Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

У питању је Бела црква у селу Каран код Ужица.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Јел имаш нешто више о томе? Извор и сл?
Одговори

Одавно сам то чуо од једног старог свештеника, вероучитеља а неки дан и од мештана. Искрен да будем хтео сам овде да проверим да ли је неко чуо или негде прочитао о овом догађају. Како ствари стоје, једини извор су нам усмена предања.

Иначе, у цркви је осликана фреска на којој је будући цар Урош, у то време дечак од неколико годона, са својим родитељима, Душаном и Јеленом.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Који Србин је остварио највећи утицај на Холивуд?
Одговори

Карл Малден?
Одговори

Piter Bogdanović?

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Не, ни један ни други.
Да помогнем.
Прешао је Албанију 1915/1916, потом је наставио школовање у Француској, студије сликарства. Дакле био је сликар, одличан. Али највише га је занимао филм и 1920. одлази у Америку...
Одговори

Славко Воркапић.

Ево шта је нпр. Френк Капра рекао о њему:
„Хвала ти Vorky! Дивим ти се и поштујем твој неизмеран допринос филму... Унео си нешто ново, нешто маштовито у филм и магију која је спасавала лоше филмове, а уздизала добре. Из личног искуства знам колико си стваралаштва унео у моје филмове... Волим те као великог уметника”

Биографија са енглеске Википедије:
https://en.wikipedia.org/wiki/Slavko_Vorkapi%C4%87

Пошто га на хрватској и српској означавају као Југословена. Он се сматрао Србином, управо читам књигу његових интервјуа.

Још једно тешко. Smile
У чијој вили у Холивуду је Славко приказао свој први филм?
После два дана позвали су га и запослили у Парамаунту.
Одговори

Ево тог филма:
https://www.youtube.com/watch?v=xnAEHFhxuQI
Можете замислити колико је ово било револуционарно 1928. године. До тада се сматрало да камера снима глуму глумаца и то је то. Друго, уопште није постајала свест да се нешто коже учинити монтажом. До тада се монтажа називала едитинг и значила је просто спајање кадрова.
Он је увео у оптицај термин монтажа и објашњавао је шта је то. Ипак, дозвољавали су му да режира само секвенце - делове - великих филмова, па и Каприних, јер су сматрали да је његов рад, уметнички, некомерцијалан.
Посебно, увео је употребу музике на револуционаран начин. Чак је снимио филм по једној композицији Вагнера. И не само музику, већ звуке уопште.
Његов рад на секвенцама, и нови начин употребе музике у филму, довели су до појаве музичких спотова и реклама какве гледамо данас.
Почетком 1950-тих био је три године у Југославији, надајући се да ће моћи да уради филм по својим замислима, али вратио се разочаран. Урадио је један филм, ''Ханка'', али, због превише аматера и бирократа око себе, није био задовољан.
Дакле, у чијој вили је премијерно приказао овај филм...
Одговори

Славољуб Воркапић у Београду:
https://www.youtube.com/watch?v=OTg56JwyYIo
Одговори

Вероватно код неког од ових Јевреја- Швабова који су основали најважније четири продуцентске куће, које су чиниле, а и данас чине, прави Холивуд.
Одговори

У вили Чарлија Чаплина.
Одговори

Е, то је већ нешто. По мом мишљењу, Чаплин је један од најзначајнијих уметника у првој половини 20 века.
Да завршим са трилингом " ко тебе хлебом, ти њега каменом".
Нека овај трећи буде најрепрезентативнији пример ове обрнуте изреке.
Он је био значајна историјска личност свога доба. Улазио је у службу српских владара, код једног за другим. Променио их је четворицу. Тројицу је првом приликом издао. Учествовао је и у физичкој ликвидацији једног од њих. Сво то вечито муљање на крају га је стајало главе. Имао је јединствен надимак- Газда.
Ко је он?
Одговори

Газда Живко, Топаловић, али свакако није он. Али и њега су звали Газда, додуше иронично.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 5 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним