Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Не сећам се да ли је било питање:
Наведите макар једног фудбалског репрезентативца Краљевине Југославије/СХС кога су убили комунисти после рата?
Одговори

(06-05-2023, 07:42 PM)Бенито Пише:  Не сећам се да ли је било питање:
Наведите макар једног фудбалског репрезентативца Краљевине Југославије/СХС кога су убили комунисти после рата?
Цитат:Preka smrt u Rajinoj šumi sustigla je i golmana FK "Vojvodina" Miloša Kostića, članove Društva "Soko" Svetislava Vilovskog i Đuricu Vlavica.
ović

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

био је Бобек усташа, и за време рата је био НДХ.

Што се тиче фудбалера генерално, већина је била четничка, народни слој, ко и свугде, а сви функционери црвени комесари или црнобели јна генерали.

Једини сад клуб који звучи србски је Вијводина, ем је Војводина, ем игра на Карађорђу.

Ови други мајмуни док не промене име у Карађорђева звезда, и док не схвате да на трибинама с петокраком скачу по стратиштима србским...... а неки дан су гробари и аплаудирали кад је чамуга Лесор туко најталентованијег србског репрезантативца, а дан после аплаудирали у ПИОНИРУ усташи Хезоњи.., који им је после два дана вратио батинама у Мадриду
Одговори

(12-02-2023, 08:37 PM)Николај Пише:  [Слика: 323922174-741633963963202-6300362812351097305-n.jpg]


У ИМЕ НАРОДА! - СТРЕЉАН ФУДБАЛЕР БСК:  ЉУБИША ЂОРЂЕВИЋ ЛОЛА УЧЕСНИК МУНДИЈАЛА У МОНТЕВИДЕУ 1930.

Најуспешнији младеновачки фудбалер, двоструки првак Југославије, репрезентативац и олимпијац.
Скоро цео један век је скриван у јавности од стране комунистичко/ социјалистичке власти како у Младеновцу, тако у Београду и Југославији.

Љубиша Ђорђевић је рођен у Краљевини Србији 19. јуна 1906. у Дубони крај Младеновца. Фудбалску каријеру започео је у плавом дресу Београдског спортског клуба (БСК), за који је играо у халф линији десет година од 1925. до 1935. године. Лола је дао велики допринос доминацији плавих, истицао се великом упорношц́у, добром играчком формом и кондицијом, посебно борбеношћу. Са БСК-ом је освојио два национална првенства Југославије 1930/31 и 1932/33. Када је са БСК-ом освојио 1930/31 национално првенство, плави су на 10 утакмица (лига од шест клубова) забележили 10 победа! Другу титулу БСК је освојио 1933. кад је имао 14 победа из 20 мечева.

Лола је играо за селекцију Београда 22 пута, одиграо пет утакмица за репрезентацију Југославије (1928-1931). Прву утакмицу за нацинални тим Југославије одиграо је 6. маја 1928. године на Купу пријатељских земаља, против селекције Румуније у Београду. Последњу утакмицу у репрезентацији одиграо је 2. октобра 1931. године против репрезентације Турске у Софији, за Балкански куп. Наступао је за фудбалску репрезентацију Југославије на Олимпијским играма 1928. године у Амстердаму.

БСК је био окосница репрезентације Југославије, седам играча БСК-а учествовало је на Олимпијади 1928, а пет играча БСК на челу са Мошом Марјановићем наступило је Светском првенству у Монтевидеу 1930. кад су победили Бразил, а били заустављени тек у полуфиналу, после пораза од домаћина Уругваја.

Поред фудбала, Лола је био инжењер шумарства, радио је у Београду у изградњи склоништа за грађане, током Другог светског рата, што је од стране ослободилаца оцењено као „сарадња са окупатором“, због чега је без суда стрељан у јесен 2. новембра 1944. године, одмах по ослобођењу Београда у својој 38 години! По чијој дојави и одлуци никада се неће знати.


Фејсбук страница: „U ime naroda, za slobodnu Srbiju“



Извор: Николај са форума "Комунизам - титоизам", стр. 28
Одговори

Тако је, Митке... Односно, Николај.  Баја
Сетих се Љубише Ђорђевића Лоле управо зато што је једини државни репрезентативац у историји наше земље а да је рођен у селу Дубона код Младеновца, где је онај ментол ономад убио троје младих људи.
Одговори

Подсећамо се историје фудбала. А и сетих се једног питања.

Који рокери су се као гимназијалци 1976. године затекли у хотелу Равна Гора у Лондону када је обележена годишњица Дражине смрти?
Одговори

(06-05-2023, 09:42 PM)Mitic Пише:  Подсећамо се историје фудбала. А и сетих се једног питања.

Који рокери су се као гимназијалци 1976. године затекли у хотелу Равна Гора у Лондону када је обележена годишњица Дражине смрти?

Смак је тада ишао на турнеју...
Одговори

(06-05-2023, 10:00 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(06-05-2023, 09:42 PM)Mitic Пише:  Подсећамо се историје фудбала. А и сетих се једног питања.

Који рокери су се као гимназијалци 1976. године затекли у хотелу Равна Гора у Лондону када је обележена годишњица Дражине смрти?

Смак је тада ишао на турнеју...


То нисам знао. Онда су били Смак на турнеји и ова двојица као гимназијалци док још нису оформили бенд по коме ће их памтити.

Та двојица су Влада Дивљан и Срђан Шапер из Идола.

https://www.nedeljnik.rs/knjiga-o-miluti...om-talasu/

Пошто су се плашили да би ту могла да буде удба, представили су се лажним именима.
Одговори

Неко из фамилије Дивљан био је у четницима. Не знам да ли је покојни Влада био у директној родбинској вези са њима.
Одговори

(06-05-2023, 10:16 PM)Бенито Пише:  Неко из фамилије Дивљан био је у четницима. Не знам да ли је покојни Влада био у директној родбинској вези са њима.

Од фамилије Дивљан на списковима имам следеће припаднике Невесињског корпуса: ппор. Влада Дивљан (могуће да по њему носи име), ппор. Милош Дивљан, каплар Бориша Дивљан и редов Радован Дивљан. Сва четворица су одликовани током рата а двојица поменутих официра постхумно чак и нашим највећим одликовањем - Карађорђевом звездом. Претпостављам да су погинули на опсади Требиња.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Који припадник војске под командом ђенерала Драже Михаиловића је после рата направио најпримећенију уметничку каријеру?
Одговори

(09-05-2023, 08:15 PM)Бенито Пише:  Који припадник војске под командом ђенерала Драже Михаиловића је после рата направио најпримећенију уметничку каријеру?

Словенац?
Одговори

Тако је. То је био Станислав Станко Рапотинец (1911-1997) који је за време рата био обавештајац врло занимљивог ратног пута. Вероватно се није срео са ђенералом Михаиловићем, али зато јесте са војводом Бирчанином и још некима. Британци су га сумњичили да је Дражи Михаиловићу обезбедио посебну везу са Владом без контроле Британаца. Имао је неку везу са Каирском афером.
После рата је у Аустралији постао познат сликар, а његове слике су досегле високе цене и знатну популарност. По образовању није имао никакве везе са сликарством. Умро је у Аустралији као славни и богати сликар.
Одговори

Ево је бих се убацио преко реда, ако не замери Бенито, са једним питањем које је по мом мишљењу занимљиво.

Који својевремено веома познати четнички командант западно од Дрине, који је због недисциплине изгубио главу у првој фази рата, старином био францускога порекла?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 26 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним