Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(21-10-2017, 12:38 PM)Романија Пише:  Турској?

Ево још једно:
Кад је први пут употребљен израз Србе на врбе, и који народ га је измислио?
Онај бан у Словенији, 1914?
Одговори

Јесте, дан прије објаве Ау рата Србији.

[Слика: Screenshot_2017-10-21-16-40-37-980.png]
Одговори

(21-10-2017, 01:19 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(21-10-2017, 01:01 AM)Бенито Пише:  Мислиш на Скупљаче перја?
Да! Они су на оној листи осми најбољи домаћи филм. Али сам под утицајем поновног слављења тог филма, поново у Кану, итд, мислио да је листа промењена.
Под утицајем ''Скупљача перја'' убачени су Цигани у ''Ко то тамо пева''.

Е сад хтео сам у ствари да питам:
- У којој се још држави толико слави филм који је оцрнио ту државу и тај народ (успут и Цигане), представљајући их као најгоре место на планети, које није штета ни бомбардовати, како је написао филмски критичар Александар Дунђерин, кога поново цитирам.
У којој земљи? Разјасни ово.
Одговори

У којој још земљи, сем што је то случај у Србији?
Одговори

Па, ваљда, у Француској. Тамо су добили Златну палму, а летос и прославили пола века од тада. У Кану је било велико усхићење кад су видели Оливеру Катарину. На националној француској телевизији је у централном информативном програму је посвећен великим прилог том јубилеју.
Одговори

Мислио сам која земља такве своје филмове толико протежира.
Одговори

Румунија?
Одговори

Нисам сигуран, али рекао бих: Ни једна!
Одговори

(20-10-2017, 10:59 PM)Бенито Пише:  Добро, доћи ће Романија.
Да поставим и треће питање о Петровићима које смо заборавили. После учитеља и јунака са југа, и економисте из Београда, ево једног из срца Шумадије. За разлику од претходних, он је још увек жив. Мислим да живи у Крагујевцу, али нисам сигуран.
Има доста својих заштићених патената, али најпознатији је соларна топлана. Иако је желео да се тај пројекат реализује у Србији, очигледно, да ни умни људи не схватају са ким имају посла у српским властима од 45. године. Двадесетак земаља га је јурило због тога изума, па је са њима направио посао. Тако да ћемо оно што нам је наш научник желео да поклони, због ових наших гангстера, једног дана увозити по баснословној цени.
Како се зове овај Шумадинац?

Знаш ли ( за) овог човека?
Одговори

Не знам, али чуо сам за ово у Бадњевцу:
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81...a-u-Srbiji
Одговори

Тако је, дакле, др Владан Петровић.
Ајде следеће.
Одговори

Ево једно питањце пре него што се Самарџић појави.

Познато је да је један од разлога напада четника на Ужице 1941. напад партизана на четнички аеродром у Пожези. Арсо Јовановић и Сретен Жујовић били су чланови делегације која је требала да испита ко је одговоран за овај напад. Наравно, то никад није откривено. Питање гласи:

Који четнички официр је био задужен за послове око аеродрома?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Цитираћу Милоша Глишића са суђења:

Цитат:Пожега је служила и као центар за спречавање агресивних намера других противу партизана. На пример Јаворац је хтео да нападне Ужице кад су партизани ушли у Ужице. То је Пожега спречила. Ваздухопловни капетан Петровић који је био на аеродрому, оптужени Михаиловић то зна, када је на аеродром пуцано,
дигао је посаду једнога дана и кренуо да нападне партизане. Игњатовић и ја извештени, ухапсили смо га, разоружали и спровели на Равну Гору под оптужбом да је напустио своју дужност у таквој и таквој намери. Шта се с њим догодило мени није познато. Знам да је био једно време у затвору а после сам чуо да је
изГубио живот. Дакле као што сте видели у овоме периоду Пожега није била елеменат раздора него напротив спона.

Ако неко зна нешто више о овоме нека напише. Поменути капетан Петровић је био командант Косјерићког одреда.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Нема Милослава да ово прокоментарише. Немој да узимаш ово здраво за готово, Глишић је имао довољно времена да смисли ову одбрану.
Следеће питање:
Након погибије потпуковника Душана Пурића , команданта 4 пука Дринске дивизије, тада пребаченог у састав Дунавске дивизије, на Мачковом камену на Аранђеловдан 1914. године, сутрадан је погинуо и његов заменик. Тада је за команданта фронта на Мачковом камену постављен начелник штаба 4 пука " Стефан Немања". Како се звао овај мајор?
ПС можда је било питање, не могу да се сетим
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 5 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним