питање из трилинга:
Од 60 хиљада припадника српске грађанске елите, колико су убили нацисти (различитих нација), а колико комунисти (ови "домаћи")?

Комунисти су убили око 100.000 људи?
Одговори

ЈВуО, прочитај овај трио питања од почетка.
Одговори

(28-02-2023, 12:11 AM)Бенито Пише:  ЈВуО, прочитај овај трио питања од почетка.

Прочитао сам.Грешка,дешава се.Није намерно.

Можда око 10.000?
Одговори

Заиста је тешко проценити број убијених припадника предратне српске грађанске елите, али се, вероватно, ради о НАЈСТРАДАЛНИЈОЈ групацији из корпуса српског народа, у процентуалном односу. Стравичан геноцид који су усташе починиле над Србима у НДХ, просто је засенио све друге жртве. Има мишљења, а и сам тежим том начину гледања на овај проблем, да су и комунистички историчари дозвољавали да се више говори о злочинима усташа над Србима како се не би приметиле остале социјалне или етничке групације у оквиру српског народа које су процентуално имале сличан или приближан број убијених припадника. Самим тим слика остаје непотпуна, па се ни смисао Другог светског рата на тлу Краљевине Југославије не може разумети на прави начин, нити сагледати пориви и последице ратног страдања Срба, и самим тим се могу изменити или преумити узроци и поводи за понашање различитих зараћених страна на тлу Краљевине Југославије.
Дакле, неко моје мишљење је да је најмање 40% одсто припадника српске грађанске класе смртно страдало у Другом светском рату и непосредно после њега. Близу половине од тог броја убили су нацисти и њихови помагачи, а пре свега Хрвати (међу њима предњаче усташе), али и Бугари, босански муслимани и Мађари, нешто мање и Арнаути. 
Међутим, комунисти уопште нису заостајали... Без неког прецизнијег и свеобухватнијег истраживања и сажимања података тешко да ћемо доћи до тачног односа. Али, и према овоме што је до сада познато, комунисти нису убили мање од 12 хиљада припадника српске грађанске класе, што током рата, а посебно по завршетку Другог светског рата, односно пре свега у периоду између њиховог овладавања Србијом до коначног завршетка рата.
ПС овај број не треба мешати са укупним бројем убијених Срба које су убили комунисти који расте истом оном математичком прогресијом којом је обележена разлика у укупном броју Срба пред рат и бројем његове грађанске елите.
И још нешто, док се не буде до детаља утврдило страдалништво предратне српске грађанске елите у Другом светском рату и после њега, неће бити могуће разумети смисао Другог светског рата на простору Краљевине Југославије, а по мом мишљењу и много шире.
ПСС на жалост, српска култура, ако уопште постоји, дозволила је себи да ово врло важно, па чак и приоритетно питање смисла Другог светског рата, остави у рукама само једног човека - научника, који је показао особине изузетно опскурне и контраверзне личности и који је личне социјалне проблеме и фрустрације из детињства решавао тако што је злоупотребио свој монополски положај. То, наравно, није оправдање нама осталима, иако за то нисмо плаћени, да не сазнамо потпуну историјску истину о овом питању.
Одговори

Па побијена је сва ваљда. Једна четвртина, 100 од 400.000 београђана, то је био тај слој што зовете елитом. Али тај израз је толико огаван, са разлогом, да човеку дође да аминује да се сав тај олош са тим другим олошем искрља, и да се цела та обреновићштвина са њим истреби.
Одговори

Пријатељу, ако ниси схватио, управо то што си написао су и желели да изазову комунисти са својим историјским конструкцијама.
Одговори

(28-02-2023, 11:52 AM)Бенито Пише:  Пријатељу, ако ниси схватио, управо то што си написао су и желели да изазову комунисти са својим историјским конструкцијама.

Види, ја то знам. Али ћемо на крају видети, тј. управо гледамо да су турци за латине били мала маца, ко што је и источни комунистички атеизам испао мала маца за овај западни демократски антихристизам
Одговори

(28-02-2023, 02:35 AM)Djoleat Пише:  Па побијена је сва ваљда. Једна четвртина, 100 од 400.000 београђана, то је био тај слој што зовете елитом. Али тај израз је толико огаван, са разлогом, да човеку дође да аминује да се сав тај олош са тим другим олошем искрља, и да се цела та обреновићштвина са њим истреби.

Ђоле, не мораш да пишеш коментар за све.
Један врстан историчар дао је сјајну анализу, нема потребе да је квариш.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 59 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним