Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(06-07-2017, 04:25 PM)Романија Пише:  Па кажем, нема везе са политиком.
Везано је за његове посјете по свијету.

Никад није отишао у Јасеновац, ако на то мислиш.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(06-07-2017, 10:37 AM)Романија Пише:  Добили смо аутокефалност, ал не знам које године, можда око 1878.

Мада не бих рекао даје то де факто независност

Тако нешто отприлике. Београдска митрополија је 1879. године добила независност од Цариграда. То је била последица Берлинског конгреса. Српска црква је у то време имала 7 подједнаких, али недовољно, или слабо везаних целина. Само је Београдска митрополија добила независност, да би се, што би рекао професор Ломпар " све што је српско, свело на србијанско, а оно што није србијанско, престало да буде српско." То је била поента овог питања.

(06-07-2017, 11:24 AM)Перун Пише:  Да не отварам тему Поручник одговара на ваша питања поставићу ти овде питањца па одговори кад стигнеш.

Поручниче, како оцењујеш лик и дела Милана Протића? Делије ми да имаш високо мишљење о њему. Вероватно, тренутно, нико боље од њега не познаје тему која се бави стварањем и поделом Југославије.

Његову нову књигу сигурно ниси прочитао. Шта очекујеш да се из те књиге може сазнати ново у односу на горе поменуте, Екмечићеве, радове? Наравно, мислим да уводни део о стварању Југославије.

Пошто је Милан Протић за кратко време оставио велики утисак на мене делује ми да је његова нова књига сасвим довољна да се, кроз њу, сагледа ситуација око поменуте тематике. Наравно, ко жели да се бави овом темом мора заћи у детаље.

Нажалост, књиге нема у слободној продаји. Сирома'

Очекујем Бенитов постулат као одговор. Унапред хвала.
Много очекујеш. Како могу да коментаришем књигу коју нисам читао?
Протић је у српској историографској јавности дочекан на нож када је објавио своју докторску дисертацију коју је положио на универзитету у Санта Барбари. Моје мишљење, не без разлога. Да не објашњавам сад зашто. Његове књиге о Петом октобру су много, много боље, али нису довољно пажљиво пропраћене у јавности. Протић опонаша стил Слободана Јовановића, пише увек без фуснота, а ту између генијалности и глупости, " нема ни колика је оштрица ножа".
Дакле, док не прочитам то ново, нема коментара.

(06-07-2017, 03:37 PM)Andrejevic Пише:  Ево на питаље о Брозовој фобији.
Да није имао фобију од града Чачка ?
То сам прочитао негде да га је заобилазио у великом луку,па ето рекох можда је то.

Бенитово питање о СПЦ:
Да није оно када краљ Александар Обреновић шаље српске свештенике на простор Старе Србије да проповедају Хришћанско Православље ?

Предпостављам да нисам погодио јер српски свештеници нису тамо послати како би се одцепили од Цариграске Патријаршије већ да ударе контру исламизацији,али од куд знам,можда има неке везе са Цариградском Патријаршијом...
Већ по одласку краља Милана са власти, та филозофија да су Срби само у Србији је почела да пада у воду. Једноставно, то је било неодрживо, осим силом, али то кад тад попусти, и живот креће својим током. У том смислу, тачно је ово за краља Александра Обреновића. Наравно, по доласку краља Петра Првог на престо, све је то отишло на много виши ниво , да би кулминирало обновом СПЦ.
Одговори

Ма нећете никад погодити, Тито је имао фобију вожње авионом, зато је путовао возом и бродом. Има и један занимљив случај, поставићу касније.

Ја упорно говорим нема везе са политиком, ви упорно дајете одговоре који имају везе Кез
Одговори

А тај занимљив случај је његов пут у Париз, након ДеГолове смрти. Овдашњој српској јавности се упорно крије да је Броз био пион ЦИА-Е. Због тога му је ДеГол поручио да му је забрањен улазак у Француску. Броз је кад год и где год је могао минирао односе са ДеГоловом Француском. Примера има много. Након ДеГолове смрти , Броз који деценијама није сео у авион, аеропланом је намах одлетео за Париз, тобоже у пропутовању за Холандију.
Одговори

Тужан
Одговори

Ко је, негде почетком 1944, тражио од Енглеза да направе базу на острву Вис и зашто?
Одговори

Да није Тито тражио ?

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори

24:10

Одговори

(07-07-2017, 08:21 PM)Andrejevic Пише:  Да није Тито тражио ?
Није тражио, он је добио. Smile
Тада је тражио од Немаца.
Одговори

(07-07-2017, 10:09 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(07-07-2017, 08:21 PM)Andrejevic Пише:  Да није Тито тражио ?
Није тражио, он је добио. Smile
Тада је тражио од Немаца.
'Ајде покушаћу поново;
Да није Шубашић тражио можда ?

А само да питам,тај који је тражио био је симпатизер или припадник НОП-а ?

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори

Мислиш на тзв. НОП? Smile

Тражио је краљ да се изгради база на Вису и да он ту премести свој штаб, да дође и влада, с образложњем да би то подигло морал народу у земљи.
Одговори

Помислио сам да је нека врста "трик питања".
Пало ми је на тренутак да је Дража ражио изграду базе на Вису да би се ту из Малте преместила Југословенска Краљевска Ратна Морнарица ван Отаџбине (баш је дуг назив Smile ),али сам помислио да Вис има везе само са комунситима.У школи и дан данас уче погрешно,ЈВуО спомињу тек по странце док се главнина учења базира на Козари,Сутјесци,Неретви,АВНОЈ-у...

Ево гледам у Логосовом уџбенику слику како Тито прелази мсотић на Вису.Први пут кад сам видео ту слику на памер ми је пало "лелее,што није упао у ову воду да очисти мозак мало,можда би свхатио да то што је радио није ваљало Креза "

Е сада сте ми дали повод да на неком пф отворим тему "Децу и данас уче лажном историјом" ако већ није таква отворена.


ПС:
Да је којим случајем база на Вису припала ЈВвО(уједино и ЈВуО)вероватно би се тиме спојили војници ван отаџбине са четницима из околине и могуће да би се и обе војске спојиле у ЈКВ.
Баш кад споменусти да је Краљ то затражио,пало ми је на памет "јоој,да је базу на Вису добла Краљевска војска,сигурно би преместили подморницу "Небојша" на Вис,било би направљено још неколико фотки славне подморнице".
Из овог закључујемо,ко о чему,Андрејевић само о фоткама Јок

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори

Који Србин је повукао најдужу копнену границу на свету?
И данас је та граница иста.
Одговори

(08-07-2017, 07:27 PM)Милослав Самарџић Пише:  Који Србин је повукао најдужу копнену границу на свету?
И данас је та граница иста.

Сава Владиславић Рагузински. Граница Русије и Кине. 18. век.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 29 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним