Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Франковци су се ујединили заједно са људима бискупа Штросмајера, у тзв. Уједињену опозицију. Они су то изјавили.
- није разграничење са Хрватима, више разједињење ал не с њима наравно, у питању је србофобија. Дабогдо да смо се разграничили тад са њима.
И тај "Кинески зид" је стварно физички постојао, само што није био буквално зид, већ нешто друго.
Одговори

Река, планина...?
Одговори

Не, нешто је изграђено како би разјединило Србе. Може се рећи да је имало трајне последице. У питању је АУ масло. Поред "Кинеског зида", пропали путеви намјерно нису поправљани како би Срби са једне и друге стране имали што мање контакта.
Одговори

(20-09-2017, 08:05 PM)Милослав Самарџић Пише:  Није Ириг, није Маглич. То је био град Купиник, данас село Купиново, поред Обедске баре.

Хвала, нисам знао за то.

Ево ископао сам овај чланак

Достинка прва српска престоница

http://hronograf.net/2017/09/23/dostinik...nemanjica/

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

(24-09-2017, 12:22 AM)Романија Пише:  Не, нешто је изграђено како би разјединило Србе. Може се рећи да је имало трајне последице. У питању је АУ масло. Поред "Кинеског зида", пропали путеви намјерно нису поправљани како би Срби са једне и друге стране имали што мање контакта.
Неки канал?
Одговори

Не, у питању је низ утврђења. Ајд бар погодите кога су раздвајале?
Одговори

Да нису нешто петљали око Боке Которске?
Одговори

У питању је низ утврђења које је изградио Бенјамин Калај између Херцеговине и Црне Горе како би разјединио народ и смањио утицај из ЦГ. Та утврђења народ је назвао Кинески зид. Планирано је да се на границу са Цг колонизују католички Албанци. Наравно и граница са Србијом је била строго чувана и контролисана. Добар примјер је трговина, која је између Србије и Бих у периоду Калајевог режима 1882-1903 опала чак 10 пута.
Одговори

И то је Србима био Кинески зид?
Не разумем.
"Србима" или " према Србима"?
Одговори

Оде Романија негде.
Идемо друго питање:
У Метохији постоји једно село где се налазило 16 цркава, један манастир и две испоснице. Скоро сви су задужбине из периода Немањића. Једна црква је задужбина великог казнаца Јована, из доба краља Милутина, друга Стефана Дечанског, трећа и четврта цара Душана.... Село и цркве прошле су сито и решето за време Отоманске окупације. Од 1839. године, када су европске силе, а нарочито Русија, успеле да натерају султана да призна иста права и за немуслиманско становништво, у селу је било само незнатно боља ситуација. Шиптари су настављали зулум који су Турци започели.
Све је кулминирало у јуну 1999. године, када се Срби исељавају,да би у последњем моменту биле извучене и монахиње из манастира. Сутрадан је ухваћен и масакрирани монах, недалеко од села. Све цркве и куће, испоснице и манастир су порушени и или минирани и дигнути у ваздух.
Које је ово село? Како се звао настрадали монах?
Одговори

Манастир Светих Архангела код Призрена(кањон Бистрице), а монах је свети Харитон.

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Тачан је одговор за Харитона- свештеномученика.
Али, ниси разумео ово око села.
Дан пре нове што је нестао, Харитон је својим џипом извукао монахиње из села. Све цркве у том селу су у средњем веку били метоси манастира Светих Архангела.
Како се зове село?
Одговори

Аха, сад разумем. Мушутиште!

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Када су биле прве студентске демонстрације у Београду после ДСР и против чега су се студенти масовно побунили да је морала Народна милиција да интервенише ?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 5 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним