Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Сад се сетих на шта мислиш. Ивањдан, 7. јул и Жикица.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Ми смо , изгледа, у много већем проблему него што сам мислио.
Кад је почела српска државност? Државност почиње када те други признају, тј тај чин признају за нечију државну самосвојност.
Два брата су главни архитекти српске државности.
Одговори

(11-02-2017, 01:26 PM)Живојин Мишић Пише:  Сад се сетих на шта мислиш. Ивањдан, 7. јул и Жикица.

Да, то је. Берлински конгрес и Жикица. Smile

Нема Слобе, нема Тита, сад се ође Нестор пита!
Одговори

Средњи век је у питању. Мало смо ми старија држава него што нам додељују.
Али, овај други догађај има везе са Берлинским конгресом.
Одговори

(11-02-2017, 01:30 PM)Бенито Пише:  Два брата су главни архитекти српске државности.

То је више правно него историјско питање. Smile
Да ли мислиш на Светог Саву и његовог брата Стевана краља?

Нема Слобе, нема Тита, сад се ође Нестор пита!
Одговори

Наравно.
Па питање државности и јесте парекселанс правно питање. Ако није правно утемељено, онда је симболички чин гротеска. То је Његош лепо објаснио у делу Лажни цар Шћепан мали.
Одговори

(11-02-2017, 11:59 AM)Вукашин Петковић Пише:  
(11-02-2017, 12:44 AM)Шумадинац Пише:  Ко је први отпевао "Спрем'те се спрем'те Четници" после 1941. ... на носачима звука, наравно?
Раша Раденковић?

Не!

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Главни биограф Светог Саве био је Доментијан, његов животни сапутник у добром делу живота. Пред крај живота диктирао је животопис монаху Теодосију. У том делу нигде се не помиње да су Сава или Стефан тражили било шта од папе, а поготово не круну.
Међутим, средином 19 века појавио се у Београду , Ђура Даничић са тврдњом да има прави рукопис Доментијана. У том рукопису стоји тврдња да је Стефан крунисан римском круном 1217. Не пише ни где, ни ко је донео, ни тачан датум. Никад није рађено палеографско вештачење овог наводног Доментијановог дела. У њему се појављује још један фалсификат, али то није директно везано за ову тему.
Наши историчари су прихватили овај документ као главни и од тад учимо да је Стефан крунисан 1217 године, римском круном.
Данас се види какве то последице има. Нико и не помишља да се главни датум српске државности крије у средњем веку. Заправо, не крије се, опширно га је описао Доментијан говорећи у перо Теодосију.
То је Спасовдан 1221. године када је архиепископ српски Сава крунисао свога брата Стефана краљевском круном у манастиру Жича, а по благослову и сагласју цариградског патријарха. Тог дана отворена су прва врата, да би се то после тога догодило још 6 пута. Спасовдан је 1221. године падао на 20. мај.
Много векова касније, 1878. године, кнез Милан добија међународно признање кнежевине Србије баш 20 .маја.

Према томе, Спасовдан је први празник српске државности. Далеко испред Сретења.
Одговори

Ајмо даље, одакле је израз - понашате се као " 300 Аламана"?
Одговори

(11-02-2017, 01:12 PM)Vlad Alekš Пише:  Одох да се шетам по кошави, можда се нећу ни вратити, а ви одговорите на ова два питања:

1. Споменули смо пицу као традиционално српско јело. Имамо ми још тога: сарма, пилав, баклава, мусака... Да ли су ово традиционална српска јела? Ако нису, где су настала?

2. Бенито је добро одговорио за Михиза. Ево још једног у вези са њим. Пре пар деценија се појавио књижевни пројекат "Српска књижевност у 100 књига". Предговор за једну Дучићеву књигу је написао један књижевни критичар и културни радник. Али авај, потпао је под немилост режима, па је ту критику потписао Михиз. Михиз је био поштен па је хонорар дао правом аутору. Ко је тајанствени критичар?
Под један би требало да је персијска кухиња.
Под два , мислим да је у питању Жика Стојковић.
Одговори

Под 1 треба да је византијска кухиња.
Одговори

(11-02-2017, 12:51 PM)Милослав Самарџић Пише:  Где је?

Од трга на Малој Ваги гледано, не она улица уз брдо што иде ка колонској капији , него она друга која се звала Сплитска некад , не знам како се сад зове . У тој улици му је кућа . Значи исто узбрдо само ка оним жутим зградама које се налазе преко пута школе трећи крагујевачки батаљон. Од мале ваге на горе са десне стране му је кућа, спољна фасада,ако се не варам, није била омалтерисана пре неку годину, не знам како је сад и ту стоји на тој кући једна мала табла на којој пише да је ту живео.

Ево овде на 3:10 се види табла.

Одговори

(11-02-2017, 04:10 PM)Бенито Пише:  Ајмо даље, одакле је израз - понашате се као " 300 Аламана"?

Да би наставили квиз, да одговорим.
Битка код Велбужда је саставила не само Србе и Бугаре, не само три краља, зета и шурака, него и многе ине плаћенике. Татари и Власи са бугарске стране, а 300 Аламана са српске. Ово су, вероватно, били Лужички Срби. Они су убили бугарског владара Михаила Шишмана.
Ајде, још једно.
Рођени су готово у исто време. Завршили су исту гимназију у једном граду. Завршили су исти факултет у истом граду. Предавали су на истом факултету, у трећем граду. И трагично су завршили живот исте године.Обојица су били Срби и обојица су великани наше историје. Ко су они?
Одговори

(11-02-2017, 08:20 PM)Бенито Пише:  Рођени су готово у исто време. Завршили су исту гимназију у једном граду. Завршили су исти факултет у истом граду. Предавали су на истом факултету, у трећем граду. И трагично су завршили живот исте године.Обојица су били Срби и обојица су великани наше историје. Ко су они?
Помажи иначе оста до прекосутра.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 28 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним