Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Јесте, потпуковник Стеван Швабић, а за Словенију је добио чин, тако да је пензионисан у чину пуковника. Словенци су му у два места доделили имена улицама по његовом имену.
Ајде , Вукас.
Одговори

По попису из 1931. године, која бановина у Краљевини Југославији је имала највише становника?
Одговори

Савска?
Одговори

Савска је била највећа али рекао бих да је Дунавска имала највише становника.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Тачан одговор, Романија.
Изволи даље...
Одговори

Перуне, само логички размишљај, све што је могло бити у нашу штету, то смо и урадили у КЈ. Поставићу питање за 10 мин.

Била је жена једног нашег пиcца о коме cам већ поcтављао питање на теми. Изродила је c њим 3 дјеце, једно је умрло врло младо, а недуго затим и њен муж пиcац је умро, такође врло млад. Он је иначе био зачетник једног новог правца у cрпcкој књижевноcти.
Она је за разлику од већине жена била образована, завршила је Вишу женcку школу и ишла још 2 године на уcавршавање. Пocтала је болничарка, и по томе је оcтала ''позната''. Прво је радила у Црвеном крcту а затим у Војној болници у Београду. Највише cе иcтакла током Балканcких и Првог cв.рата. Током повлачења cрпcке војcке, у Призрену је лијечила и cрпcке и непријатељcке војнике. Када cу дошли Бугари, дозволили cу joj да неcметано оде. Након рата је оcтала болничарка, иако је могла наћи бољи поcао. Била је у Колу cрпcких cеcтара, друштву Кнегиња Љубица, и једна од првих је cтупила у Женcку cтранку. За cвоје заcлуге, добила је медаљу. И ништа више. Умрла је а да ce не зна ни година cмрти, нити поcтоји нека њена cлика. Ко је она?
Одговори

Прво плус , па чекам одговор. Ово ће тешко неко одговорити, јер читаш из неких мемоара. Ајде да буде занимљивије, да лупим нешто- Наталија Домановић.
Одговори

Не, у питању је Роса Ранковић, жена Светолика Ранковића. Рођена 1872. године. Био је чланак о њој у Новостима прије пар година. Светолик је први Србин који је почео да пише психолошке романе, па се сматра и зачетником тог жанра код нас.
Одговори

Ко је био Словенац, један од ретких АУ високих официра, који није имао симпатије за планове црно-жуте монархије за убиством Србије? Није 1914-1918 био ни на једном ратишту. Касније је био официр са највишим чином и у ВКЈ.
Одговори

Рудолф Мајстер?
Одговори

Јесте.
Даље.
Одговори

Отац му је учествовао у Првом устанку, а он је био на челу једне нахије, био је члан Државног савета и саветник књаза Милоша. Кад је избио грчки устанак, он је ухапшен у Цариграду и затворен, али је одлично глумио лудило, па су га Турци пустили као лудог човјека, а он искористио прилику и побјегао у Србију. Кућу у којој је живио продао је кнезу Александру, у данашњем центру Беогрсда. Био је на још много важних функција. Његова породица важила је за елиту тог доба у Србији.
Одговори

Стојан Симић?
Одговори

Јесте.

О томе:
А. Столић, "Ђорђе Симић, последњи српски дипломата XIX века".
Н. Јовановић, "Кнез Александар Карађорђевић 1806-1885"
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 38 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним